Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, iktidarı döneminde yaşananlara ilişkin olarak yargıya hesap verecek. (TRT-AFP)

Afrika ve Ortadoğu coğrafyasında baş gösteren halk hareketlerinin sonuç verdiği ilk ülkelerden biri olan Mısır’da, devrik lider Hüsnü Mübarek iktidarı bırakarak ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Daha sonra ülkeye geri getirilen Mübarek’in yargılanmasına yakın bir zamanda başlanması bekleniyor. Konuya ilişkin açıklama ise Mısır haber ajanslarından geldi. Mısır resmi haber ajansı, Mübarek ve oğullarının davasına 3 Ağustos’ta başlanacağını duyurdu.Mübarek rejiminin ardından kurulan cunta yönetiminin de uygulamaları halkın tepkisini çekmeye devam etmekteyken, Mübarek’in yargılanmasına başlanmasının geçici hükümete gelen eleştirileri hafifleteceği yorumlarının yapılmasına neden oldu.

25 Ocak'ta Mısır'da halk devrimini gerçekleştiren gençler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye geliyor.

Mısır’da Hüsnü Mübarek yönetimine karşı gerçekleştirilen halk hareketlerinde öncü grup olarak nitelendirilen gençler ulusal ve uluslararası kamuoyu tarafından takdir edilmeye devam ediliyorlar. Buna en büyük örnek ise Türkiye’nin bu gençlere yaklaşımı olarak gösterilebilir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mart ayında Mısır’a yaptığı ziyarette, halk devrimine öncülük eden gençleri kabul etmişti.Mısırlı gençler, örnek kabul ettikleri Türk siyaset ve demokrasisini yerinde görmek istediklerini belirtince, Cumhurbaşkanı Gül, gençleri Türkiye’ye davet etti. Görüşmeden 3 ay sonra devrimin öncüsü gençler, Türkiye’ye geliyor. Gençler başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edilecek. Mısırlı gençler, çeşitli basın kuruluşlarını ziyaret edecek, üniversitelerde panellere katılacak.

Libya

Birleşmiş Milletler'in uzman raporunda hem Kaddafi güçleri hem de isyancılar sivillerin ölümünden sorumlu tutuldu.(TRT-Reuters)

Birleşmiş Milletler'in uzman raporunda hem Kaddafi güçleri hem de isyancılar sivillerin ölümünden sorumlu tutuldu.BM uzmanlar kurulunun 92 sayfalık raporuna göre Şubat’tan bu yana çatışmalarda çoğunluğu sivil 10 ila 15 bin kişi yaşamını yitirdiği belirtildi.Şikago’daki DePaul Üniversitesi’nden hukuk profesörü Mısırlı Şerif Bessiyuni’nin başkanlığında Ürdünlü Esma Kader ve Kanadalı Philippe Kirsch’ten oluşan kurulun hazırladığı raporda, Libya’daki sivil ölümlerde NATO’nun rolü de irdelendi. Uzmanlar, Kaddafi yönetiminin "NATO hava saldırılarında 500 sivil öldü" şeklindeki iddiasının doğrulanmasının mümkün olmadığını vurguladı. Raporda, sivillerin yaşadığı bölgelerin NATO güçleri tarafından kasıtlı olarak hedef alındığı ya da ittifakın sivillere gelişi güzel saldırı düzenlediğine dair kanıt bulunmadığının da özellikle altı çizildi.

Sudan

Amerika Birleşik Devletleri, Sudan’daki krizin sonlandırılması için kuzey ve güneyli yetkilileri toplantıya davet etti.(AFP)

Sudan’da devam etmekte olan kriz hem bölgesel hem de küresel güçlerin dikkatini çekmeye de devam ediyor. Afrika Birliği’nden sonra konuya müdahil olan bir diğer aktörde Amerika Birleşik Devletleri oldu. ABD, Sudan’ın Abdeyi kentinde sınır bölgesinde meydana gelen çatışmaların sonlandırılması için sorunun taraflarını görüşmeye davet etti. Karşılıklı ölümlerin sonlandırılması ve 2005 barış anlaşmasının sağlıklı bir şekilde uygulanması için görüşmelerin gerekli olduğunu belirten ABD’li yetkililer, karşılıklı dialoğun olduğu bir ortamda sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladılar.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)