Afrika Günlüğü - 22.12.2010
Sudan
Sudan’da gelecek ay yapılacak olan referandum öncesi, ülkenin çeşitli bölgelerinde yaşayan ve Güney Sudan’ın bağımsızlığını isteyen vatandaşlar, oy kullanmak için daha önce sürüldükleri bölgelere geri dönüyorlar. ( Agence France Presse-AFP)
Sudan’da yaşanan olaylar sonucunda yerlerinden ayrılmak zorunda bırakılan 50.000 Güney Sudan asıllı vatandaş, seçimlerde oy kullanabilmek için sürüldükleri bölgelere geri dönmeye başladı. Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı’ndan yapılan açıklamalara göre, son bir kaç hafta içerisinde, Güney Sudan’ın bağımsızlığını isteyen çok sayıda göçmen, sürüldükleri bölgelere geri dönmek için harekete geçti. Bu iç göç hareketinin Güney Sudan hükümeti tarafından finanse ve koordine edildiğini açıklayan yetkililer, ülkenin Kuzeyinde yaşayan bu kesimin Güneye doğru akını devam ederse, referandum sonuçlarında belirleyici kesim olarak önem arz edeceklerdir. Sudan’da 2005 yılında Müslüman Kuzey ve genellikle Hıristiyan Güney hükümetleri arasında imzalanan barış anlaşmasının bozulması nedeniyle büyük iç çatışmalar yaşanmış ve pek çok insan bu nedenle göç etmek zorunda kalmıştı.
Ocak ayında yapılacak referandum öncesinde Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi Sudan’a ziyaretlerde bulundular. (Associated Press)
Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek Sudan’da gerçekleştirilecek referandum öncesinde, Güney ve Kuzey Sudanlı liderlerle görüşmek üzere Sudan’a ziyaret gerçekleştirdiler. Daha sonra görüşmelere katılan Moritanya Devlet Başkanı Muhammed Abdül Aziz ile bir çeşit mini zirve niteliği kazanan bu ziyaretlerde referandum öncesi ülkenin durumunun değerlendirildiği açıklandı. Bu ziyaret çerçevesinde Güney Sudanlı lider Salva Kiir ile görüşmelerde bulunan liderler; bu referandumun ülkenin Kuzey ve Güney kısımları arasında büyük bir uzlaşmanın sonucu olduğunu ve bu sürecin de aynı anlayış, barış ve sakinlik çerçevesinde atlatılması gerektiğini vurguladılar.
Kenya-Uganda
Kenya ve Uganda polisi, Nairobi ve Kampala’da gerçekleştirilen bombalı saldırıların arkasında El-Kaide örgütünün olduğunu açıkladı. (The New york Times)
Kenya ve Uganda Polisinden gelen açıklamalara göre, geçtiğimiz günlerde Nairobi ve Kampala’da gerçekleşen bombalı saldırıların arkasında El-Kaide örgütüne mensup militanlar bulunmaktadır. Uganda gizli servisinden gelen açıklamalar, ülkede Dünya Kupası final maçını izleyen insanların arasında gerçekleştirilen ve 79 kişinin ölümü ile sonuçlanan intihar saldırısının arkasında El-Kaide örgütünün bulunduğu kesinleşmiştir. Uganda polisinden gelen bu açıklamalara paralel olarak Kenya istihbaratı da Uganda polisinin açıklamalarını doğruladı ve Nairobi’de gerçekleştirilen saldırılarında arkasında bu örgütün olduğunu açıkladı.
Gine-Konakri
Gine’de ilk defa gerçekleştirilen demokratik seçimlerin ardından Başkan Alpha Conde görevine törenlerle başladı. (Reuters)
Gine’de ilk defa demokratik yollarla seçilen Başkan olma sıfatını kazanan Alpha Conde görevine ofisinde ettiği yemin ve ardından gerçekleştirilen törenlerle başladı. 72 yaşındaki Conde, Fransa’da Sorbonne Üniversitesinden Profesör unvanı bulunmasının yanında, hayatının büyük kısmını Fransa’da geçirmiştir. Conde yaptığı ilk açıklamasında, ülkede özellikle seçim sürecinde yaşanan etnik çatışmaların üzüntüsünü yaşadığını ve bu tarz olayların ülkede yeniden yaşanmasının önüne geçeceğini belirtmiştir. Conde konuşmasının devamında, ülkede gerçekleştirilen bu ilk demokratik nitelikli seçimin, ülkenin geleceği açısından oldukça önemli olduğunun altını çizmiş ve Gine’nin daha iyi yaşanabilen bir ülke olması için elinden geleni yapacağını vurgulamıştır.