Afrika Günlüğü - 23.12.2010
Fildişi Sahili
Fransa Hükümeti, Fildişi Sahili’nde iç savaş çıkabileceği düşüncesi ile bütün vatandaşlarının ülkeyi terk etmesini istedi. (Associated Press)
Fildişi Sahili’nde gerçekleştirilen seçimler sonucunda, görevdeki Başkan Laurent Gbagbo’nun seçimi kaybetmesine rağmen, görevi yeni seçilen Alassane Ouattara’ya devretmemesi nedeniyle ülkede yaşanan gerilimin iç savaşa dönüşmesi korkusu gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle Fransa Hükümeti, Fildişi Sahili’nde bulunan bütün vatandaşlarının ülkeyi acilen terk etmesini istedi. Uluslararası toplum ve Fransa’dan yapılan bu çağrılara karşılık olarak katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Gabagbo; “ ülkemde hiç bir şekilde kan dökülmesini istemiyorum. Ancak şu anda bu ülkenin Başkanı benim. Ayrıca bu çalkantılı durum nedeniyle, ülkemizde bulunan Birleşmiş Milletler birliklerinin de iç işlerimize karışmasını kesinlikle istemiyorum. Bu nedenle bu birlikleri bir kez daha en kısa sürede ülkemi terk etmeye davet ediyorum.” ifadelerini kullanmıştır. Fransa ve Birleşmiş Milletlere ek olarak, ABD hükümeti de ülkedeki pek çok çalışanına ve vatandaşına ülkeyi terk etmesi için çağrıda bulundu. Ülkede seçimlerden sonra, bir takım maskeli grupların, karşıt görüşteki vatandaşlara ve özellikle Birleşmiş Milletler personeline ateş açması ülkede artan gerilimi gözlemlemek için önemli bir örnek teşkil etmektedir.
Libeyra
Uluslararası Şeffaflık Kurumu’nun yaptığı araştırmaya göre Dünya’nın en çok yolsuzluk yapılan ülkesi Liberya (All Africa)
Uluslararası yolsuzluk incelemeleri ve Uluslararası Şeffaflık Kurumu’nun 2010 yılı için yaptığı araştırmalar, Dünya’nın en çok yolsuzluk yapılan ülkesinin Liberya olduğunu belirlemiştir. Hazırlanan rapora göre; ülkede yolsuzluk oranları 2010 yılında %89 oranlarına ulaşarak küresel bir rekora imza atmıştır. Raporda Liberya topraklarında en çok yolsuzluğun yapıldığı sektörler ise Hukuk, Eğitim, Siyaset ve İş sektörleri olarak belirtilmiştir. Yapılan açıklamalarda ülkede en çok yapılan yolsuzluk biçiminin rüşvet eylemleri olduğu vurgulanırken, ülkede görev yapmakta olan medya çalışanlarının %2.4’ünün, Polislerin %4.1’inin, Siyasetçilerin %3.9’unun ve Eğitimcilerin %3.8’inin rüşvet olaylarına karıştığı belirtilmiştir.
Mali
Dünya Bankası, Mali Hükümeti’nin enerji araştırmalarını destekleyeceğini açıkladı. (News From Africa)
Geçtiğimiz günlerde Mali’de gerçekleştirilen toplantı sonucunda, Dünya Bankası yetkilileri, Mali’nin enerji araştırmaları için yapacağı harcamalara karşılık maddi olarak destek sağlayacaklarını açıkladılar. Yapılan toplantıya Mali Devlet Başkanı Toumani Tore’nin yanı sıra, çeşitli sivil toplum kuruluşları, Meclis üyeleri ve Dünya Bankası yetkilileri katıldı. Toplantı sonucunda Dünya Bankası yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre; ülkede sürdürülen enerji ve altın araştırmalarının sağlıklı bir şekilde yapılması için, Dünya Bankası tarafından yaklaşık olarak 140 milyon dolarlık bir fon Mali Hükümeti’nin kullanımına açıldı. Dünya Bankası yetkililerinden gelen bu açıklamalar üzerine bir açıklama yapan Mali Devlet Başkanı Toumani Tore; “Dünya Bankası’nın bize sunduğu bu fon, ülkede gittikçe azalan tarımsal verimliliğin ve artan enerji araştırmaları maliyetlerinin karşılanması adına oldukça olumlu bir gelişmedir.” ifadelerini kullanmıştır.