NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Libya lideri Muammer Kaddafi için sürenin dolduğunu açıkladı.(TRT-AP)

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Libya lideri Muammer Kaddafi için sürenin dolduğunu açıkladı.Buna ek olarak ülkedeki çatışmalar da hız kesmiyor.NATO uçaklarının desteğini arkasına alan muhalifler, Trablus’a yaklaşırken, Mısrata’daki çatışmalarda 14 muhalif öldü. Rasmussen, NATO’nun Libya operasyonunu başlattığı Mart ayı ortasından bu yana 2 bin 700 "meşru askeri hedefin" tahrip edildiğini açıkladı. Kaddafi’nin iktidardan feragat etmek için bir anlaşma arayışı içinde olduğu haberlerini doğrulamayan Rasmussen, Libya lideri için "sürenin dolduğunu" söyledi. Rasmussen, Kaddafi’ye bağlı güçlerin hala tehdit unsuru olduğuna dikkat çekti ve "NATO olmasa ülkede katliam olur" dedi. Muhalifler, doğu ve batıdan Trablus’a yaklaşıyor. 2 cephede birden savaşmak zorunda kalan Kaddafi güçleri için zor saatler başladı. Muhalifler, pazar günü 48 saat içinde büyük çaplı bir saldırı başlatmaya hazırlandıklarını ilan etmişti. Mısrata’daki şiddetli çatışmalarda ise 14 muhalifin öldüğü, 50 kişinin yaralandığı bildiriliyor. Öte yandan Bingazi’de binlerce kişi Kaddafi’yi protesto gösterisi düzenledi. Bu arada Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim, Ramazan ayı başlamadan çatışmaları sona erdirecek bir çözüm bulunabileceğini söyledi.

Mısır

Mısır'ın Başkenti Kahire'de meydana gelen patlamada Nil kenarındaki bir köprü çöktü, 4 kişi öldü.(AFP)

Mısır’ın başkenti Kahire’de meydana gelen patlamada 4 kişi öldü.Patlama sırasında Nil kenarındaki bir köprü çöktü. Köprüden 4 kişi nehre düştü. İki kişinin cesedi bulundu ancak diğer iki kişiye ulaşılamadı. Cenazeyi askeri hastaneye götürmeye çalışan yakınları ile güvenlik kuvvetleri arasında çatışma çıktı. Patlamanın sebebi henüz bilinmiyor. Olayın intihar saldırısı olup olmadığı araştırılıyor. Ülkede son dönemde bu tip saldırıların yeniden baş göstermesi, ulusal ve uluslararası kamuoyunda, ülkedeki dini anlaşmazlıkların yeniden çatışmaya dönüşmeye başladığına yönelik düşüncelerin oluşmasına neden oldu. Daha önce ülkede yaşayan Hıristiyanlar ile Müslümanlar arasındaki anlaşmazlıklar, bu ve benzeri olayların pek çok kez yaşanmasına neden olmuştu.

Sudan

Sudan’da Kaçak göçmenleri taşıyan gemi, çıkan yangının ardından sudan açıklarında battı. 197 kişi kayboldu.(Cnn)

Kaçak göçmenleri taşıyan bir gemi Sudan açıklarında battı. Kaybolan 197 kişinin ölmüş olmasından korkuluyor. Ülkenin resmi yayın organı Sudan Medya Merkezi, Suudi Arabistan’a giden kaçakları taşıyan geminin yangın çıkmasının ardından battığını bildirdi. Medya Merkezi, gemiden sadece 3 kişinin kurtulduğunu duyurdu. Geminin, Sudan’ın 26 eyaletinden biri olan Kızıl Deniz’in başkenti Port Sudan’dan yola çıktığı, 4 saatlik yolculuğun ardından Sudan karasularında alevlere teslim olduğu kaydedildi. Yetkililer, geminin Port Sudan’da bulunan Yemenli sahiplerinin tutuklandığını açıkladı. Bu arada, Çad, Nijerya, Somali ve Eritreli 247 kaçak göçmeni taşıyan bir geminin daha tespit edildiği, yola çıkmadan önce durdurulduğu öğrenildi.

Madagaskar

Afrika Birliği, Madagaskar’daki siyasi krizi sonlandırmak için toplandı. Toplantıda ‘Madagaskar Barış Planı’ üzerinde görüşmeler yapıldı.(AFP)

Madagaskar’da yaklaşık iki yıldır süren siyasi kriz için çözüm arayışları devam ediyor. Konuya ilişkin bir girişim daha geçtiğimiz günlerde Afrika Birliği tarafından gerçekleştirildi. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da toplanan Afrika Birliği yetkilileri, ülkedeki sorunun çözülmesi, seçimlerin yeniden yapılması ve yönetimin istikrara kavuşturulması için görüşmelerde bulundular. Afrika Birliği’nin konu hakkında harekete geçmesi aslında, geçtiğimiz ay Güney Afrika Kalkınma Birliği (SADC)  tarafından önerilen yol haritası çerçevesinde gerçekleşti. Ülkede 2009 yılında Başkan Marc Ravalomanana’nın devrilmesi sonucu başlayan istikrarsızlık günümüzde halen devam etmektedir. Addis Ababa’da yapılan görüşmelerde ülkedeki yeni yönetim ile devrik başkan Ravalomanana arasında uzlaşma sağlanmaya çalışılmış ancak bu konuda henüz somut adımlar atılamamıştır.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)