Afrika Günlüğü - 09.02.2011
Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in görevinden ayrılmasının istendiği gösteriler ve etkileri devam ediyor. Başta ABD olmak üzere uluslararası aktörlerin Mübarek’e acil reform çağrılarında bulunması halk tarafından pek de umursanmıyor.(AFP)
Mısır’da üç haftadır devam etmekte olan ve ülke için büyük maddi zararların oluşmasına neden olan gösteriler devam etmektedir. Son bir kaç günde yaşanan gösterilerde azalma eğilimi olsa da Mısır’da halk istediğini almak konusunda oldukça kararlı görülüyor. Ülkenin 30 yıllık Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in, gösteriler nedeniyle verdiği tavizler bu durumun oluşmasında etken gibi görünse de, halk Mübarek’in yönetimden ayrılması için hareketlerine devam edecek gibi gözüküyor. Uluslararası medya kuruluşlarına göre; Mübarek görevini onurlu bir şekilde devretmek istediği için yapılacak olan seçimleri bekleyecek gibi gözükmektedir. Seçimlere kadar ülkede kalmayı düşünmeyen Mübarek için Almanya’da bir hastane odası hazırlatıldığı ve Mübarek’in sağlık sorununu bahane ederek seçimlere kadar Almanya’da kalacağı da iddialar arasındadır. Buna ek olarak halk, ABD gibi uluslararası aktörlerin acil reform çağrılarını yeterli görecek gibi gözükmemektedir.
Güney Sudan
Güney Sudan’ın bağımsızlık statüsüne erişmesini sağlayan referandum sonuçları uluslararası kuruluşlarca onaylanmaya devam ediyor. Buna ek olarak Güney Sudan’ın tanınmasına yönelik gelişmeler yaşanıyor. (Reuters)
Sudan’da Ocak ayında yapılan referandumun sonuçları dün Sudan Seçim Komisyonu tarafından açıklanmıştı. Sonuçlara göre Güney Sudan’ın %98,8’lik bir oranla bağımsızlık statüsüne eriştiği duyuruldu. Bu gün de, referandum sonuçlarının uluslararası kuruluşlarca onaylandığı haberleri gelmeye başlamıştır. Sonuçları onaylayan kuruluşlar arasında; Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği gibi önemli yapıların bulunması Güney Sudan için oldukça önemlidir. Buna ek olarak dün ABD’nin Güney Sudan’ı Temmuz ayına kadar tanıyacağını açıklamasından sonra, Güney Sudan’ın tanınmasına yönelik bir diğer gelişme ise Kanada’dan geldi. Kanada hükümet yetkililerinden gelen açıklamalarda; “ Güney Sudan için yapılan referandumun legal olduğu gayet açıktır. Kanada Hükümeti Güney Sudan’ın bağımsız bir devlet olarak tanınmasını 1 yıl içerisinde gerçekleştirecektir.” ifadeleri kullanılmıştır.
Fildişi Sahili
Fildişi Sahili’nde yapılan Başkanlık seçimleri sonucu, Laurent Gbagbo ile Alassane Ouattara arasında görev devri konusunda ortaya çıkan sorun devam etmektedir. Bu sorunun çözümüne yönelik uluslararası girişimler de devam etmektedir. (Associated Press)
Fildişi Sahili’nde geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Başkanlık seçimleri sonucu Laurent Gbagbo ile Alassane Ouattara arasında görev devri konusunda çıkan anlaşmazlık devam etmektedir. Seçimleri kazandığı uluslararası kuruluşlarca onaylanan Alassane Ouattara, görevdeki Başkan Laurent Gbagbo’dan görevi devralamamış ve bunun sonucunda ülkede büyük bir istikrarsızlık yaşanmaya başlanmıştı. Sorunun çözümüne yönelik uluslararası girişimler olmuşsa da Fildişi Sahili yeni başkanına henüz kavuşamamıştır. Bu uluslararası girişimlerin en aktif aktörlerinden biri olan ECOWAS, konu üzerindeki politikalarını belirlemek için geçtiğimiz günlerde bir kez daha toplanmıştır. Uluslararası medya kuruluşlarına göre; yapılan toplantıda, Fildişi Sahili’ndeki sorunun çözümü için ülke kıyılarına savaş gemileri gönderilmesi ve askeri müdahalede bulunulması konuları tartışılmıştır. ECOWAS bünyesinde oluşturulması planlanan bu görev gücüne gelen ilk tepkiler ise olumsuz yönde gerçekleşmiştir. Özellikle Güney Afrika yetkililerinden gelen itirazların temelinde ise; sorunun barışçıl yollarla çözülmesi gerekliliği ve askeri bir müdahalenin en son seçenek olarak uygulanması gerektiği düşüncesi yer almaktadır.