Gine (conakry)

Afrika Birliği, Gine’nin geçici Devlet Başkanı olan Sekouba Konate’ye, birlik çerçevesinde yapılan operasyonel faaliyetlerde üst düzey yetki verdi. (Agence France Presse- AFP)

081220104Afrika Birliği bünyesinde bulunan görev gücünün belirli bir emir-komuta sisteminde düzenlenmemesi, bu birliklerin işlevlerini tam olarak yerlerine getirmelerini güçleştirmektedir. Bu çerçevede Afrika Birliği, Gine’nin geçici lideri Sekouba Konate’ye, bu görev güçlerinin komutasında üst düzey yetki verdiğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre; Konate’nin bu birliklerdeki görevi; “Afrika Birliği görev güçlerinin yüksek temsilcisi” olarak belirtildi. Afrika Birliği’nden gelen açıklamalara göre; “Birliğin bünyesindeki bu görev güçleri, Afrika’da barış ve güvenlik sağlama çabalarının temel taşı olarak algılanmaktadır. Konate’nin bu göreve getirilmesinin altında yatan en önemli etken, ülkesinde gerçekleştirdiği başarılar ve Konate’nin yurtsever kişiliğidir.”

Sudan

081220101Güney Sudanlı yetkililer, ülkenin Kuzeyinden gelen askerleri, 9 Ocak 2011’de yapılacak olan Referandum öncesinde karışıklık çıkartmak için yeni saldırılar düzenlemekle suçladı. (Reuters)

Güney Sudanlı yetkililer, geçtiğimiz pazartesi ve Salı günlerinde, ülkenin Kuzeyinde konuşlanan silahlı grupların, ocak ayında yapılacak olan referandum öncesinde yeni çatışmalar çıkarmak amaçlı girişimlerde bulunduğunu iddia etti. Ülkenin Güneyine hâkim olan Sudan Halkı Özgürleşme Hareketi’nden (SPLM) yapılan açıklamalara göre; ülkenin Kuzey bölgelerine egemen olan Ulusal Kongre Partisi(NCP), ülkenin Güney bölgelerine karşı saldırılarına devam etmektedir. SPLM genel sekreteri Pegan Amum; bu saldırıların amacını, yapılacak olan referandum öncesi ülkeyi tekrardan savaşa sürüklemek olarak nitelendirirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni, bu saldırıları incelemek için göreve davet etmiştir.

081220102Fas

Batı Sahra, Birleşmiş Milletlerden, Fas’ın uygulamakta olduğu ‘Etnik Temizlik’ politikalarını durdurmasını istedi. (AFP)

Batı Sahra Ulusal Özgürlük Hareketi lideri Mohamed Abdelaziz, Fas’ın uygulamakta olduğu etnik temizlik politikalarının sadece Birleşmiş Milletler tarafından engellenebileceğini ifade etmiştir. Abdelaziz bu açıklamalarına ek olarak, Fas’ın bu uygulamalarını uluslararası kamuoyuna duyurabilmek için pek çok uluslararası medya kuruluşunu, yapılan katliamları yerinde araştırmaları için davet etmiştir. Fas hükümetinden gelen açıklamalar ise; Laayoune’de Kasım ayında çıkan çatışmalar sonucunda 13 kişinin öldürüldüğü ancak bu kişilerin Batı Sahra güvenlik güçlerine ait personellerden oluştuğu yönündedir. Uluslararası basında; Batı Sahra’nın Birleşmiş Milletler tarafından tanınmamasının, Fas’ın bölgedeki hukuk dışı uygulamalarını tetiklediği yönünde açıklamalar gelmektedir.

081220103Fildişi Sahili

Birleşmiş Milletler yetkilileri, Fildişi Sahili’nde yapılan Başkanlık seçimlerinin tek galibi olduğunu ve bunun da görevdeki isim olan Lourent Gbagho olmadığını açıklamıştır. (Associated Press)

BM’den yapılan açıklamalara göre; Fildişi Sahili’nde yapılan seçimlerde usulsüzlük yapılmış ve seçim sonuçlarında mevcut başkan Gbagho’nun görevine devam etmesi sağlanmıştır. BM’den bu açıklamalar gelirken, Batı Afrika Bloğu’na ait 15 ülke, Fildişi Sahili’nin bu gruba üyeliğini askıya aldıklarını açıklamış ve Başkan Gbagho’yu, muhalif lider Alassane Ouattara’ya karşı, propagandasını engelleyici güç kullanmaması konusunda uyarmışlardır. Seçim sonrasında BM tarafından bölgede görevlendirilmiş 500’e yakın personel tahliye edilmiş ve BM seçim sonuçlarını muhalif lider Ouattara’nın kazandığı ilan edilmiştir. BM’nin bu açıklamalarına karşılık, Gbagho başkanlık sarayında düzenlediği seremoni ile uluslararası kamuoyunun açıklamalarının aksine başkanlığını yeniden ilan etmiştir. Bu durum ülkede çatışmaların yeniden başlaması endişesini gündeme getirmiştir.