Libya

Libya’da devam etmekte olan halk hareketlerinde yaşanan çatışmalar gün geçtikçe artıyor. Ülkeden gelen son haberlere göre, Kaddafi’ye bağlı kuvvetler muhaliflerin ikinci kalesi olarak adlandırılan Ras Lanuf’a girmek üzereler. (AFP)

Libya’da uzun süredir devam etmekte olan ve devlet başkanı Muammer Kaddafi rejiminin sonlandırılmasının amaçlandığı gösterilerde çatışmalar gün geçtikçe etkisini ve şiddetini artırmaya devam ediyor. Kaddafi’ye bağlı birliklerin, Başkent Trablus’tan yola çıkarak ülkede kontrolü yeniden ele alma girişimleri hız kazandı. Buna karşılık cephane yönünden oldukça sıkıntı çekmeye başlayan muhalifler, saldırı pozisyonundan vazgeçerek savunma uygulamaya başladılar. ülkeden gelen son haberlere göre, Kaddafi rejimine bağlı askerlerle muhalifler arasındaki çatışmalar, bütün şiddetiyle devam ediyor. Kaddafi’ye bağlı güçlerin, muhaliflerin ikinci kalesi olarak nitelendirilen Ras Lanuf’a girmek üzere oldukları bildiriliyor. Muhalifler, Ras Lanuf’ta son kontrol noktasını boşalttı. Yönetim yanlısı güçler ile karşıtları Ras Lanuf’un dış mahallelerinde çarpışıyor. Kaddafi110320111 güçleri, kente denizden de çıkartma yapıyor. Çatışmalarda çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı bildiriliyor. Petrol dolum tesisinin de bulunduğu Ras Lanuf limanına giren yönetim yanlısı güçlerin ilerleyişi devam ediyor.

Fildişi Sahili

Fildişi Sahili’nde geçtiğimiz aylarda yapılan Başkanlık seçimleri sonucunda ortaya çıkan kriz devam etmektedir. Ülkede Alassane Ouattara ile Laurent Gbagbo arasında yaşanan sorunun giderilmesi için devreye giren Birleşmiş Milletler, ülkede durumun oldukça karmaşık olduğunu belirtti. (Reuters)

Fildişi Sahili’nde geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Başkanlık seçimleri sonrasında meydana gelen kriz devam etmektedir. Seçimleri kazandığı uluslararası kuruluşlarca da tanınan Alassane Ouattara’nın, Laurent Gbagbo’dan görevi devralması için uygulanan uluslararası yaptırımlar hız kazanmıştır. Son olarak ülkede soruna arabuluculu110320112k yapmak için gönderilen Birleşmiş Milletler yetkililerinden gelen açıklamalar oldukça dikkat çekicidir. Yapılan açıklamalara göre, “Fildişi Sahili’nde yaşanan sorun oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Ouattara’nın görevi devralabilmesi için gereken şartların oluşturulması zaman alacaktır. Bu koşullar sağlanırken aynı zamanda da Gbagbo yandaşları ile BM personeli arasında çatışmaların sonlandırılması gerekmektedir. Bu güne kadar yaşanan çatışmalarda toplamda 400 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bu sayının artmaması için elimizden geleni yapmaktayız.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)