Libya

NATO savaş uçakları, başkent Trablus'ta devlet televizyonuna ait 3 uydu vericisini bombaladı.(TRT-AFP)

Libya'da NATO'nun Kaddafi güçlerine yönelik operasyonları sürüyor. İttifaka bağlı savaş uçakları devlet televizyonuna ait uydu vericileri ile Kaddafi rejiminin sesi konumundaki El Cemahiriye gazetesini hedef aldı. Bombardımanda 3 gazeteci hayatını kaybetti. 15'i de yaralandı. NATO savaş uçakları, uydu vericilerini de bombalandı. Muhaliflerin başkenti Bingazi'de ise hapisten kaçan Kaddafi yanlısı bir grupla, güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmada, gruptakilerden dördü öldürüldü. Kaddafi yönetimiyle muhalifler arasındaki diyalog ise kapalı kapılar arkasında sürüyor. Diyalog kurulduğu iddiaları, Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim Kaddafi tarafından da doğrulandı.

Mısır

Her cuma olduğu gibi Mısır geçtiğimiz Cuma da yine hareketli zamanlar geçirdi. Tahrir Meydanı'nda, binlerce kişi reform çağrısında bulunan bir gösteri yaptı. Askeri yönetimden sivil yönetime geçiş göstericilerin öncelikli talebi oldu.

Ortadoğu ve Afrika coğrafyasında etki gösteren halk ayaklanmalarının ilk duraklarından biri olan Mısır’da devrim sonrası önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Ülkede geçtiğimiz cuma günü " Halkın İradesi Cuma " adı altında toplanan kalabalık içinde Müslüman Kardeşlerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının üyeleri de yer aldı.Sıcak havaya rağmen meydanın dolup taştığı, Mısır'ın değişik kentlerinden otobüslerle çok sayıda kişinin Tahrir'e akın ettiği gözlendi. Binlerce kişi, reform ve halk ayaklanması sırasında sivillerin ölümünden sorumlu olanların derhal yargılanması çağrısı yaptı. Ayrıca  devrik lider Hüsnü Mübarek ile halk ayaklanması sırasında sivillerin ölümünden sorumlu olanların derhal yargılanması talepleri dile getirildi.

Somali

Son zamanların en kurak yazını yaşayan Somali’de hüküm süren açlık ve sefaletin etkileri, uluslararası yardım organizasyonlarının yapılmasıyla azaltılmaya çalışılıyor.

Son 60 yılın en kurak mevsiminin yaşandığı Afrika'da Somali hükümetinin kurduğu sığınma kamplarında çok sayıda kişinin yaşadığını belirten Şeyh Ahmed, dün yaptığı açıklamada, ülkenin imkanlarıyla sığınmacıların ihtiyaçlarına yetişemediklerini belirtti.Hükümet sözcüsü Abdirahman Ömer Osman da açıklamasında, yardım kuruluşlarının ülkelerindeki açlık karşısından "çok yavaş davrandıklarını", krizin, BM'nin yaptığı açıklamalarında dile getirdiğinden çok daha şiddetli olduğunu ifade etti. Sözcü, sığınma kamplarında, kızamık da dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların da yayılmakta olduğunu belirtti. Ülkedeki açlık 11 milyon kişiyi etkiliyor. Bunlardan 2,2 milyonu, El Şabab örgütünün kontrolündeki orta ve güney bölgelerde yaşıyor. Bu bölgelere yardım kuruluşları giremiyor ve çok sayıda insan hükümetin sığınma kamplarına ulaşmaya çalışıyor.Öte yandan, başkent Mogadişu'da Afrika Birliği barış güçleriyle El Şabab arasında perşembe gününden beri çatışmalar oluyor. AB güçleri kentin doğusunda ilerleme kaydettikten sonra, El Şabab'ın kontrolünde bulunan ve ateş mevzisi olarak kullandığı stadyuma yöneldi. Taraflar arasında dün karşılıklı top ateşi oldu. El Şabab güçlerinin onbinlerce kişinin yaşadığı sığınma kamplarına saldırmasından endişe ediliyor.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)