Afrika Günlüğü - 19.01.2011
Tunus
Tunus’ta meydana gelen protestolar sonucunda Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin ülkeyi terk etmek zorunda kalması, Afrika’daki Arap nüfusunun yoğun olarak yaşadığı ülkelerde, bu olayın örnek alınmasına neden oldu. (AFP)
Tunus’ta geçtiğimiz günlerde artan işsizlik oranları nedeniyle başlayan sokak gösterileri sonucu, ülkenin uzun süredir başkanlığını elinde bulunduran Zeynel Abidin Bin Ali’nin ülkeyi ve iktidarı terk etmek zorunda kalması, Afrika’da Arap nüfusunun yoğun olarak yaşadığı ülkelerde bu durumun örnek alınmasına neden olmuştur. Pek çok ülkede, Tunus olaylarının başlangıç noktası, bir Tunuslunun kendini protesto amacıyla yakması olarak kabul edilmiş ve bu durum hükümet karşıtı eylemlerde oldukça etkili bir yöntem olarak değerlendirilmiştir. Bu olaylara eklenen son örnek ise, Arap nufusunun yoğun olduğu bir diğer ülke olan Mısır’da gerçekleşmiştir. Mısır’da 25 yaşındaki Ahmed Sayyed’in hükümet politikalarını protesto etmek için kendini yakması sonucu yetkililerden gelen açıklamalara göre; Sayyed ile birlikte, Tunus olayları sonrası, özellikle Arap Dünyası’nda, protesto amaçlı kendini yakma eylemlerinin sayısı 25’e ulaşmıştır.
Sudan
Darfur’da gün geçtikçe artan çatışmalar, uluslararası kamuoyunda, bölgede yeni bir savaşın çıkmasına yönelik olan korkuları artırdı. (AFP)
Darfur’da görev yapmakta olan Birleşmiş Milletler Görev Gücü Yetkilileri’nin hazırladıkları rapora göre, 2010 yılı içerisinde, bölgede zaman zaman yaşanan çatışmalar sonucu ölen insan sayısı 2.300 olarak kayıtlara geçmiştir. Bölgede yaşanan çatışmalar sonucu ölen insan sayısının geçtiğimiz yıllara oranla artış göstermesi, uluslararası kamuoyunda, bölgede yeni bir savaşın çıkmasına yönelik olan korkuları artırmıştır. Bu ölümlere ek olarak, bölgede meydana gelen ve gün geçtikçe artan insan kaçırma eylemleri ile Birleşmiş Milletler Personeline yönelik gerçekleştirilen saldırılar, bu korkuları körükler niteliktedir. Yetkililere göre, uluslararası kamuoyunun dikkatlerinin ülkedeki referanduma yönelmesini fırsat bilen Sudanlı bazı diplomatlar, Darfur’a yönelik şiddet eylemlerini artırmışlardır.
Fildişi Sahili
Fildişi Sahili’nde yaşanan krizin en önemli aktörlerinden biri olan Birleşmiş Milletler’in, ülkeye 2000 kişiden oluşan bir ek birlik gönderme isteği Rusya engeline takıldı. (CNN İnt.)
Fildişi Sahili’nde devam etmekte olan krizin aşılması için önemli çalışmalarda bulunan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ülkeye 2000 kişiden oluşan bir ek birlik gönderme planları yapmaktadır. Yapılan açıklamalara göre, ülkede yaşanan krizin uzun süredir aşılamaması ve son dönemde yaşanan çatışmalarda artış gerçekleşmesi nedeniyle, Fildişi Sahili’ne ek birlik gönderilmek istenmektedir. Ancak yeni birliklerin gönderilmesi için Güvenlik Konseyi’nde yapılması gereken oylama, özellikle Rusya’nın itirazları nedeniyle ertelenmiştir. Moskova’dan gelen itirazların temelinde ise, Fildişi Sahili sorununun siyasi yollarla çözülmesi gerektiği düşüncesi yatmaktadır. Rusya Hükümeti, ülkeye ek birliklerin gönderilmesinin, sorunu çözmek yerine yaşanan çatışmaların artmasına neden olabileceğini iddia etmektedir. Bu nedenle Güvenlik Konseyi’nde yapılacak olan oylamaya itiraz etmiş ve oylamanın ertelenmesine neden olmuştur.