Libya

Libya’da Kaddafi güçlerinin Misrata kentini yeniden ele geçirmek için düzenlediği operasyonlarda çatışmalar hız kesmiyor. (TRT-Reuters)

Libya’da Kaddafi güçlerinin muhaliflerden geri almaya çalıştığı liman kenti Mısrata’nın doğu kesiminde şiddetli çatışmalar yaşanırken kentte mahsur kalan Afrikalı göçmen işçileri tahliye etmek için girişimler sürüyor. NATO savaş uçakları da Mısrata çevresindeki Kaddafi güçlerine ait hedefleri bombaladı. Kaddafi güçleri Mısrata kentini muhaliflerden geri almak için saldırılarını sürdürüyor. Muhalifler çatışmaların kentin doğu kesiminde yoğunlaştığını bildiriyor. Çoğunluğu Gana, Çad ve Nijer’den çalışmak için Libya’ya gelen yaklaşık bin kişilik Afrikalı göçmen işçi çatışmalar sebebiyle mahsur kaldıkları kentten tahliye edilmeyi bekliyor. Uluslararası Göç Teşkilatı’nın, Afrikalı işçilerin tahliyesi için gönderdiği gemi Mısrata açıklarında bekliyor. Kaddafi güçlerinin, muhaliflere malzeme sevkiyatını engellemek için liman girişini mayınlaması sebebiyle gemi limana yanaşamıyor. NATO’ya ait mayın tarama gemileri ise mayınları temizleme faaliyetini sürdürüyor. Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, çatışmalar sebebiyle kente giremediklerini ve Mısrata’daki insani durumun giderek kötüleştiğini açıkladı. Buna ek olarak ülkede, Başkent Trablus’da, Muammer Kaddafi’nin NATO saldırısında ölen oğlu için düzenlenen cenaze töreninde ise intikam sloganları atıldı. Kaddafi’nin katılmadığı törene oğlu Seyf katıldı. dedi.

BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Abdul İlah El-Katib,Libya'da çatışan tarafların öne sürdüğü şartların ateşkesi imkansız kıldığını söyledi. (TRT)

El-Katib, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni Libya’daki durum konusunda bilgilendirdi. Özel temsilci, oğlu ve üç torununun NATO saldırısında öldürülmesinin ardından Kaddafi ile görüştüğünü belirtti. El-katib " Kaddafi’ye bu saldırının, Libya’da en kısa sürede ateşkes ilan edilmesi ve çatışmalara son vermek için siyasi çözüm bulunması gereğin ortaya koyduğunu söyledim " dedi. Özel Temsilci, muhaliflerin ateşkes için Kaddafi’nin görevini bırakmasını şart koştuğunu, Kaddafi’nin de ateşkes ilan etmek için NATO saldırılarının durdurulmasını talep ettiğini aktardı. El-Katib, bu şartların ülkede ateşkes ilan edilmesini imkansız hale getirdiğini belirtti. Dünya basını, özel temsilcinin bu açıklamalarının, dikkatleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Mayıs’ta İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilecek NATO Dışişleri Bakanları toplantısında sunacağı plana çevirdiğini yazarken, İtalya’nın da aynı toplantıda NATO operasyonları için zaman sınırlaması talep edeceği ifade ediliyor.

Sudan

Sudan’ın başkenti Hartum’da yaklaşık 1000 kişinin katılımı ile düzenlenen gösterilerde, Usame Bin-Laden’in ABD tarafından öldürülmesi kınandı. (Reutres)

El-Kaide örgütünün lideri ve 11 Eylül olaylarının sorumlusu olarak bilinen Usame Bin-Laden’in geçtiğimiz günlerde ABD tarafından öldürülmesine yönelik uluslararası tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu konuya ilişkin olarak Afrika ülkelerinden gelen tepkiler de oldukça ilgi çekici. Son olarak Sudan’ın başkenti Hartum’da düzenlenen protesto gösterilerine katılan 1000 kişilik grup, Laden’in öldürülmesini kınadılar. Sloganlarda ‘Amerika’ya Ölüm’ seslerinin yükseldiği gösteriler olaysız tamamlandı.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)