togoA. Genel Bilgiler
56.785 km²’lik yüzölçümüne sahip olan Togo Cumhuriyeti, Batı Afrika’nın orta – güney kıyısında yer alır. Togo Cumhuriyeti’nin doğusunda Benin Cumhuriyeti, kuzeyinde Burkina Faso, batısında ise Gana yer alır. Togo’nun, Benin Körfezi’ne, bir diğer şekliyle belirtmek gerekirse Atlas Okyanusu’na da kıyısı vardır.

Togo’nun koordinatları 6° ve 11° Kuzey ve 0° ve 2° Doğudur.Togo’nun en güneyi ile en kuzeyi arasındaki mesafe 579 km (360 mil) iken, en doğusu ile en batısı arasındaki uzaklık 160 km (100 mil)’dir.6.961.049 nüfusa sahip olan Togo Cumhuriyeti’nin başkenti Lomé’dir.
B. Fiziki Yapı
Uzun dar bir şerit hâlinde 579 km boyunca Gine Körfezi’ne uzanan Togo’nun kıyısı, alçak ve düz ovalarla kaplıdır. Togo’nun güneybatısından kuzeydoğusuna uzanan, güneyde Togo Dağları, kuzeyde ise Atakora Dağları adını alan dağ silsilesi, Togo’yu adeta çaprazlamasına keser. Bu dağ silsilesinin ( Chaine du Togo ) deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 600 mt’dir. Bu sıradağlardan en önemlileri Mono, Agou ve Oti olan birçok nehir doğar. Togo’nun en yüksek dağı 986 mt.’lik Agou Dağı’dır.
Togo’nun orta bölgeleri yükseltilerle kaplı iken, kuzeyinde ise hafif engebeli savan bölgesi yer alır. Togo’nun güneyinde ise ormanlık platolar, lagün ve bataklıklar görülür.

İlgili Döküman için Tıklayınız