Afrika Günlüğü - 27.01.2011
Mısır’da üç gün önce başlayan ve hükümet politikalarını hedef alan gösteriler gün geçtikçe etkisini artırmaktadır. Bu gösteriler Muhammed El-Baradei’nin ülkeye aylar sonra geri dönmesi ile daha da ateşlenecek gibi gözükmektedir. (Reuters)
Tunus’ta yaşanan halk hareketi sonucu, ülkede iktidarı uzun süredir elinde tutan Zeynel Abidin Bin Ali’nin ülkeyi terk etmek zorunda kalmasının ardından, Tunus benzeri olayların yaşandığı bir başka ülke ise Mısır oldu. Ülkede iktidarı 30 yıldan fazla bir süredir elinde bulunduran Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek karşıtı gösteriler gün geçtikçe etkisini artırmaktadır. Mısır’da yaşanan yolsuzluk, işsizlik ve hayat pahalılığını protesto etmek için başkalayan gösterilerde artık amaç Mübarek’in devrilmesi olarak belirtiliyor. Mısır’ın reform yanlısı olan önderlerinden Muhammed El-Baradei’nin de bu maçla ülkeye dönmesi, kamuoyunda, tam olarak organize olmayan bu gösterilerin, artık daha sistematik bir hal alacağı ve Baradei’nin geri dönüşü ile birlikte bu hareketlere önderlik edeceği yorumlarının yapılmasına neden oldu. Mısır’ın önümüzdeki günlerde nasıl bir süreçten geçeceği ve Kuzey Afrika’nın siyasi coğrafyasının nasıl bir hal alacağı sorunsalı, uluslararası kamuoyunun dikkatinin bir kez daha bölgeye çevrilmesine neden oldu.
Tunus
Tunus halkının devrik lider Zeynel Abidin Bin-Ali’ye yönelik öfkesi dinmek bilmiyor. İktidarı terk etmek zorunda bırakıldıktan sonra, ülkedeki mal varlığı yağmalanan Ali için şimdi de uluslararası tutuklama yetkisi başvurusunda bulunuldu. (Associated Press)
Tunus halkının devrik lideri Zeynel Abidin Bin-Ali’ye yönelik öfkesi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Ali’ye yönelik bir diğer girişim ise halkın baskısı sonucu, Tunus geçiş hükümetinden geldi. Zeynel Abidin Bin-Ali’nin ülkeyi terk ederken yanında yasa dışı yollarla çok miktarda para götürmesine karşılık, Tunus hükümeti Ali için uluslararası tutuklama yetkisi başvurusunda bulundu. Şu anda Suudi Arabistan’da olduğu açıklanan Zeynel Abidin Bin-Ali ve ailesinden altı kişinin tutklanması için İnterpol’e başvurularda bulunulduğunu açıklayan Tunus Adalet Bakanı Lazher Karoui; “ Tunus Devleti’ne ayit çok miktarda para ile ülkeyi terk eden Ali ve ailesinin tutuklanması için gereken girişimleri başlattık. İnterpol’den gelecek cevabı sabırsızlıkla bekliyoruz.” ifadelerini kullanmıştır.
Sudan
Sudan’da yapılan referandum nedeniyle uluslararası dikkatlerin oylamalara yönelmesi sonucu, ülkenin bir diğer sorunu olan Darfur sorununda çatışmalarda son dönemde artış gözlemlenmektedir. Bunun sonucunda ABD yönetimi, Darfur’da görev yapmakta olan barış koruma birliklerinin, sivilleri korumak adına daha agresif davranması gerektiğini vurguladı. (AFP)
Sudan’ın Darfur bölgesinde uzun yıllardır devam etmekte olan sorun, son günlerde uluslararası dikkatlerin ülkede yapılan refereanduma yönelmesi nedeniyle, bölgede yeni çatışmaların yaşanmasına neden olmaktadır. Geçtiğimiz hafta içerisinde iki farklı çatışma sonucu bölgede 5 kişinin hayatını kaybetmesi ve bu çatışmalarda zarar görenlerin daha çok sivillerden oluşması nedeniyle, ABD soruna müdahale etmek durumunda kalmıştır. Obama yönetiminden gelen açıklamalarda; Darfur’da görev yapmakta olan barış koruma birliklerinin, bölgedeki sivillerin korunması adına daha agresif önlemler alması gerektiği vurgusu yapılmıştır. 2003 yılından beri bölgede yaşanan çatışmalar sonucu 300.000 insanın hayatını kaybetmesi nedeniyle pek çok uluslararası aktörün gözünün bu sorun üzerinde olması, son dönemlerde bölgede yaşanan çatışmaları kısmen dondurmuştu. Ancak referandum sürecinde yaşanan çatışmalardaki artış eğilimi, bu aktörlerin durumu endişe ile izlemelerine ve gerektiğinde sert önlemler almalarına neden olmaktadır.