Ruanda

Ruanda Devlet Başkanı Paul Gagame’den, 1994 katliamları nedeniyle ülkelerini terk eden yurttaşlarına, ‘Evlerinize dönün’ çağrısı. (Agence France Presse- AFP)

09122010.1Raunda Devlet başkanı Paul Gagame, 1994 yılında yaşanan çatışmalar ve katliamlar nedeniyle ülke dışına kaçan vatandaşlarına, ülkenin geçmişe nazaran daha istikrarlı olması ve ekonomik açıdan gelişme göstermesi nedeniyle ‘Evinize dönün’ çağrısında bulundu. La Libre Belgique gazetesine yaptığı açıklamalarda Başkan; “ Eğer bu vatandaşlarımız evlerine geri dönerlerse, geldiklerinde eskiye kıyasla çok daha istikrarlı ve ekonomik açıdan iyileşmiş bir Ruanda ile karşılaşacaklardır. 1994 yılında yaklaşık 800.000 insanın yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan olaylardan sonra, Ruanda çok fazla homojen bir topluma sahip olmasa da, biz bütün Ruanda vatandaşlarına huzurlu bir ortamda yaşama sözü veriyoruz. Bütün vatandaşlarımızı ülkelerine bekliyoruz.” İfadelerini kullanmıştır.

Mısır

09122010.2Mısır’ın muhalif liderlerinden Mohamed El Baradei, eğer ülkede siyasi reformlar yapılmazsa, gelecek sene yapılacak olan başkanlık seçimlerini boykot edeceklerini açıkladı. (AFP)

Mısır’da muhalefetin önemli isimlerinden olan Mohamed El Baradei, eğer ülkede siyasi reformlar yapılmazsa, barışçıl bir çerçevede, siyasi itaatsizlik haklarını kullanacaklarını açıkladı. Baradei’nin açıklamalarına göre; ülkenin muhalif kesiminin istediği siyasi reformların başında, siyasi yapıda ve seçim sisteminde değişikliklerin yapılması geliyor. Baradei eğer istenilen reformlar yapılmazsa, kendisinin destekçisi olan kesimi, 2011 yılında yapılacak olan Başkanlık seçimlerini boykot etmeye davet etti. Baradei’nin bu açıklamalarına karşılık, Mısır hükümeti; Baradei’nin açıklamalarını ciddiye almadıklarını belirtti.

Sudan

Uluslararası Suç Mahkemesi, 2007 yılında Darfur’da yaşanan olaylar sonucu, 12 Afrika Birliği Barış Koruma Gücü askerinin öldürülmesi olayına karışması nedeniyle, 2 Sudan vatandaşının yargılanmasını istedi. (Associated Press)

Uluslararası Suç Mahkemesi’nin şüpheli olarak değerlendirdiği; Abdallah Banda Abakaer Nourain ve Saleh Mohammed Jerbo Jemus yaptıkları açıklamalarda kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetmiş ve isimlerinin temizlenmesi için her türlü hukuki yola başvuracaklarını belirtmişlerdir. Mahkeme yetkilileri, 2007 yılında meydana gelen olaylarda, sayıları 1000’e ulaşan asinin, Afrika Birliği Barış Koruma askerlerine makineli tüfeklerle ateş açtığını ve yaşanan çatışmalar sonucu 12 AFB askerinin öldürüldüğünü belirtmiştir. Öldürülen askerlere ek olarak, saldırganların kamptan 17 AFB’ye ait araç kaçırdıkları ve kamptaki askerlere ait pek çok mühimmat ve paraya el koydukları vurgulanmıştır.

09122010.3Somali

09122010.4Avrupa Birliği yetkilileri, Somali’de yasadışı faaliyetlerde bulunan korsanların engellenmesi için sadece güç kullanmanın etkili olmayacağını belirttiler. (BBC News)

Avrupa Birliği bünyesinde Korsanlarla mücadele amacıyla kurulan Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamalara göre; “Somalili korsanların engellenmesi için ne kadar caydırıcı faktöre sahip olunduğu tartışmalı bir konudur. Ancak bu korsanlara karşı sadece güç kullanmak, onların engellenmesi açısından yetersizdir.” Somalili korsanlar konusunda, AB bünyesinde hakim olan görüşün, bu kişilere para akışının engellenmesi ve liderlerinin ele geçirilmesi olarak belirtilmiştir. AB Korsanlarla Mücadele Gücü yetkilisi Thomas Ernst yaptığı açıklamada; “ 2009 yılında 120 korsanlık girişimi birliklerimizin müdahalesi sonucunda durdurulmuştur. Ancak korsanların, yasadışı faaliyetlerde kendilerini geliştirdikleri ve daha geniş alanlara etki edebilir hale geldikleri görülmektedir. Bu nedenle Somali kıyılarında ve Aden Körfezinde bu korsanların oluşturduğu tehdit devam etmektedir.