1956 yılında bağımsızlığını Büyük Britanya’dan kazanan ve yüzölçümü bakımından Afrika’nın en büyük ülkesi olan Sudan, 9 Ocak’taki referandum öncesi dünya gündemininde yer alan ülkelerin başında gelmektedir. Ancak bugün itibariyle ülkede yaşanan krizin, referandum sonrası tüm bölgeyi doğrudan etkileyecek olduğu da kabul edilmektedir.

Söz konusu gelişmelere ilişkin genel anlamda araştırmayı amaçlayan çalışma; Sudan’ın bağımsızlık dönemini ve sömürgecilik politikalarının günümüze yansımalarını; 2005 yılında imzalanan Kapsamlı Barış Anlaşması’nın içeriğini ve ülkenin Güneyindeki referanduma etkisini; bölgede bulunan ülkelerin, söz konusu ülkelerin üyeliklerinin bulunduğu Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ve Afrika Birliği’nin konuya yaklaşımlarını; sorunun boyutunu genişleten dış güçlerin ve Birleşmiş Milletlerin (BM), çıkarları doğrultusunda konuya bakış açılarını; referandum sürecini, tarafların konuya yaklaşımlarını, temel anlaşmazlık konularını ve taraflar arasında mutabakatın sağlanması amacıyla ortaya konulan çabaları; referandumun gerçekleşmesi ya da aksi halinde ortaya çıkabilecek sorunları; Güney Sudan’ın bağımsızlığını kazanması durumunda karşılacağı olası sorunları gibi çeşitli konuları araştırmaktadır.

 

TASAM Afrika Enstitüsü Direktörü Ufuk TEPEBAŞ’ın hazırladığı,
GÜNEY SUDAN’DAKİ REFERANDUM: TARAFLARIN SORUNA YAKLAŞIMLARI VE ÜLKENİN GELECEĞİ isimli pdf formatındaki RAPOR’u okumak için lütfen tıklayınız.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)