T. C. Devlet Bakanı

Türkiye son yıllarda Afrika kıtası ile olan ilişkileri bakımından büyük bir atılım içinde bulunmaktadır. Bu hususta günümüze kadar olan süreçte hazırlanan önemli projeler hayata geçirilmiştir. Bakanlığıma bağlı bulunan kurumların başında gelen Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (TİKA) girişimleri sonucu Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da Sudan’ın başkenti Hartum’da iki bölge ajansımız kuruldu. Bu kapsamda bölgesel inceleme ve proje oluşturma süreci başlatıldı. Söz konusu ajanslar aracılığıyla Sahra altı Afrika’nın önemli bir bölümüne hizmet götürülmektedir.

TİKA’nın Etiyopya’ya yönelik “Sigortacılık Eğitimi” ve “Yabancı Diplomatların Eğitimi Projesi” faaliyetleri, Türkiye’nin Afrika’ya Açılım Eylem Planı çerçevesinde 1999 yılında gerçekleştirilmiştir.

Afrika’ya Açılım Projesi kapsamında yine 1- 10 Eylül 2004 tarihleri arasında Etiyopya, Sudan ve Kamerun’dan gelen üst düzey yöneticilere yönelik Kırsal Alanlarda Su Temini, Araştırma, Geliştirme ve Çalışma Seyahati düzenlenmiştir. Söz konusu çalışma seyahati DSİ Genel Müdürlüğü, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün su temini, araştırma ve geliştirme konularındaki bilgi ve deneyimlerinin bölge ülkeleri ile paylaşılması sağlanmıştır.

Yine Afrika’da son dönemde en sıkıntılı bölgelerin başında gelen Darfur’da bir Sahra Hastanesi açılarak güç şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan insanlara sağlık hizmetleri sağlanmaya başlanmış ve insani yardımlar ulaştırılmıştır. Yine Afrika ülkelerindeki yoksulluğun giderilmesi amacıyla Türkiye, bölge ülkelerinde kalkınma ve teknik yardım amaçları projeler yürütmeyi hedeflemektedir.

Afrika ile Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi (AEGS) çerçevesinde, Dış Ticaret Müsteşarı Başkanlığındaki Türk heyeti 29 Şubat- 5 Mart 2004 tarihleri arasında Kamerun’a resmi bir ziyaret gerçekleştirilmiştir.   

Kalkınma yardımları konusunda Afrika’ya öncelik verilmesi gerekmektedir. Türkiye’nin bölgeye yönelik gerçekleştirdiği resmi kalkınma yardımları artış eğilimindedir. Türkiye’nin kalkınma yardımı türleri; uluslararası kuruluşlara yapılan ödemeler, teknik işbirliği projeleri ve program proje desteği olarak sıralanmaktadır.

Türkiye’nin resmi kalkınma yardımı ve teknik yardım kapasitesini ortaya koymaya yönelik çalışmalar TİKA tarafından tamamlanarak uygulamaya konulmuştur. Hükümetin siyasi hedefleri çerçevesinde, Sahra altı Afrika’ya yönelik kalkınma yardımlarının arttırılması ve giderek artan bir eğilim çerçevesinde öngörülen siyasi hedefle uyumlu hale getirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Bölge ülkeleriyle ticaretin ve çok taraflı ilişkilerin geliştirilmesi, hükümetimizin öncelikli politikalarındandır. Türkiye, Afrika’daki sorunların çözümü konusunda uluslararası toplumla birlikte hareket etmektedir. Siyasi ve ekonomik sorunlar, bölge ülkelerindeki sosyal sorunların artmasına neden olmakta ve artan sorunlar, bölge ülkelerinde silahlı çatışmaların yayılmasını beraberinde getirmektedir. Öte yandan Sahra altı Afrika ülkelerinde demokratikleşme alanında olumlu gelişmeler gözlemlenmektedir.

Hükümetimizin Afrika’ya açılım politikasıyla ilgili olarak atılan bu adımlarla, öncelikle ülkemiz adına Sahra altı Afrika ülkelerinde kalkınma ve teknik yardım projelerinin yürütülmesi son derece önemli bir husustur. Bu yardımların temel amacı, kardeş ve dost olarak gördüğümüz Afrika ülkelerinde belirli seviyede bir yaşam standardına ulaşılması, yoksulluğun azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmanın yakalanmasıdır.     

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)