Afrika Günlüğü - 24.01.2011
Fildişi Sahili
Fildişi Sahili’nde yapılan Başkanlık seçimleri sonrası yaşanan krizin barışçıl yollarla çözülmesi için Afrika Birliği tarafından görevlendirilen Kenya Başbakanı Raila Odinga, Fildişi Sahili’ndeki krizin barışçıl yollarla çözülememesinden dolayı kaygılı olduğunu ve ülke için sürenin azaldığını açıkladı. (Reuters)
Afrika Birliği tarafından, Fildişi Sahili’ndeki krizin barışçıl yollarla çözülmesi için aracı olarak görevlendirilen Kenya Başbakanı Raila Odinga; ülkedeki sorunun barışçıl yollarla çözülememesinden dolayı kaygılı olduğunu, ancak ülkenin ve bölgenin istikrarı için, bu sorunun derhal çözülmesi gerektiğini belirtti. Odinga buna ek olarak, Fildişi Sahili için zamanın azalmakta olduğunu, Afrika Birliği’nin her zaman barışçıl çözümleri istediğini ve silahlı bir müdahale seçeneğinin son çare olması gerektiğini vurgulamıştır. Odinga; “ Fildişi Sahili için gerçekleştirdiğimiz görüşmeler ne yazık ki çok çabuk sonlandırılmak zorunda kaldı. Ancak biz bu sorunun çözümüne yönelik çabalarımıza ve girişimlerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Buna ek olarak, ülkeye istikrarı geri getirmek için askeri bir müdahale gerçekleştirme seçeneğimiz halen gündemde, ancak biz bunu en son çare olarak görüyoruz.” demiştir.
Orta Afrika Cumhuriyeti
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Başkanlık seçimleri gerçekleştiriliyor. (Associated Press)
Dünya’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Başkanlık seçimleri gerçekleştiriliyor. Pek çok çatışmanın yaşanması beklenen seçimlerde en iddialı aday, ülkenin 8 yıldır devlet başkanı olan Francois Bozize olarak gösteriliyor. 8 yıl önce gerçekleştirdiği darbe sonucu ülkede iktidarı elinde bulunduran Bozize, bu seçimlerde kendisine pek çok rakip ismin çıkmasından dolayı, ülkede uygulamakta olduğu baskıcı politikaları artırdı. Ülkede başlayan oylamalarda genel olarak işler yolunda gidiyor gibi gözükse de, bazı seçmenlerin, seçim listelerinde isimlerini bulamamaları çeşitli tartışmalara yol açtı. Ülkede hazır bulunan gözlemcilerden gelen açıklamalarda; “ Başkent Bengui’deki seçim merkezinde, farklı adayları destekleyen kişiler arasında ve seçim listelerinde isimlerini bulamayan vatandaşlar arasında tartışma çıkmış, ancak olaylar büyümeden sonlandırılmıştır.” ifadeleri yer almıştır.
Mısırlı yetkililerden gelen açıklamalara göre, Mısır’da geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ve yılbaşı ayini yapmakta olan Hıristiyanları hedef alan bombalı saldırıların arkasında, İslam Ordusu isimli Filistinli aşırı İslamcı bir grup bulunmaktadır. (AFP)
Mısır İçişleri Bakanı Habib al-Adly, geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve kilisede yılbaşı ayini yapmakta olan Hıristiyanları hedef alan bombalı saldırıların arkasında, İslam Ordusu isimli aşırı İslamcı, Filistinli bir örgütün bulunduğunu iddia etti. Yapılan açıklamalarda, İslam Ordusu isimli bu örgütün aynı zamanda El-Kaide ile de bağlantılı olduğu vurgulandı. Mısır’da yaşanan olaylardan sonra, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, güvenlik güçlerine, olayların sorumlularının bulunması için sınırsız yetki verdiğini açıklamıştı. Bu çerçevede çalışmalarına hız veren güvenlik güçleri, olayların arkasındaki örgütün kesin olarak öğrenildiğini açıkladı. Mısır’da yaşanan bu olaylar sonucu, özellikle Papalık ile Mısır Hükümeti’nin ilişkilerinde bir gerilme yaşanmış ve bu nedenle Mısır Hükümeti, Papalık temsilcisini geri çekmişti.