Tunus

Tunus’ta geçtiğimiz günlerde başlayan ve ülkedeki artan işsizlik oranlarının protesto edildiği gösteriler sonucu, Tunus Devlet Başkanı Zine el Abidine Ben Ali görevini bırakmak zorunda kaldı. (Associated Press)

170120111Tunus’ta geçtiğimiz günlerde başlayan ve giderek şiddetini artıran sokak gösterileri sonucunda, Tunus Devlet Başkanı Zine el Abidine Ben Ali görevini bırakarak ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır. Tunus’ta artan işsizlik oranları ile hayat pahalılığının protesto edildiği bu gösterilerde pek çok gösterici tutuklanmıştı. Hükümet kanadının olayları kontrol altına almak için bulunduğu girişimlerden de sonuç alınamayınca, ülkede patlak veren kriz bu günkü halini almıştır. Tunuslu yetkililerden gelen açıklamalar, yakın bir zamanda geçiçi bir devlet başkanının görevi devralacağı ve mümkün olan en kısa sürede de yeni devlet başkanının seçileceği yönünde gerçekleşmiştir. Ülkenin bu denli büyük bir kriz ile sarsılmasının ardından, içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülke, vatandaşlarına Tunus’u terk etmesi çağrısında bulunmuştur.

Fildişi Sahili

Fildişi Sahili seçimlerini kazandığı uluslararası kuruluşlarca tanınan Alassane Ouattara, görevi devretmeyi bir tülü kabul etmeyen Laurent Gbagbo’nun üzerindeki baskıların artırılması gerektiğini açıkladı. (AFP)

170120112Fildişi Sahili’nin uluslararası kamuoyunca tanınan Başkanı Alassane Ouattara, Laurent Gbagbo’nun görevi kendisine devretmesi için, bir uluslararası operasyonun düzenlenmesi gereklililiği çağrısını yineledi. Ülkede arabulucu sıfatıyla görüşmelerde bulunan Afrika Birliği temsilcisi ve aynı zamanda Kenya Başbakanı Raila Odinga; “ Fildişi Sahil’ndeki bu krizi bitirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Özellikle Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu ile bu konuda önemli görüşmelerimiz oldu. En kısa zamanda yetkili karar mercilerinden gereken izinleri alıp, bu sorunun ortadan kaldırılması için uluslararası insiyatifimizi kullanacağız. Dünya da biz de Alassane Ouattara’nın seçimlerin asıl galibi olduğunu biliyoruz.” ifadelerini kullanmıştır.

Sudan

170120113Sudan’da gerçekleştirilen referandumun kesin sonuçlarının alınması için aylarca beklenmesi gerekse de, oylamalarda yoğun olarak Güney Sudan’ın bağımsızlığının tercih edildiği haberleri geldikçe, ülkede yaşanan sevinç giderek artıyor. (Reuters)

Sudan’da yapılan referandumun kesin sonuçlarının alınması için aylarca beklenmesi gerektiğine dair açıklamalar hem seçim gözlemcilerinden hem de uluslararası kuruluşlardan seçim süresince gelmiştir. Ancak buna rağmen, seçimlerin geçerli olması için bulunan %60 katılım zorunluluğunun aşıldığı haberleri ile başlayan sevinç gösterileri, ülkede gün geçtikçe artmaktadır. Buna ek olarak referandumda verilen oyların büyük bir çoğunluğunun Güney Sudan’ın bağımsızlığını tercih ettiğine dair gelen haberler ile bu gösteriler hız kazandı. Güney Sudan lideri geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda; eğer her şey yolunda giderse Haziran ayı gibi Güney Sudan’ın Dünya’nın yeni devleti olacağını ve bu nedenle ülke halkının çok heyecanlı ve mutlu olmasının doğal olduğunu belirtmiştir. Sudan’da oylamaların bitmesinin ardından, sayım işlemlerine derhal başlandığı belirtilmiştir.