Libya

Basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Obama, Libya operasyonuyla ilgili soruları yanıtladı.(TRT-AFP)

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Libya Lideri Kaddafi’nin etrafındaki çemberin daraldığını söyledi.Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Obama’ya; Libya operasyonunun Kongre’ye danışmadan yapıldığı ve bunun Savaş Yetkileri Kanunu’nun ihlali anlamına geldiğine yönelik eleştiriler soruldu. Kongre üyelerinin bu eleştirilerini "yaygara" olarak nitelendiren Obama, Libya operasyonunun boyut ve süre açısından sınırlı nitelik taşıdığını ve tüm süreçte Kongre ile istişare halinde olduklarını söyledi. Savaş Yetkileri Kanunu’nu ihlal etmediklerini belirten Obama, Libya lideri Muammer Kaddafi başta kaldığı sürece Libya halkının tehlike içinde olacağını tekrarlayıp, Kaddafi’nin iktidardan ayrılması gerektiğini vurguladı. "Kaddafi’nin etrafındaki çember daralıyor" diyen Obama, Libya operasyonunun başarılı olduğundan emin olmanın tek yolunun, Kaddafi’nin iktidardan gittiğini görmek olduğunu dile getirdi.

Fransa'nın Libyalı muhaliflere havadan silah yardımı yaptığını açıklaması üzerine, BM'nin soruşturma açabileceği bildiriliyor.

Fransa’nın Libyalı muhaliflere havadan silah yardımı yaptığını açıklaması uluslararası camiada sert tartışmaları beraberinde getirirken, Birleşmiş Milletler’in konuya ilişkin soruşturma açabileceği bildiriliyor.Libya’ya karşı silah ambargosunu denetleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi komisyonunun başkanlığını yapan Portekiz, konseyin herhangi bir üyenin şikayeti durumunda konuyla ilgili soruşturma başlatacaklarını açıkladı. Konsey’de Şubat ayında alınan bir karara göre, ülkeler Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a Libya’daki muhaliflere yaptığı yardımlar konusunda bilgi vermek zorunda. Ban Ki Moon’un sözcülerinden biri, konuyla ilgili bir açıklama yapmaktan kaçındı ve Genel Sekreterin bilgilendirip bilgilendirilmediği konusundaki soruların Fransa’ya sorulmasını istedi. Batılı ülkelerin Libya politikasını başından beri eleştiren Rusya, Fransa’nın Libya’daki isyancılara silah yardımı yapmasının Libya’ya silah ambargosu öngören kararın açıkça ihlali olduğunu belirtirken, Afrika Birliği de Fransa’yı sert şekilde eleştirdi.

Sudan

Bu ay resmi olarak tam bağımsızlık statüsüne kavuşacak olan Güney Sudan, halen sınır bölgesindeki anlaşmazlıklara yönelik çözüm arayışlarını sürdürüyor. (AFP)

Bu ay resmi olarak tam bağımsızlık statüsüne kavuşacak olan Güney Sudan, halen sınır bölgesindeki anlaşmazlıklara yönelik çözüm arayışlarını sürdürüyor. Ülkeden gelen son haberlere göre, Kuzey ve Güney Sudan’lı yetkililer iki ülkenin sınırları arasında askerden arındırılmış, 20 km. Uzunluğunda bir tampon bölge oluşturulması konusunda anlaşma sağladılar. Bu anlaşmanın sağlanmasında oldukça önemli bir aktör konumunda bulunan  Afrika Birliği yetkilileri, sınır bölgesindeki anlaşmanın önemli bir gelişme olduğunu ancak tam anlamıyla bir ateşkesin henüz sağlanamadığını belirttiler.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)