Afrika Günlüğü - 14.02.2011
Mısır’da Cuma günü, 30 yıllık Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in istifa etmesinden sonra ordu yönetime el koymuştur. Askeri yetkililer Parlamento ve Anayasa’nın Eylül ayında yapılacak olan seçimlere kadar dondurulduğu belirtilmiştir. (AFP)
Mısır’da başlayan halk hareketleri 18. Gününde istenen sonucu vermiş gibi gözükmektedir. Geçtiğimiz Cuma günü, Başkanlık Sarayı’na kadar gelen göstericiler bir kez daha Mübarek’in istifasını istediler. Bunun üzerine karşılaştığı baskılara daha fazla dayanamayan 30 yıllık Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek istifa ettiğini açıkladı. Mübarek’in istifasının ardından Tahrir Meydanı’ndaki göstericilerde yayılan sevinç dalgası ve yapılan kutlamalar dikkat çekti. Mübarek’in ayrılmasından sonra, Eylül ayında yapılacak olan seçimlere kadar, yönetime el koyduğunu açıklayan Askeri yetkililer, Mısır’ın yönetimi için bir konsey kurarak ülkede yaşanan kaos ortamını engellemişlerdir. Tahrir Meydanı’nın boşaltılması esnasında kimi zaman askerler ile halk arsında arbede yaşansa da, Asker ile halkın arasındaki uyumluluk dikkat çekmiştir. Buna ek olarak; Hüsnü Mübarek’in ayrılmasından sonra ona bir darbe de İsveç’te hesabı bulunduğu bankadan gelmiştir. Banka yetkilileri yaptıkları açıklamada; Mübarek’in yaklaşık olarak 70 Milyar Dolar olan servetinin dondurulduğunu belirtmişlerdir. Mübarek ve ailesinin şu anda nerede oldukları tam olarak bilinmezken, Mısır’ı nasıl bir geleceğin beklediği sorusu ise merak konusudur.
Mısır ve Tunus’ta yaşanan halk hareketleri sonucunda liderlerin devrilmesinin ardından, Libya lideri Kaddafi; Filistinlileri İsrail’e karşı gösteriler düzenlemeye davet etti. (Reuters)
Mısır ve Tunus’ta yaşanan halk hareketleri sonucu, ülke liderlerinin devrilmesinin ardından, Arap coğrafyasına yayılan devrim dalgası gün geçtikçe etkisini artırmaktadır. Buna örnek olarak Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin, Filistinlileri İsrail’e karşı gösteriler düzenlemeye davet etmesi gösterilebilir. Kaddafi geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada; “ son dönemlerde Ortadoğu ve Afrika coğrafyasında popüler olan halk ayaklanmalarının bir örneğini de Filistinli mülteciler İsrail sınırlarında düzenleyebilirler. Bu sayede İsrail Hükümeti onların taleplerini karşılamak zorunda kalabilir.” ifadelerini kullanmıştır.
Cezayir
Mısır ve Tunus’ta yaşanan halk hareketlerinin Arap coğrafyasında yaptığı etki gün geçtikçe artmaktadır. Bu ülkelere ek olarak, hükümet karşıtı gösterilerin baş gösterdiği ve gün geçtikçe etkisini artırdığı bir diğer ülke ise Cezayir’dir. (AFP)
Mısır ve Tunus’ta yaşanan halk hareketleri sonucu, bu ülkelerde uzun süredir hüküm süren liderlerin devrilmesinin, arap coğrafyasında yarattığı etki gün geçtikçe artma eğilimindedir. Bu ülkelere ek olarak hükümet karşıtı hareketlerin baş gösterdiği bir başka ülke ise Cezayir’dir. Cezayir’de hükümet politikalarından hoşnut olmayan muhalif gruplar geçtiğimiz günlerde sokak gösterileri düzenlemişlerdir. Ülkenin önde gelen muhalif partilerinden Ulusal Demokrasi ve Değişim Partisi (CNCD) yaptığı açıklamada; ülke genelinde Başkan Abdelaziz Bouteflika ve yönetimine karşı gösteriler düzenlemeye davam edeceğiz. Buradan ülkenin bütün muhalif kanadına sesleniyorum; Cuma günü düzenleyeceğimiz gösterilere herkesin katılımını bekliyorum.” ifadelerini kullanmıştır. Bu açıklamalardan sonra, geçtiğimiz günlerde ülkede düzenlenen gösterilerde Polis’in aşırı şiddet kullanması nedeniyle, Cuma günü gerçekleştirilecek olan gösterilerde de büyük gerilimlerin yaşanması bekleniyor.