Afrika Günlüğü - 07.02.2011
Mısır’da 13. Günü geride bırakılan ve Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in görevinden ayrılmasının amaçlandığı gösterilerde artan şiddet olayları dikkat çekiyor. Buna ek olarak Mübarek’in göstericilere karşı verdiği tavizler de gün geçtikçe artıyor. (Reuters)
Mısır’da 13 gün önce başlayan ve Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek rejimimin sonlandırılmasının amaçlandığı gösteriler gün geçtikçe etkisini ve şiddetini artırmaya devam ediyor. Ülkede meydana gelen gösterilerde yaşanan can kayıplarına ilişkin ülke basın kuruluşlarından çelişkili açıklamalar gelirken, bu sayının yüzlerle ifade edilebileceği vurgulanmaktadır. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan gösteriler sonucunda, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in, göstericilere karşı verdiği tavizlere bir yenisi daha eklenmiştir. Daha önce önümüzdeki seçimlerde aday olmayacağını açıklayan Mübarek, bu hafta sonu yaptığı açıklamada; partisinin genel başkanlığından istifa ettiğini belirtmiştir. Mısır’da yaşanan bu gelişmelere yönelik uluslararası toplumdan da gelen açıklamalar devam etmektedir. ABD Başkanı Barack Obama geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamada; Mısır’ın bölge için oldukça önemli bir ülke olduğunu ve bu nedenle ülke ile yakından ilgilendiklerini belirtmiştir. Mısır’ın artık eskisi gibi olamayacağının altını çizen Obama, halkın sesine yetkililerin kulak vermesi gerektiğini vurgulamıştır.
Fildişi Sahili
Fildişi Sahili’nde geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Başkanlık seçimlerinden sonra Laurent Gbagbo ile Alassane Ouattara arasında görev değişimi nedeniyle ortaya çıkan kriz halen devam etmektedir. (AFP)
Fildişi Sahili’nde geçtiğimiz aylarda yapılan Başkanlık seçimlerinden sonra Laurent Gbagbo ile Alassane Ouattara arasında görev devri meselesi nedeniyle çıkan sorun, bu gün halen devam etmektedir. Soruna yönelik son gelişme ise; Afrika Birliği’nin ülke sorununun çözümü için bir arabulucu görevlendirmesidir. Geçtiğimiz Pazar günü Fildişi Sahili’ne ulaşan, Afrika Birliği arabulucusu Büyükelçi Ramtane Lamamra yaptığı açıklamada; “Fildişi Sahili sorunu Afrika Birliği’nin yakından ilgilendiği sorunların başında gelmektedir. Bu nedenle taraflar arası görüşmeleri yönlendirmek adına bu gün göreve başlamış bulunmaktayım. Sorunun en kısa zamanda barışçıl yollardan çözülebilmesi için gereken çalışmaları yapacağım.” ifadelerini kullanmıştır. Seçimleri kazandığı uluslararası kuruluşlarca da onaylanan Alassane Ouattara, geçtiğimiz günlerde ülkedeki sorunun çözümüne yönelik uluslararası girişimlerin hız kazanması gerektiğini belirtmişti. Ouattara’nın bu çağrısından sonra, Fildişi Sahili sorununda etkin birer aktör olmaya çalışan ECOWAS ve Afrika Birliği’nin, sorunun çözümüne nasıl bir etkide bulunacakları merak konusudur.
Sudan
Sudan’da yapılan referandum sonucu ülkenin Güney bölümünün bağımsız olmasını kabullenmek istemeyen ve bu nedenle isyan başlatan Sudanlı askerler 50 kişinin ölmesine neden oldular. (Reuters)
Sudan basın kuruluşlarından yapılan açıklamaya göre; ülkede geçtiğimiz günlerde yapılan referandum sonucu Güney Sudan’ın henüz resmi olmasa da bağımsızlığını kazanması nedeniyle askerler tarafından başlatılan isyan sonucu son dört günde ölenlerin sayısı 50’ye ulaşmıştır. Ülkede meydana gelen çatışmaların temelinde ise; Güney Sudan’ın Kuzey’den ayrılması nedeniyle, Kuzey ve Güney Sudan ordularının arasındaki silah ve mühimmat paylaşımından kaynaklanan anlaşmazlıklar olarak belirtilmiştir. Ülkenin Kuzey bölgesinde yer alan Makalal kentinde meydana gelen çatışmalarda kimi zaman tankların ve ağır silahların kullanıldığı kayda geçirilirken, oldukça hassas bir dönemden geçen ülkede yaşanabilecek bir iç savaş olasılığı uluslararası kamuoyunu tedirgin etmiştir.
Senegal
Dünya Sosyal Forumu Senegal’de düzenleniyor. (Associated Press)
Kapitalist değerlerden çok Sosyal Demokrat değerlerin konu edildiği ‘Dünya Sosyal Forumu’, ‘Farklı bir Dünya mümkündür.’ Sloganıyla Senegal’de düzenlenmeye başlanmıştır. Dünyanın pek çok bölgesinden gelen liderlerin ve katılımcıların bulunduğu toplantılarda; “ Kapitalizm ve Neo-Liberalizm karşıtı düşüncelere vurgu yapılmıştır.