Libya

Libya’da devam etmekte olan halk hareketlerinde gün geçtikçe sular ısınıyor. Göstericilere karşı iktidarını korumak için direnişte bulunan Kaddafi’ye yönelik uluslararası nitelikli bir operasyon düzenlenmesi ihtimali gün geçtikçe artıyor. (Associated Press)

020320111Libya’da bir süredir devam etmekte olan ve Devlet Başkanı Kaddafi’nin devrilmesinin amaçlandığı gösteriler gün geçtikçe etkisini ve şiddetini artırmaya devam ediyor. Yaşanan çatışmalarda bu güne kadar ölenlerin sayısı binlerle ifade ediliyor. Ülkeden gelen son haberlere göre; Başkent Trablus’ta kontrolün halen Kaddafi’nin elinde olmasına karşın, ülkenin diğer bölgelerinde göstericilerin de hakim oldukları şehirlerin varlığı biliniyor. Buna ek olarak Kaddafi’ye yönelik uluslararası tepkiler de giderek artıyor. Başta ABD olmak üzere, göstericilere diğer pek çok ülkeden destek gelmeye devam ediyor. uluslararası medya organlarının yaptığı haberlerde ise; “Amerika Birleşik Devletleri, Akdeniz’de konuşlu 6’ncı Filo’yu Libya açıklarına gönderdi. Filo 2’si uçak gemisi olmak üzere 40 gemi ve 21 bin personelden oluşuyor. Bunun yanı sıra taarruz helikopterleri taşıyan iki gemi Süveyş Kanalı’ndan geçirilerek Akdeniz’e gönderildi.” İfadeleri vurgulanmıştır.

G.Sudan

Geçtiğimiz aylarda yapılan halk oylaması ile bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’dan çatışma sesleri yükselmeye devam ediyor. ülkede askeri güçler ile isyancılar arasında yaşanan çatışmalarda bu güne kadar ölenlerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor. (Reuters)

020320112Geçtiğimiz aylarda yapılan halk oylaması ile bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’da sular durulmuyor. Bağımsızlıktan bu yana ülkede faaliyet gösteren isyancı gruplar ile ordu güçleri arasında yaşanan çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğü belirtiliyor. İsyancı grup lideri George Athor geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada; “ benim birliklerim geçtiğimiz Pazar günü Ordu güçleri ile çatışmaya girmiştir. Çatışmada toplamda 140 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğu Sudan ordusuna mensup askerlerdir.” İfadelerini kullanmıştır. Athor’u takiben ordu yetkililerinden gelen açıklamada ise; “ bu çatışmalar Kuzey ve Güney Sudan’ı ayıran sınır kentlerindeki isyancılar ile bizim güçlerimiz arasında gerçekleşmiştir.” ifadeleri vurgulanmıştır.

Çad

Çad’da 13 Şubat’ta yapılan genel seçimlerin sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre seçimleri iktidar partisi ve muhalefet büyük çoğunlukla yeniden kazandı. (Africa News)

020320113Çad’da 13 Şubat’ta gerçekleştirilen genel seçimlerin sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Yapılan açıklamalara göre seçimleri iktidar ve muhalefet partileri bir kez daha büyük bir çoğunlukla kazandı. Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Yaya Mahamat Liguita, Devlet Başkanı İdris Debi'nin Yurtsever Kurtuluş Hareketi'nin (MPS) 188 üyeli parlamentoda 110 milletvekili çıkardığını ve uzun süre sonra yapılan ilk parlamento seçimlerinde MPS'ye destek veren diğer iki partinin ise 21 sandalye kazandığını belirtti. Liguita, ufak tefek düzensizliklere karşın seçimin barışçıl biçimde sonuçlandığını ve katılım oranının yüzde 56,6 olduğunu kaydetti. Seçim sonuçları ülke basınında; yapılan genel seçimlerden bu denli yüksek bir oranla galip çıkan Devlet Başkanı İdris Debi’nin, Nisan ayında yapılacak olan Başkanlık seçimleri öncesi büyük moral kazandığı şeklinde yorumların yapılmasına neden oldu.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)