Libya

Libya’da devam eden çatışmalar etkisini gün geçtikçe artırmaya devam ediyor. Kaddafi yönetimi ise 4. Ayına girilen çatışmalarda direnmeye devam ediyor.(TRT-AFP)

Libya’da savaş 4’üncü ayına girdi. Ancak ne süregelen uluslararası askeri operasyon ne de diplomatik ikna çabaları Muammer Kaddafi’nin görevi ayrılmasını sağladı.Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ise yaptığı açıklamada Libya liderinin giderek köşeye sıkıştığını tekrarladı. Muhalifler ise, ülkenin batısında dağ köy ve kasabalarını ele geçirdiklerini öne sürüyor. Libya’nın başkenti Trablus, gece yine NATO savaş uçakları tarafından vuruldu. Sabaha karşı düzenlenen saldırılarda kentte 4 şiddetli patlama duyuldu. NATO, Mart ayından bu yana Trablus’a düzenli olarak hava akınları gerçekleştiriyor. NATO’dan yapılan açıklamada, askeri araçlar, mühimmat depoları, karadan karaya bir füze rampası ile radarın hedef alındığı belirtildi. Bu arada operasyona ilişkin donanma görüntülerini yayınlayan Fransa, Kaddafi’ye yakın isimlerle temasta olduğunu ve Libya liderini istifaya ikna çabalarının sürdüğünü duyurdu.

Dışişleri Bakanı Hague ve Uluslararası Kalkınmadan Sorumlu Bakan Mitchell, Bingazi'ye sürpriz bir ziyarette bulundu.

NATO’nun hava operasyonlarını sürdürdüğü Libya’ya İngiltere’den sürpriz ziyaret gerçekleşti.İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague ve Uluslararası Kalkınmadan Sorumlu Bakanı Andrew Mitchell, muhaliflerin kalesi Bingazi’ye gitti. NATO, Muammer Kaddafi güçlerine karşı ilk kez saldırı helikopterleri kullandı. Helikopter saldırısında, yerleşim birimlerinde gizlenen birliklerin, askeri araç ve donanımların hedef alındığı açıklandı. İngiliz Savunma Bakanlığı, operasyona katılan apaçi helikopterlerin Brega’da iki hedefi vurduğunu duyurdu. Operasyona katılan Fransız helikopterlerinin de yeri belirtilmeyen 15 askeri aracı ve 5 komuta merkezini vurduğu kaydedildi.Muhalif güçler ise ülkenin batısında Nafusa dağlarında bulunan 3 kasabının denetimini ele geçirdiklerini duyurdu.Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Barack Obama’yı Kongre’nin izni olmadan Libya operasyonunda Amerikan personelini görevlendirdiği için eleştiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıda Obama’dan, Libya’daki misyonun boyutları, hedefleri ve maliyeti gibi ayrıntılar hakkında 14 gün içinde Kongre’ye bilgi vermesi istendi.Öte yandan Bingazi’ye giden İngiliz Dışişleri Bakanı Hag, Kaddafi rejimiyle savaşan Libyalılara desteğini göstermek istediğini söyledi. Hague ve Mitchell, Muhaliflerin Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Abdül Celil ve bazı üyelerle görüşmeyi planlıyor.

Kaddafi güçlerine karşı ilk defa saldırı helikopteri kullanılmasının ardından, Rusya NATO'yu kara operasyonuna girişmemesi konusunda uyardı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Sergei İvanov, "helikopter kullanılması NATO’nun kara harekatı öncesi atabileceği son adımdır" yorumunu yaptı.İvanov, destek verdikleri Birleşmiş Milletler kararının Libya hava sahasının Kaddafi güçlerine kapatılmasını öngördüğünü, helikopter saldırılarını ise içermediğini savundu. NATO ise, helikopterlerin, siviller arasında saklanmaya çalışan askeri birlikleri hedef aldığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, helikopterler Kaddafi güçlerine ait 15 askeri aracı imha etti, 5 askeri komuta merkezini de vurdu. Libya operasyonunda NATO şimdiye kadar yaklaşık 5 bin metre yükseklikten uçan savaş uçaklarını kullanıyordu. Ancak zaman zaman yanlışlıkla mahalif güçlerin de vurulduğu oldu.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)