Türkiye Çevre Vakfı (TÇV), kar amacı gütmeyen, özel ve bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur. TÇV, 1 Şubat 1978 tarihinde kurulmuş olup bir Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

TÇV, son 30 yıl içerisinde pek çok uluslararası, yabancı ve Türk kuruluşla proje bazlı ortak çalışmalar yürütmüştür.

TÇV’nin çalışma öncelikleri; çevre mevzuatı ve politikası, sürdürülebilir gelişim, biyolojik çeşitlilik ve yenilenebilir enerjidir. Ancak TÇV’nin son 30 yıllık çalışma hayatına bakıldığında çevre ile ilgili neredeyse her alanda yoğunlaşmış olduğunu görürüz.

TÇV’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği benzersiz ve 14 yıl boyunca devam eden çalışması “Orta Asya ve Karadeniz Çevre Projesi”dir. Söz konusu özel ve amacında büyük başarılar elde etmiş projeye yönelik daha fazla bilgiye aşağıda yer verilmektedir.

Devamı...

Afrika kıtasında kapasite oluşturma ve ekonomik kalkınma alanlarında faaliyet gösteren birçok bölgesel ve alt bölgesel kuruluş bulunmaktadır. Bu kuruluşların katkısı yadsınamayacak büyüklükte olup söz konusu kuruluşlar arasında Afrika Kalkınma Yönetimi Eğitim ve Araştırma Merkezi (CAFRAD) de bulunmaktadır. CAFRAD, Afrika’da kamu yönetimi ve idaresi gelişimine katkıda bulunan Pan-Afrikalı hükümetlerarası bir teşkilattır. 1964 yılında Afrika hükümetleri tarafından kurulmuş ve Tangier’de (Fas) konuşlandırılmıştır. Kıtadaki ilk Pan-Afrikalı yüksek düzey eğitim ve araştırma merkezi olmuştur.

CAFRAD Liderlik, Kamu ve İdare politikası Kapasite Gelişimi; Kamu Sektöründe İyi Yönetim Politikası, Etikler, Bütünleşme ve Profesyonellik; Kamu Yönetiminde ve Devlet Kurumlarında Yenilik, Reform ve Modernleşme; Kurumsal İdare ve Yönetim (kamu girişimleri, devlet kurumları, özel şirketler, STKlar ve benzeri); E-yönetim: kamu yönetimi ve idaresinde bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanımı; Yerel Kuruluşlarda Ademi Merkeziyet ve İdare/Yönetim; Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi ve Gelişimi ve Seçimli Yönetim konularında müdahalelerde bulunmaktadır.

CAFRAD aktivitelerinin lehtarları arasında Liderler, İdareciler, Karar Vericiler, kamu ve özel sektöre ait Üst Düzey Yöneticiler ve Profesyoneller yer almaktadır. CAFRAD üyeliği tüm Afrika Devletlerine açıktır. Şu anda 37 Üye Devlet bulunmaktadır. CAFRAD çalışmaları İngilizce, Fransızca, Arapça ve Portekizce dillerinde gerçekleştirilir. Ortakları arasında ulusal, bölgesel ve uluslararası kuruluşlar yer almaktadır.

Ancak kıtaya daha sağlam hizmet vermek ve beklenen sonuçları elde etmek için Afrika Bölgesel ve Alt Bölgesel Kuruluşlarının bir arada çalışması ve bir ağ oluşturması kaçınılmazdır. Bu kuruluşların performanslarını ve elde ettikleri neticelerin seviyesini yükseltebilmek için bilgilerini ve kaynaklarını paylaşması gerekir. Bunların yanı sıra Afrika kuruluşlarının birleşik eylemlerde bulunabilmek için diğer kıta emsalleriyle ortaklık içinde çalışması da zaruridir. Bu konferanstan sonra TASAM ve Afrika kuruluşlarının ortak şekilde uygulanacak bir program üzerinde çalışabilecekleri beklentisi hakimdir. Bu ortak program içeriğinde, CAFRAD’ın TASAM ile birlikte çalışılmasını önerdiği “İdari Kapasite Gelişim Programı” yer almaktadır.

Devamı..

Türk Kızılayı, 11 Haziran 1868 tarihinde, dönemin Genel Kurmay Başkanı Ömer Paşa’nın başkanlığında toplanan 66 üyenin oluşturduğu konseyde alınan karar çerçevesinde, yaralı ve hasta askerlere destek vermek amacıyla kurulmuştur. 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilan edilmesini müteakip toplanan ilk genel kurul toplantısında Derneğin adı “Turkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti ” olarak düzenlenmiştir. Şu anki adı “Türkiye Kızılay Derneği” büyük önder Atatürk tarafından verilmiş olup, 28 Nisan 1935 tarihinde düzenlenen Genel Kurul toplantısında oybirliğiyle kabul edilmiştir. Bugün, Uluslararası Kızılhaç/Kızılay Hareketinin bir unsuru ve Ulusal Dernek olarak, 4.000 profesyonel çalışanı, 150.000 aktif üyesi, 2 milyondan fazla gönüllüsü ile ülke çapındaki 652 şubesi ve Genel Merkez teşkilatıyla birlikte insanlığa hizmet etmektedir.

İnsanlığın gücünü harekete geçirerek savunmasız insanların yaşam standartlarını geliştirmeye çalışmayı kendine misyon edinen Türk Kızılayı, gönüllük esasına göre çalışan bir yardım örgütü olarak, Türkiye’nin büyük hayır kuruluşudur. Yüklenmiş olduğu bu misyon Türk Kızılayı’na, günden güne giderek çoğalan afetlerle yeniden şekillenmeye başlayan dünyamızda zarar görebilirliğin kalkındırılması adına çaba göstermek ve faaliyetlerini bu doğrultuda sürdürmek sorumluluğu vermiştir.

Devamı...

Sayın Bakanlar, Sayın Büyükelçiler,

Afrika’daki Bölgesel Ekonomik Toplulukların değerli temsilcileri,

Afrika’dan gelen diğer saygıdeğer misafirlerimiz,

Akademik camianın ve basının değerli mensupları,

Bayanlar ve Baylar,

Öncelikle, IV. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi’nin gerçekleşmesini sağlayan Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin ve Merkez bünyesindeki Afrika Enstitüsü’nün değerli yöneticilerine teşekkür etmek istiyorum.

TASAM Kongreleri, Türk resmî kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve Afrika ülkelerinin temsilcilerinin biraraya gelerek, Türkiye-Afrika işbirliği ilişkileri hakkında kapsamlı görüş alışverişinde bulunmalarına imkân vermekte, ayrıca, Türk ve Afrika kamuoylarının bu ilişkilerin önem ve muhtevası konusunda bilgilendirilmesini sağlaması bakımından son derece yararlı bir işlevi yerine getirmektedir.

Bu yıl, IV. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi’nin ana konusunu teşkil eden “Afrika’daki Bölgesel Ekonomik Topluluklar” temasının seçimi kanımca çok isabetli olmuştur. Gerçekten, geçtiğimiz yıl Aralık ayında tertiplenen III. Kongre’den bu yana Türkiye-Afrika ilişkilerinde çok önemli gelişmeler meydana gelmiştir.

 

Devamı...

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)