Libya

Libya lideri Muamer Kaddafi yanlısı güçlerin, NATO operasyonlarına katılan bir İngiliz savaş gemisine roketlerle saldırdığı ancak roketlerin gemiye isabet etmediği bildirildi. (TRT-AP)

Libya lideri Muamer Kaddafi yanlısı güçlerin, NATO operasyonlarına katılan bir İngiliz savaş gemisine roketlerle saldırdığı ancak roketlerin gemiye isabet etmediği bildirildi.İngiltere Savunma Bakanlığı sözcüsü, gerçek bir tehdidin söz konusu olduğunu belirterek, geminin altıncı kez hedef olduğunu kaydetti. Bakanlık, saldırının önceki gün, geceyarısı NATO'nun bir operasyonu sırasında düzenlendiğini, kıyıya yakın bir yerde bulunan geminin Zlitan bölgesindeki hedeflere karşı düzenlenen NATO operasyonunu kolaylaştırmak için aydınlatıcı füzeler fırlattığını belirtti. Gemide bulunan İngiliz gazeteciler, Kaddafi güçlerinin gemi yönüne, Rus yapımı 20 tane B-21 roketi fırlattığını, roketlerin tümünün denize düştüğünü kaydetti.

Mısır

Defalarca hapse atılan ve işkence gören Mısırlı muhalif lider Eymen Nur, Hüsnü Mübarek'in kafeste yargılanmasını değerlendirdi.

Mısır'da bu yıl halk ayaklanmasıyla devrilen Mübarek'in karşısına 2005 seçimlerinde rakip olarak çıktıktan sonra partisine hileli üye kaydettiği gerekçesiyle 2007 yılında hapse atılan Yarın Partisi lideri Eymen Nur, Mübarek hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Mübarek'in demir kafeste yargılanmasının "30 yıldır bekledikleri, adalete giden yolun başlangıcı" olduğunu
belirten Nur, 2007 yılında hapse atıldığında işkence görmesi üzerine Mübarek'e bir mesaj gönderdiğini anlattı. Eymen Nur mesajında, "Sen kendi gücünle insanlara zulüm ediyorsun, bir de Allah'ın gücünü hatırla" diye yazdığını kaydeden Nur, "Mübarek demir kafesteyken benim gönderdiğim mesajı hatırlamış olabilir" dedi. Mübarek döneminde defalarca hapse atıldığını hatırlatan Yarın Partisi lideri, 2007 yılında hapse atıldığında mahkum haklarından bile yoksun kaldığını, hapishanede namaz kılmasının bile yasak olduğunu söyledi. Nur, serbest bırakılınca Adli Tıp Merkezi'nden vücudundaki yaralarla ilgili olarak, "İşkence sonucunda yaralanmıştır" raporu aldığını ifade etti.

Somali

Açlığın pençesindeki Somali'de, Eş Şebab örgütünün tüm engellemelerine rağmen, halk yardım kamplarına kaçmaya devam ediyor.

Somali'de onbinlerce kişinin ölümüne yol açan açlık dalgası yayılıyor. Başkent Mogadişu'nun bir bölümünü kontrol eden Eş Şebab örgütü, yüzbinlerce kişinin, yardım kamplarına kaçışını engelleyemeyince taktik değiştirdi.El Kaide bağlantısı olduğu ileri sürülen Eş Şebab örgütü, başkent Mogadişu'dan çekilmeye başladı. Otoritesi, Mogadişu'nun birkaç semti ile sınırlı Devlet Başkanı Şeyh Ahmet ise zafer ilan etti, halkı evlerine dönmeye çağırdı. Somali'nin orta ve güney kesimini kontrol eden Eş Şebab, açlığın abartıldığını ileri sürerek, uluslararası yardım kuruluşlarına izin vermiyor. Eş Şebab'ın açlık yüzünden hem yeni militanlar bulmakta zorluk çektiği, hem de gelir kaynaklarının azaldığı, uluslararası yardıma izin verilip verilmemesi konusunda da ikiye bölündüğü kaydediliyor.Açlık çeken Somali halkı ise Eş Şebab'a rağmen, uluslararası yardım kuruluşlarının Etiyopya ve Kenya'da kurduğu kamplara akın ediyor. Ancak çocuklar uzun yolculuğa dayanamıyor. Bir ağacın dibine çocuklarını gömen aileler ise, diğer çocuklarını hayatta tutmak için yollarına devam ediyor. Kampa ulaşabilenler bile tehlikeden kurtulmuş sayılmıyor.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)