Libya

Hükümet karşıtı gösterilerin oldukça şiddetli bir şekilde devam ettiği Libya’da yaşanan katliamlar gün geçtikçe artıyor. Konuya ilişkin uluslararası endişelerin başında ise Birleşmiş Milletler geliyor. (Associated Press)

Tunus, Mısır ve Cezayir’den sonra hükümet karşıtı gösterilerin baş gösterdiği bir diğer ülke olan Libya’da sular durulmuyor. Kaddafi yönetiminin göstericilere yönelik uyguladığı şiddet gün geçtikçe artıyor. Bu güne kadar yaşanan olaylarda ölenlerin sayısı 1000’lerle ifade edilirken, can kayıplarına yönelik resmi rakamlara ulaşmak olanaksız gözüküyor. Yaşanan şiddet olaylarına ve halka karşı uygulanan aşırı güce karşı ise uluslararası kamuoyundan tepkiler gelmeye devam ediyor. Buna örnek olarak Birleşmiş Milletlerden gelen açıklamalar gösterilebilir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Libya’nın konsey üyeliğini askıya almak için toplandı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada; karar tasarısında, Libya’da sivilleri hedefleyen silahlı saldırıların da aralarında bulunduğu insan haklarına yönelik sistematik ihlallerin kınandığı belirtildi. Buna ek olarak ülkede; Kaddafi yanlısı güçler, başkent çevresinde hala hükümetin kontrolündeki küçük alanı genişletme çabasında oldukları, bu amaçla da Trablus yakınlarındaki kentlerle kasabalara saldırılar düzenledikleri belirtiliyor. Bölgedeki en şiddetli çatışmalar ise, Trablus’un yaklaşık 50 kilometre batısındaki Zaviye kentinde yaşanıyor. 250220111

Somali

250220112Somali’de Afrika Birliği Barış Koruma Birlikleri ile isyancı gruplar arasında yaşanan devam ediyor. (Reuters)

Somali’nin Mogadishu kentinde, Afrika Birliği Görev Gücü ile isyancı gruplar arasında yaşanan çatışmalar gün geçtikçe etkisini ve şiddetini artırmaktadır. Dün yaşanan çatışmalarda beş Afrika Birliği askerinin öldüğünün açıklanmasının ardından, gözler bir kez daha ülkeye çevrildi. Ülkeden gelen haberlere göre; sayıları oldukça fazla olan isyancı gruplar, Mogadishu kentinde pek çok noktada Afrika Birliği askerlerini bozguna uğratarak kontrolü ele geçirmişlerdir. Bunun üzerine Somali hükümeti ile Afrika Birliği yetkilileri arasında, ülkedeki asker sayısının artırılmasına yönelik görüşmeler başlamıştır. 8000 Afrika Birliği askerinin daha görevlendirilmesi beklenen ülkede, çatışmaların ne yönde evirileceği ise merak konusudur.

Fildişi Sahili

Fildişi Sahili’nde geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Başkanlık seçimlerinden sonra meydana gelen sorun devam ediyor. Seçimleri kazandığı uluslararası kuruluşlarca onaylanan Alassane Ouattara, görevi Laurent Gbagbo’dan devralmak için girişimlerine hız kazandırdı. (AFP)

Fildişi Sahili’nde geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Başkanlık seçimleri sonucunda ülkede önemli bir istikrarsızlık ve bilinmezlik ortamı oluşmuştu. Seçimleri kazandığı uluslararası kuruluşlarca da onaylanan Alassane Ouattara, soruna dahil olan pek çok uluslararası kuruluşa rağmen, görevi Laurent Gbagbo’dan devralamamıştı. Bunun sonucunda yaşanan kaos ortamı halen etkisini artırmaya devam ediyor. Ülkeden gelen son haberlere göre; kendilerine ‘ Görünmez Komandolar’ adı veren bir grup Ouattara yandaşı, ülkenin çeşitli bölgelerinde eylemler düzenlemeye başladılar. Bu grubun hafta başından beri düzenlediği eylemlerde, 27 polis memurunun ve pek çok Gbagbo yandaşının hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bu olaylar üzerine açıklamalarda bulunan Ouattara’nın sözcüsü; “ bu komandolar ile herhangi bir bağımız yok. Bu tamamen gönüllü bir harekettir. Biz sorunun kansız bir şekilde çözülme taraftarıyız.” ifadelerini kullanmıştır.250220113