Libya

Libya'da Kaddafi yönetimi "muhalifler ile görüşmelerde ilerleme sağlandı" derken muhaliflerden yalanlama geldi.(TRT-AP)

NATO’nun Libya’ya yönelik operasyonu sürerken, Kaddafi yönetimi, muhalifler ile görüşmelerde ilerleme sağlandığını açıkladı. Muhalifler ise "Görüşme yok" açıklamasında bulundu.Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim, muhaliflerin temsilcileriyle yabancı ülkelerin başkentlerinde görüşmeler yaptıklarını ve bu görüşmelerde ilerleme sağlandığını bildirdi. Muhalif liderlerden Abdül Celil ise "Kaddafi yönetimi ile doğrudan ya da dolaylı görüşme yapmıyoruz" açıklamasında bulundu. Öte yandan Libya liderinin büyük oğlu Muhammed Kaddafi’nin, babasını öldürmek amacıyla NATO tarafından Trablus’a özel kuvvetler gönderildiğini söylediği açıklandı. Rusya Satranç Federasyonu Başkanı Kirsan İlümjinov, Rus İnterfaks ajansına telefonla yaptığı açıklamada, "Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Muhammed Kaddafi ile kısa süre önce görüştüm. Kendisi bu sözleri sarfetti" dedi.

Mısır

Mısır’da devrik lider Hüsnü Mübarek yanlıları ile karşıtları arasında çatışmalar devam ediyor. (AFP)

Mısır’ın başkenti Kahire’de Tahrir Meydanı yine karıştı. Meydanda eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in yargı önüne çıkarılması için kamp kuran gençler ile Mübarek yanlıları arasındaki çatışmalarda 1 kişi öldü.Geçen hafta, "şehit ailelerine" destek amacıyla biraraya gelen devrimci gençlerin gösterilerine sahne olan Tahrir Meydanı’nda yine çatışma vardı. Tahrir Meydanı bir süredir, eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in yargılanması için eylem yapanlarca işgal altında. Günlerdir meydanda kamp kuran gruba şimdi Mübarek yanlıları baskın yaptı. Meydan, ortamın bir anda gerginleşmesiyle, iki karşıt grubun çatışmasına sahne oldu. Olaylarda 1 kişinin öldüğü bildirilirken, 8’i ağır 350 kişi yaralandı.

Mısır’da bir pompa istasyonuna saldırı düzenlendi. İstasyondaki patlamanın hemen öncesinde istasyona giren silahlı kişiler, bombaları yerleştirdi. İsrail ve Ürdün'e doğal gaz akışı da durdu.(TRT)

Mısır’dan İsrail ve Ürdün’e doğal gaz sevkiyatında kullanılan boru hattına sabotaj düzenlendi. İsrail ve Ürdün’e doğal gazın kesildiği bildirildi.Mısırlı yetkililerin verdiği bilgiye göre, Sina yarımadasının kuzeyinde bir pompa istasyonunda patlama meydana geldi. Patlamanın hemen öncesinde istasyona giren silahlı kişiler, görevlileri dışarı çıkardıktan sonra, bombaları yerleştirdi. Patlamanın ardından gökyüzüne alev ve duman tabakası yükselirken, yangını söndürmek için olay yerine çok sayıda itfaiye aracı sevkedildi. Mısır’dan İsrail ve Ürdün’e doğal gaz akışı da durdu. Ajanslar, olayın İsrail’e giden boru hattına şubat ayından buyana düzenlenen üçüncü saldırı olduğuna dikkat çekiyor. Diğer 2 saldırıda İsrail’e doğal gaz sevkiyatı haftalarca kesilmişti.

Tunus

Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali, bir dizi suçtan gıyabında yargılandığı davada 15 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.(AFP)

Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali, yasa dışı uyuşturucu bulundurmak dahil bir dizi suçtan gıyabında yargılandığı davada 15 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.Bin Ali’nin avukatlarının boykot ettiği duruşmanın ardından mahkeme, Bin Ali’yi yasa dışı silah ve uyuşturucu bulundurmak suçlarından 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Devrik lidere kanuna aykırı biçimde arkeolojik eser bulundurmak suçundan ise 6 ay hapis cezası verildi. Bin Ali daha önce de, zimmetine para geçirmek dahil bir dizi suçtan 35 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Yasemin devrimi sonrası Tunus’tan kaçarak Suudi Arabistan’a sığınan Bin Ali ise hakkındaki suçlamaları reddediyor ve ülkesinden kandırılarak ayrıldığını savunuyor.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)