Libya yönetimi NATO operasyonlarının durdurulması ve seçimlere gitmek için BM'den yardım istiyor.(TRT-Reuters)

Birleşmiş Milletler’in Politik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Lynn Pascoe, Libya’da tarafların bugüne dek hiç olmadığı kadar uzlaşmaya uzak olduğunu söyledi.Libya’nın başkenti Trablus, gece boyu NATO bombardımanı altındaydı. Bu esnada hükûmet sözcüsü Musa İbrahim, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ve Muammer Kaddafi arasında görüşmeleri ve ülkedeki savaşın son ermesi in neler yapılabileceğini anlattı. Ancak aynı saatlerde BM Güvenlik Konseyi de Libya konusunu masaya yatırıyordu. Politik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Pascoe, Libya’da tarafların anlaşmaya çok uzak olduğunu ve çatışmaların başlamasından bu yana yaklaşık bir milyon kişinin Libya’yı terk ettiğini anlattı. Pascoe, son günlerde Tunuslularla Libya’dan kaçan sığınmacılar arasında çatışmalar yaşandığını söyledi. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Libya Dışişleri Bakanı ile görüşmesine değinen Pascoe, Libya yönetiminin NATO operasyonunun durdurulması ve seçimlere gitmek için yardım istediğini aktardı. Pascoe, Kaddafi’nin seçim sonuçlarına saygı duyacağı güvencesini verdiğini de kaydetti.

Kaddafi, Zuma'nın ateşkes önerisini kabul etti ancak ülkeden ayrılmayı reddediyor. Muhalefet ise, Kaddafi ülkeden ayrılmadıkça ateşkese yanaşmıyor.

Libya lideri Muammer Kaddafi, Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın ateşkes önerisini kabul etti ancak ülkeden ayrılmayı reddediyor.Muhalefet ise, Kaddafi ülkeden ayrılmadıkça ateşkese yanaşmıyor. Kaddafi kontrolündeki bölgelerde birkaç haftalık gıda ve ilaç stoğu kaldı. Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Zuma, Türkiye’nin yol haritasını da temel alarak, Libya’da yeni bir arabuluculuk girişiminde bulundu. Zuma, önerisini ne Kaddafi’ye ne de muhalefete kabul ettirebildi. Kaddafi, ateşkese hazır olduğunu açıkladı, NATO’nun hava saldırılarını durdurmasını istedi. Zuma, bununla birlikte Kaddafi’nin ülkeden ayrılmaya hazır olmadığını duyurdu. Muhalefet ise, Kaddafi ayrılmadan ateşkesi görüşmeyi bile reddediyor. Birleşmiş Milletler, Kaddafi kontrolündeki bölgelerde birkaç haftalık ilaç ve gıda stoğu kaldığını duyurdu, sorunu "saatli bombaya" benzetti.

Burkina Faso

Hükümet karşıtı gösterilerin bir diğer adresi Burkina Faso’da protestolar devam ediyor. (BBC)

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da hüküm süren hükümet karşıtı gösterilerin bir diğer adresi olan Burkina Faso’da önemli gelişmeler yaşanıyor. Afrika’daki diğer gösterilere nazaran daha küçük çaplı olsa da özellikle halk ve askerler hükümet politikalarından rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. Başta askerler olmak üzere pek çok kesimden halk özellikle ödemeler ve maaşlarının zamanında verilmemesi nedeniyle gösterilerini sürdürüyorlar. Ülkede faaliyet gösteren basın organlarından gelen haberlerde, askerler tarafından sabaha kadar havaya ateş açıldığı ve ülkede kargaşanın hakim olduğu belirtiliyor. Yaşanan olaylarda en az 3 kişinin yaralandığı belirtilirken, Şubat ayından beri gösterilerin hedefindeki isim olan başkan Blaise Campaore’nin nasıl bir yol izleyeceği ise merak konusu.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)