Libya

Libya’da hükümet karşıtı gösteri yapan gruplar ile Başkan Kaddafi’ye bağlı birlikler arasında çatışmalar ve pazarlıklar devam ediyor. Buna ek olarak ülkeye yönelik uluslararası yaptırımlarda tartışılmaya devam ediliyor. (Reuters)

100320111Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da devam etmekte olan halk hareketlerinden nasibini alan bir diğer ülke olan Libya’da çatışmalar devam ediyor. Ülkenin muhaliflerce kontrol edilen bölgelerinde hakimiyeti yeniden ele geçirmek isteyen Kaddafi’ye bağlı birlikler operasyonlarına ara vermeden devam ediyorlar. Muhalifler ile askeri birlikler arasında çıkan çatışmalarda pek çok kişinin hayatını kaybettiği kayda geçirilirken, özellikle mühimmat açısından sıkıntıya düşen muhaliflerin çoğu yerde geri püskürtüldüğü belirtiliyor. Buna ek olarak Kaddafi’ye yönelik olarak uygulanması planlanan uluslararası yaptırımlar da tartışılmaya devam ediliyor. Özellikle Avrupalı devletlerin girişimi ile gerçekleştirilmek istenen, ve Libya hava sahasının uluslararası uçuşlara kapatılmasını amaçlayan tasarı şu anda gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Bu tasarıya ek olarak, merkezi Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Kaddafi ve oğulları hakkında, insanlık suçu işlenmesi iddiasıyla, soruşturma başlatması konu hakkındaki önemli gelişmelerin başında geliyor.

Afrika-Hindistan İlişkileri

Dünya’nın yükselen güçlerinden olan Hindistan’ın Afrika’ya olan ilgisi gün geçtikçe artıyor. Bu çerçevede, Zimbabve ‘nin Zisco adlı şirketinin, Hindistan’ın Essar Grup firması ile 750 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladığını duyurması önemli bir gelişme olarak belirtiliyor. (AFP)

100320112Dünya’nın büyük ve yükselen güçlerinin Afrika Kıtası’na yönelik artan ilgileri gün geçtikçe dikkat çekmeye devam ediyor. Buna örnek olarak verilebilecek son atılım da Asya Kıtası’nın yükselen yıldızı Hindistan’dan geldi. Yapılan açıklamaya göre, Hindistan’ın Essar Grup firması ile Zimbabve’nin Zisco şirketi 750 milyon dolarlık bir anlaşma imzalayarak, karşılıklı ticaret hacimlerini oldukça yüksek seviyelere çekmişlerdir. Anlaşmanın ayrıntıları özellikle çelik sektörünü kapsasa da diğer alanlarda da yapılacak olan işbirliklerinin temelini oluşturduğu vurgulanmıştır. Yükselen güçlerin gün geçtikçe artan Afrika ilgisi uluslararası medya yorumcularının, Afrika hakkında süregelmekte olan yorumlarının artmasına neden olmuştur. Bu yorumlar arasında başlıkları en dikkat çekici olanlar ise; “Afrika Yeniden mi Paylaşılıyor?” ve “21. Yüzyılı Afrika mı şekillendirecek?” başlıklarıdır.

Sudan

Sudan’ın Darfur bölgesinde devam etmekte olan anlaşmazlık ve istikrarsızlık zaman zaman çatışmalara dönüşmeye devam ediyor. Bölgeden gelen son haberlere göre, Darfurlu isyancılar ile Sudan ordusu arasında çıkan çatışmada 17 kişi hayatını kaybetti. (Reuters)

100320113Sudan’da uzun süredir önemli bir sorun ve istikrarsızlık alanı olan Darfur bölgesinde sular durulmuyor. Daha önce oldukça büyük çatışmalara sahne olan ve Sudan devlet başkanı Ömer El-Beşir’in, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden tutuklanmasına yönelik kararın çıkmasına neden olan olaylar zaman zaman gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bölgeden son olarak gelen haberlerde ise, çıkan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısında oldukça artış olduğu vurgulanıyor. Bölgede geçtiğimiz günlerde Darfurlu isyancılar ile Sudan ordusu arasında çıkan çatışmada 17 kişi daha hayatını kaybetti. Darfurlu isyancıların başında bulunan ve 2006 yılındaki görüşmeleri terk etmesiyle gündeme gelen Abdel Wahed; “Sudan ordusunun bize yönelik operasyonu başarıyla durdurulmuştur. Çıkan çatışmalarda 17 kişi hayatını kaybetmiştir. Ancak biz amacımız olan özgür Sudan’a ulaşana kadar davamızdan vazgeçmeyeceğiz.” ifadelerini kullanmıştır.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)