beninA. FİZİKİ COĞRAFYA
Afrika’nın batısında bulunan Benin Cumhuriyeti, kuzey batıda Burkina Faso Cumhuriyeti, kuzey doğuda Nijer, doğuda Nijerya, batıda ise Togo ile komşudur. Benin’in bu 4 ülkeyle toplam 1989 km sınırı vardır. Bu sınırlardan en uzunu Nijerya ile olan 773 km’lik sınırdır. En kısası ise Burkina Faso ile olan 306 km’lik sınırdır.
Benin, Togo ile Nijerya’ya ulaşan doğal bir kapı olarak kabul edilmektedir. Benin’in Atlas Okyanusu’yla da 121 km’lik sahil şeridi vardır. Kuzeyden güneye uzanan Benin Cumhuriyeti’nin en kuzeyi ile en güneyi arasındaki uzaklık 700 km’dir. Doğusu ile batısı arasındaki mesafe de kıyıdan kuzeye doğru gidildikçe artarak en fazla 325 km’ye ulaşır. Yüzölçümü 112.622 km² olan Benin Afrika’nın en küçük yüzölçümüne sahip ülkelerinden biridir. Yüzölçümü toplamının 2000 km²’sini ise akarsu ve göller oluşturur.
Ülkenin en yüksek yeri 658 m uzunluğuyla Sokbaro Dağı’dır. Ülkenin rakımı en düşük alanı da, 0 mt. İle Atlas Okyanusu’na kıyısı olan bölgelerdir.
Coğrafyacılar Benin’i ihtilaflı bir şekilde 2, 3 ve 5 doğal bölgeye ayırmışlardır. Fakat en yaygın olanı 5 doğal bölgeye ayrılmış olanıdır. Bunlardan kıyı bölgesi düz ve kumlu arazilere sahiptir ve birçok lagünü bünyesinde barındırır. Kıyı bölgesinin görünümü alüvyonlu ve verimli toprakların bulunduğu bir ova şeklindedir. 2. bölge ise plato olarak nitelendirilen ve “La terre de barre” olarak bilinen “bataklıklar bölgesi” dir.
3. bölge ise Kuzey Abomey’den Atakora dağlık kütlesine kadar olan ve Savanna Ormanları’nı kapsayan killi silisli ova bölgesidir. 4.sü ise 500 metre ile 800 metre arasında değişen yüksekliklerde dağlık kütleye sahip ve Benin ve Nijer Cumhuriyetleri için su ihtiyacını karşılayan rezervlere sahip kuzeydoğudaki Atakora Bölgesi’dir. Benin’in 5. bölgesi ise merkezde yer alan ormanlık alanlardır.
Benin akarsu bakımından zengin bir ülkedir. Akarsuların en önemli özelliği ülkeleri birbirine bağlamasıdır. Atakora ve Ndali-Bimbereke gibi çeşitli akarsular ülkeyi Nijer’e bağlarken Togo topraklarından doğan Couffo, Ahame yakınlarındaki lagüne dökülürken Benin’in Cugu dağlarından doğan Mono Nehri de Togo topraklarına girerek okyanusa dökülür. Volta Nehri havzasındaki birçok akarsu da batıya doğru akarak Gana topraklarına ulaşır. Bunun dışında Nijer’den Benin topraklarına giren bazı akarsular da Nijer Nehri ile birleşirler. Ülkenin en uzun Irmağı Oueme (450 km) Porto Novo yakınlarındaki Nokoue Lagün’üne boşalır.
Norveçli TGS-NOPEC firması da Benin’in derin sularının haritasını çıkarmak üzere çalışmalarda bulunmaktadır. Bunun yanında Güney Korelilerin de sismik araştırmaları bulunmaktadır.

İlgili Döküman için Tıklayınız