Libya

Hükümet karşıtı gösterilerin oldukça şiddetli bir şekilde devam ettiği Libya’da yaşanan çatışmaların etkisi ve şiddeti her geçen gün daha da artıyor. Buna ek olarak ülkeye uygulanması planlanan uluslararası müdahale girişimleri de dikkat çekiyor. (AFP)

080320111Kuzey Afrika’da etkisini gün geçtikçe artıran halk hareketlerinin son durağı olan Libya’da sular durulmuyor. Gösterilerin başladığı günden bu güne kadar yaşanan çatışmalarda ölenlerin sayısı 1000’lerle ifade ediliyor. Bölgeden son olarak Başkent Trablu’ta kontrolü elinde bulunduran Kaddafi güçleri ile isyancılar arasında çatışmaların arttığı haberleri geliyor. Uluslararası medya organlarından gelen haberlere göre, ülkenin isyancılar tarafından kontrol edilen bölgelerine geniş çaplı operasyon başlatılmış ve yaşanan çatışmalarda mühimmat açısından sıkıntıya düşen muhalifler geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Ülkede yaşanan olayların tam manasıyla bir savaşa dönüşmesi nedeniyle, Libya halkı da ülkeyi terk etmeye çalışıyor. Bu nedenle ülkenin komşu ülke sınırlarında uzun kuyruklar oluşmuş durumda. Buna ek olarak, ülkedeki gelişmeleri yakından takip eden ABD kanadından da olaylara ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak, Libya’daki muhalif güçlere destek verdiğini ve bu nedenle isyancılara gerekli olan silah yardımının yapılacağının açıklanması ise dikkatleri çekti. Suudi Arabistan üzerinden yapılması planlanan silah sevkiyatına yönelik Kaddafi tarafından gelen açıklamalar ile birlikte ülkeye yönelik olan endişeler daha da arttı. Kaddafi yaptığı açıklamada, “ ülkemde bazılarının abarttığı gibi bir iç savaş yaşanmıyor. Sayıları oldukça az olan bir grup insan hükümeti protesto ediyor ve biz de gereken önlemleri alıyoruz. Özellikle ABD’nin bu olayları bahane ederek ülkemin iç işlerine karışması ise kaygı verici. Onlar güçlü ve birlik içerisinde yaşayan bir Libya istemiyorlar, onların tek amacı ülkemi bölmektir. Eğer iddia ettikleri gibi bir operasyon düzenlerlerse bu ülkede kan gövdeyi götürür. Ben ölmeden ülkemi terk etmeyeceğim. Ancak bana karşı bir müdahale olursa, dış güçlere destek veren herkes benimle birlikte gider.” ifadelerini kullandı. Kaddafi’ye ek olarak açıklamalarda bulunan Libya Dışişleri Bakanı Mussa Kussa, “ şurası kesin ki, ABD, Fransa ve İngiltere Libya’yı bölmek için söz birliği etmişler. Ancak bunun olmasına izin vermeyeceğiz. Bu durumu tamamen bu ülkelerin petrol çıkarları ile ilişkili olarak okumak gerekir. Libya sizin de bildiğiniz üzere dünyanın en kaliteli petrol yataklarına sahip ülkelerin başında geliyor. Ülkemizin şu an yaşadığı küçük karmaşa bile petrol fiyatlarının artmasına neden olmuştur. Bu durum düşündürücüdür. Hiç kimse Libya’da yada diğer Kuzey Afrika ülkelerinde yaşananları bölgenin iç dinamikleri ile açıklamaya çalışmasın. Olanları hepimiz görüyor ve analizlerini yapıyoruz.” ifadelerini kullanmıştır.

Sudan

Sudan’da geçtiğimiz aylarda yapılan halk oylaması ile başlayan süreçte istikrar tam olarak sağlanmış değil. Güney Sudan’ın bağımsız olması ile ülkede yaşanan çatışmalar devam ediyor. Sudan’dan gelen son haberlere göre yaşanan çatışmalarda 50 kişi daha hayatını kaybetti. (Associated Press)

Sudan’da geçtiğimiz aylarda yapılan halk oylaması ile bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, ülkede yeni çatışmalara sebep oluşturmaya devam ediyor. Kuzey ve Güney Sudan’ın sınır bölgelerinde yaşanan çatışmalar ve gerçekleştirilen saldırılarda ölenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bölgeden son olarak gelen haberlere göre, ülkenin uydudan çekilen görüntülerinde, Kuzey-Güney Sudan sınırında yaklaşık olarak 300 binanın isyancılar tarafından yakıldığının tespit edildiği belirtildi. Yaşanan bu son olaylarda 50 kişinin de hayatını kaybettiği kayda geçirildi. Yaşanan bu son olaya ilişkin yorumlar ise oldukça dikkat çekici. Kuzey ve Güney Sudan sınırında karşılıklı mülkiyet anlaşmazlıklarından dolayı gerçekleştirildiği bildirilen eylemlerde özellikle sivillerin yerleşim yerlerinin hedef olarak seçildiği vurgulandı.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)