bakuİslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin düşünce kuruluşlarını bir araya getirecek 3. İİT Üyesi Ülkeler Düşünce Kuruluşları Forumu’nda, üye ülkelerdeki “Değişim ve Dönüşüm” masaya yatırılıyor.2-3 Mart 2012 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilecek “3. İİT Üyesi Ülkeler Düşünce Kuruluşları Forumu”na 40 İslam ülkesinden 100’e yakın düşünce kuruluşu yöneticisi katılırken Türkiye’den 9 düşünce kuruluşu 20 kişilik bir heyetle temsil edilecek.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ve TASAM İslam Ülkeleri Enstitüsü tarafından yapılacak “3. İİT Üyesi Ülkeler Düşünce Kuruluşları Forumu”na İİT üyesi 40 ülkeden düşünce kuruluşlarının yanı sıra gözlemci statüsündeki Rusya, Tayland ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden delegasyonlar, AB Ülkeleri, ABD, bazı diğer ülkeler ve İİT üyesi ülkelerin diplomatik misyon temsilcileri, ilgili uzmanlar ve medya temsilcileri iştirak edecek. Azerbaycan Dışişleri Bakanı ve çok sayıda bakanın katılımıyla açılışı yapılacak Forum’a Malezya E. Başbakanı Mahathir Muhammed özel konuk olarak katılacak.
Forum’un ilki Ocak 2010’da “Barış, Medeniyet ve İşbirliği”, ikincisi Mart 2011’de “Kamu Diplomasisi” ana teması ile İstanbul’da icra edilmişti.  Bakü’de icra edilecek 3. forumda “Sosyoekonomik ve Siyasi Dönüşüm - Temel Dinamikler”, “Kamu Yönetiminde İnovasyon”, “Ekonomik ve İnsani Kalkınma”, “Ulusal ve Uluslararası Politikalar için Vizyon Geliştirme”, “Yeni Düşünce Kuruluşlarının İnşası ve Sürdürülmesi” ve “Sosyal Medya” konuları masaya yatırılacak. Forum’un 4.’sü ise TASAM ve IDSC işbirliği ile 22-23 Şubat 2013 tarihinde Kahire’ de gerçekleştirilecek.
BAŞKAN ŞENSOY: “DÜNYA’DA REKABETİN ODAĞI, İNSAN KAYNAĞININ NİTELİĞİ”
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada; son otuz-kırk yıllık dönemde İİT üyesi ülkelere bakıldığında gelişmiş dünyadaki ekonomik ve sosyal dinamizmin gerisinde kaldıklarını ifade ederken, iletişim imkânlarının artması, enformasyon teknolojisinde kaydedilen gelişmeler; mal, sermaye ve insan akışının hızlanması gibi küresel ve yerel siyasi koşulların İslam ülkelerinde de Doğu Bloğu ülkelerindekine benzer bir değişim ve dönüşümü kaçınılmaz hale getirdiği tespitini yapan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy; bu süreçte İslam ülkelerinin kamu yönetimi, ekonomik insani kalkınma, insan kaynaklarının geliştirilmesi alanlarında en uygun ve verimli yöntemleri belirlemek için hem ulusal hem de uluslararası düzeyde vizyon geliştirmek zorunda olduklarını söyledi.
İslam Dünyası’nı merkez alan değişim ve dönüşüm sonunda İslam ülkelerinin, 21. yüzyılı da kontrollü bunalım politikaları ekseninde yaşamaları riski olduğunu belirten Şensoy, sürecin iç dinamiklerin etkinliğinde yönetilebilmesi için en ivedi yapılanma ihtiyacının insan kaynağının niteliği üzerine odaklanılması olduğunu söyledi.
“SORUNLARA KARŞI BÜTÜNLÜKÇÜ BİR YAKLAŞIM GELİŞTİRMELİYİZ”
Başkan Şensoy; “3. İİT Üyesi Ülkeler Düşünce Kuruluşları Forumu’nda, ilk iki forumda kurulması kararlaştırılan Platform bünyesinde faaliyet gösterecek “Akil Kişiler Grubu”, “Kamu Yönetiminde İnovasyon Çalışma Grubu” ve “Ekonomik İnsani Kalkınma Çalışma Grubu” adıyla üç temel kurumsal organın ilk toplantılarını da yapmayı planlıyoruz” dedi. İslam ülkelerinin duayen isimlerinden oluşan Akil Kişiler Kurulu ilk toplantısını Forum’un hemen öncesinde 1 Mart 2012 tarihinde yine Bakü’de yapacak.
Ülkelerin inovasyon performanslarındaki artışın, ekonomik ve toplumsal kalkınmaları ile refahları ve gelişmeleri için anahtar rol oynadığının altını çizen Şensoy sözlerini şöyle sürdürdü; “Kamu yönetiminde inovasyon ve insani kalkınma alanlarında kalıcı ve etkin projelerin geliştirilmesi ve uygulanması ise İİT üyesi ülkelerin sorunlarını bütünlükçü bir yaklaşımla ele almayı ve bu alanda stratejik vizyon geliştirmeyi zorunlu kılmaktadır. Bu noktada İİT üyesi ülkelerde proaktif bir misyon üstlenecek düşünce kuruluşlarının inşası, desteklenmesi ve sürdürülmesi de büyük önem arz etmektedir.”

Ayrıntılı Bilgi için: Tıklayınız

+90 212 635 6151 / Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.