Afrika Günlüğü - 01.02.2011
Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in görevinden ayrılmasının istendiği gösteriler bu gün de devam ediyor. Bu gün yapılacak olan gösterilere çok geniş katılımın olması beklenirken, Mısır’ın geleceği için bu günün çok önemli olduğu belirtiliyor. (Reuters)
Mısır’da yedinci gününe gelinilen ve Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin amaçlandığı gösteriler halen devam etmektedir. Yedi gündür süren gösteriler, pek çok insan hayatını kaybetmesine ve ülkede bir kaos ortamının oluşmasına neden olmuştur. Bu gün Mısır gösterileri için oldukça önemli bir gün olarak belirtilmektedir. ‘Milyonların Yürüyüşü’ olarak adlandırılan ve isminden de anlaşılabileceği üzere milyonlarca kişinin katılacağı tahmin edilen protesto gösterileri Başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Uluslararası medya kuruluşlarına göre; bu gün Mısır’ın geleceğinin nasıl şekilleneceği sorunsalının cevap bulacağı bir gündür. Çok geniş katılımla gerçekleştirilecek gösterilere Askerlerin tepkisi oldukça merak edilirken, göstericilerin Mübarek’in başkanlık sarayına yürüyebilecekleri endişesi ile bölgede güvenlik önlemlerinde artış gözlemlenmektedir. Buna ek olarak ülkede yaşanan kaos nedeniyle başlayan yağmalar devam etmektedir. Yağmalar ile artan güvenlik tehditleri nedeniyle hem yerel halk hem de yabancı uyruklu kişiler günlük yaşamlarına devam edemez duruma gelmişlerdir.
Afrika Birliği
Afrika Birliği’nin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği aylık olağan toplantısında; Sudan, Tunus, Mısır, Fildişi Sahili konuları görüşüldü. (AFP)
Afrika Birliği’nin Addis Ababa’da gerçekleştirdiği aylık olağan toplantısında, kıtanın son dönemine damga vuran önemli olayları görüşüldü. Toplantıda alınan kararlar ise; “ Güney Sudan’ın bağımsızlığının kesinleşmesi halinde ülkenin Afrika Birliği tarafından tanınması, Fildişi Sahili’ndeki krizin çözümüne yönelik Moritanya, Güney Afrika, Çad, Tanzanya ve Burkino Faso yetkililerinden oluşan beşli bir konsey oluşturulması, Mısır ve Tunus olaylarının barışçıl ve demokratik yollarla çözümlenmesi.” Olarak kayıtlara geçmiştir. Afrika Kıtası’ndaki sorunların çözümünde etkili bir aktör olmayı amaçlayan Afrika Birliği’nin, kıtanın güncel sorunlarına nasıl bir etkide bulunacağı oldukça merak edilen konuların başında gelmektedir. Buna ek olarak Afrika Birliği Dönem Başkanı Ekvator Ginesi Devlet Başkanı Teodoro Obiang olmuştur.
Sudan
Sudan’da gerçekleştirilen referanduma dair ilk açıklamaların, Güney Sudan’ın %99 oranında bağımsızlık istediği yönünde gerçekleşmesinden sonra Sudan hükümetinden de ilk açıklama geldi. (Associated Press)
Sudan’da gerçekleştirilen referanduma dair ilk açıklamaların, Güney Sudan’ın %99 oranında bağımsızlığı tercih ettiğini göstermesinin ardından, Sudan Hükümeti’nin nasıl bir tavır takınacağı uluslararası kamuoyunda oldukça merak edilen konuların başında gelmekteydi. Bu konuda Sudan Hükümeti’nden ilk resmi açıklama, Sudan’ın Başbakan Yardımcısı Ali Osman Muhammed Taha’dan geldi. Taha yaptığı açıklamada; “ Sudan Hükümeti dün açıklanan resmi olmayan seçim sonuçlarını desteklemekte ve oylamalarda herhangi bir usulsüzlüğün gerçekleştirilmediğini düşünmektedir. Güney Sudanlı kardeşlerimize bu girdikleri seni süreçte başarılar diliyoruz. Umarım Güney Sudan gelecekleri için oldukça önemli olan kurumsallaşmayı ve ekonomik kalkınmayı sağlayabilir. Bu onların tercihidir ve biz de daha önce söylediğimiz gibi onların tercihlerine saygılı olmalıyız.” ifadelerini kullanmıştır. Buna ek olarak, referanduma dair gerçekleşen açıklamalardan sonra bir diğer açıklamada Güney Sudanlı lider Salva Kiir’den geldi. Kiir yaptığı açıklamada; “ oylama sonuçlarına dair her şey beklediğimiz gibi gerçekleşti. Şimdi sırada Güney Sudan’ın diğer devletler tarafından tanınması gelmektedir. Güney Sudan uluslararası sistemin önemli bir üyesi olmak istemektedir. Bu nedenle tüm ülkeleri Güney Sudan’ı tanımaya davet ediyorum.” ifadelerini kullanmıştır.