Bu yıl beşincisi düzenlenecek İstanbul Güvenlik Konferansı eş etkinliği olarak yapılacak 2. Türkiye - Afrika Savunma Güvenlik ve Uzay Forumu “Afrika Güvenlik Mimarisi ve Türkiye“ ana teması ile İstanbul’da gerçekleştirilecek.

 Bu yıl beşincisi düzenlenecek İstanbul Güvenlik Konferansı eş etkinliği olarak yapılacak 2. Türkiye - Afrika Savunma Güvenlik ve Uzay Forumu “Afrika Güvenlik Mimarisi ve Türkiye“ ana teması ile İstanbul’da gerçekleştirilecek.

2. Türkiye - AfrikaSavunmaGüvenlik ve Uzay Forumu 07-08 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da CVK Park Bosphorus Oteli’nde, 5.İstanbul Güvenlik Konferansı ile eş zamanlı icra edilecek.

07 Kasım Perşembe sabahı 09.30’da İstanbul Güvenlik Konferansı ve eş etkinlikleri ortak açılışında, açılış konuşmalarını TASAM Başkanı Süleyman ŞENSOY ve Katar Silahlı Kuvvetleri Stratejik Araştırmalar Merkezi Komutanı Tuğgeneral Dr. Rashid Hamad AL-NAEMI ile yerli/yabancı Devlet ve Hükümet Temsilcileri yapacak.

Dünyanın farklı bölgelerindeki birçok ülkeden çok sayıda uzman, akademisyen, araştırmacı, asker, diplomat, devlet adamı ve basın mensubu katılımcıyı buluşturacak açılış oturumunda “Orta Doğu'da Strateji ve Güvenlik Ortamının Dönüşüm Yönleri“ konusu ele alınacak.

2. Türkiye - Afrika Savunma Güvenlik ve Uzay Forumu 08 Kasım 2019 Cuma günü gerçekleştirilecek üç oturumla icra edilecek.

Cuma günü 10.45-12.15 saatleri arasında, Salon C’deki “Batı Afrika’da Güvenlik Algısı“ başlıklı ilk oturumun başkanlığını, “Afrika’nın Güvenlik Sorunları ve Muhtemel Çareleri“ temalı sunumu ile Büyükelçi (E) Numan HAZAR yapacak. Oturumda, Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim ARSLAN “Afrika Barış ve Güvenlik Mimarisi - Afrika’nın Güvenlik Sorunlarına Afrikalı Çözüm Olabilir mi?“ temalı, Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Volkan İPEK “Batı Afrika'da Güvenlik“ temalı, UN SDG Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Koordinatörü Buket ALTINÇELEP, “Dünyada ve Afrika'da İklim Değişikliği ve Çevre Güvenliği Etkileri“ temalı sunumlarını yapacak.

14.00-15.30 saatleri arasında, Salon C’deki “Uluslararası Örgütlerin Güvenlikteki Rolü“ başlıklı ikinci oturumun başkanlığını, “Afrika Güvenliğinde Uluslararası Müdahaleler“ temalı sunumu ile Londra Üniversitesi’nden Prof. Dr. Stephen CHAN yaparken; oturumda, MSÜ ATASAREN Öğretim Üyesi Dr. Per. Alb. Güngör ŞAHİN “Somali’de Güvenliğe Kapsamlı Yaklaşım ve İstikrara Katkı Yapan Uluslararası Misyonlar“ temalı, MSÜ ATASAREN Öğretim Üyesi Dr. İkm. Alb. Mehmet Cem OĞULTÜRK “Somali’de İstikrarın Sağlanmasında AMISOM’un Rolü ve Bölgesel Etkisi“ temalı ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nden Dr. J. Alb. Engin AVCI “Liberya’da Güvenlik Sektörü Reformu: ECOWAS ve BM Misyonlarının Rolü“ temalı sunumlarını gerçekleştirecek.

15.45-17.15 saatleri arasında, Salon C’deki üçüncü ve son oturumun başkanlığını ise TASAM Başkan Danışmanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat AYBAR yaparken bu oturuma “Güç Konseptini Değiştirme: Askerî Gücün Siber Güce Adaptasyonu“ temalı sunumu ile Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Asena BOZTAŞ ve Stratejik Düşünce Enstitüsü’nden Tümgeneral (E) Dr. Güray ALPAR konuşmacı olarak iştirak edecek.

Forum saat 19.00-19.30 arasında Salon A’da İstanbul Güvenlik Konferansı ve eş-etkinlikleri ile müşterek yapılacak kapanış oturumu ile sona erecek.


Başkan Şensoy; “Afrika - Türkiye ‘stratejik ortaklığı’ her alanda geliştirilmelidir“

TASAM BaşkanıSüleyman ŞENSOY yaptığı açıklamada; 2015-2019 Afrika - Türkiye Ortaklığı Ortak Eylem Planı’nda da vurgulandığı gibi tarafların açılım politikalarına dayanan ve “stratejik ortaklık“ aşamasına gelen ilişkilerde Türkiye’nin; başta Çin olmak üzere ABD ve AB gibi aktörlerin Kıta’daki faaliyetlerini hassasiyetle gözlemlemesi ve stratejik politikalarını çok taraflı müzakerelere açık bir refleksle geliştirmesinin önem arz ettiğini söyledi.

Sosyoekonomik dönüşümün, güvenlikten bağımsız olamayacağı gibi bilim, teknoloji ve inovasyondan da bağımsız kalamayacağını belirten Başkan Şensoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin; savunma, güvenlik, bilişim ve uzay araştırmaları alanında da Kıta’nın gelecek vizyonuyla uyumlu ve karşılıklı kapasite gelişimine katkı sağlayacak stratejik nitelikli yeni projeler geliştirmesi zaruridir. Türkiye ve Afrika Ülkelerinin savunma, güvenlik, uzay sektörlerinden ve kurumlarından temsilcilerin bir araya geleceği Türkiye - AfrikaSavunmaGüvenlik ve Uzay Forumu’nun ikincisi küresel bir marka olarak kurumsallaşan İstanbul Güvenlik Konferansı ile bağdaşık yapılacaktır. Forum; stratejik işbirliği ve karşılıklı kapasite inşasına stratejik katkı sağlamaya, envanter ve ekosistem ihtiyacına cevap vermeye, kurumsallaşmasını güçlendirerek devam edecektir“.

TASAM Afrika Enstitüsü, alanında önemli bir boşluğu dolduracak, yapmakta olduğu sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel çalışmalarla, Afrika'nın geleceğine projektör tutacaktır. (TASAM Başkanı Süleyman ŞENSOY)