Libya

Libya'da Kaddafi güçleri batıda muhaliflerin elindeki son kent olan Mısrata çevresindeki çemberi giderek daraltıyor. (TRT-Reuters)

Mısrata’da önceki gün Kaddafi güçleri tarafından vurulan yakıt tanklarından hala dumanlar yükseliyor. Muhalifler, 3 aylık yakıt stoklarının bu saldırı ile imha edildiğini bildirdi. Kentte halk, keskin nişancı tehlikesine rağmen akaryakıt istasyonlarına hücum ediyor. Kuşatma altındaki Mısrata’ya deniz yolundan ulaştırılan yardım da, iki hafta önce limanın bombalanmasının ardından durma noktasına geldi. Bir hafta boyunca limana sadece bir yardım gemisinin yanaşabildiği bildiriliyor. Muhalifler, ellerindeki yiyecek stoğunun giderek tükenmekte olduğunu, kendilerine ağır silahlar sağlanamazsa dayanamayabileceklerini belirtiyor. Mısrata’daki çatışmaların da özellikle havaalanı çevresinde yoğunlaştığı bildiriliyor. Muhaliflerin verdiği bilgiye göre, Kaddafi güçleri, Kızılhaç amblemli helikopterlerle, Mısrata limanını da mayınladı. NATO uçakları da Zintan yakınlarında Kaddafi güçlerine ait iki cephaneliği vurdu, başkent Trablus yakınlarını da bombaladı. Öte yandan Libyalıların İtalya’nın Lampedusa adasına kaçışları sürüyor. İtalyan yetkililer, batan tekneden 528 kişiyi kurtardıklarını duyurdu. Yetkililer, kıyıya yaklaşınca kendilerini suya atanlar arasında 24 hamile kadının da bulunduğunu belirtti. Kurtulan Libyalılar ise, denizde çok sayıda ceset bulunduğunu söylediler.

NATO savaş uçakları, Libya'da Kaddafi yanlısı güçlere ait silah depolarını hedef almayı sürdürüyor. (TRT)

NATO savaş uçakları, Libya’da Kaddafi yanlısı güçlere ait silah depolarını hedef almayı sürdürüyor. Silah depolarının haftalardır bombalanmasına rağmen Kaddafi güçlerinin saldırılarının bütün şiddetiyle devam etmesi hava operasyonlarının başarısını tartışmaya açtı. Muhalifler ile Kaddafi yanlıları arasında ülkenin batısında yoğunlaşan çatışmalar sürüyor. Askeri uzmanlar, ittifakın, Kaddafi’nin ateş gücünü hala yok edememiş olmasına anlam veremediklerini belirtiyorlar. Uyguladığı taktiklerle Batılı askeri uzmanların takdirini kazanan Libya lideri Muammer Kaddafi’nin NATO’ya bağlı savaş uçaklarından tank ve toplarını saklamakta son derece başarılı olduğu yorumu yapılıyor. Kaddafi güçleri saldırılarını liman kenti Mısrata üzerinde yoğunlaştırıyor. Kent, muhaliflerin en önemli petrol kaynağı. Önceki gün gerçekleşen hava saldırısında da petrol depoları hedef alındı. Öte yandan Libya’ya komşusu Tunus’tan uyarı geldi. Kaddafi yanlısı güçlerin Dehiba şehrine yönelik topçu saldırılarını sürdürdüğünü belirten Tunus, gerekirse sert önlemler alacağını bildirdi. Kente şimdiye kadar 80 bomba düştüğü, ancak herhangi bir yaralanma vakasının olmadığı kaydedildi.

Mısır

Mısır'ın başkenti Kahire'de, Selefi gruplar ile Hristiyanlar arasında çatışma çıktı. 12 kişi öldü, 232 kişi yaralandı. (AFP)

Mısır’ın başkenti Kahire’de, Selefi gruplar ile Hristiyanlar arasında çatışma çıktı. Olaylarda bir kilise ateşe verilirken, 12 kişinin öldüğü, 232 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Çatışmalara, Hıristiyanlık’tan İslam’a geçtiği ileri sürülen bir kadının, bir Hıristiyan televizyon kanalında eşiyle birlikte görüntülerinin yayınlanmasının ardından Hristiyan Mısırlılar tarafından kaçırıldığı iddialarının sebep olduğu belirtiliyor. Gerginliğin büyümesi üzerine devreye giren ordu, durumu kontrol altına almaya çalışıyor. Çatışmalarda gözaltına alınan 190 kişinin askeri mahkemede yargılanacağı açıklandı. Gelişmeler üzerine başkent Kahire’de olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)