Libya

Libya'da çatışmalar ve NATO operasyonları sürüyor. Asıl merak edilen konu ise hakkında öldü söylentileri çıkan Libya lideri Kaddafi'nin akıbeti. (TRT-AFP)

Libya’da çatışmalar ve NATO’nun operasyonları sürüyor. NATO , başkent Trablus’ta Kaddafi’nin kararagahının aralarında bulunduğu bir dizi hedefe saldırı düzenledi. Haftalardır düzenlenen bu en şiddetli hava akınlarında Libyalı yetkililere göre, 2’si ağır 4 çocuk yaralandı. Kaddafi güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar da şiddetleniyor. Ecdebiye’de, cepheden geçici olarak çekilen muhalifler,kontrol noktalarında toplanıyor. Muhaliflerin sözcüsü, çatışmalarda 57 askerin öldürüldüğünü ve 17 askeri aracın tahrip edildiğini ileri sürdü. Mısrata’da ise Kaddafi güçlerinin ağır bombardımanı sürüyor. Çatışmalar tıbbi malzeme ve bebek maması taşıyan uluslararası bir yardım gemisinin demirlediği liman bölgesinde yoğunlaşıyor. NATO uçakları, Zintan’da da operasyon düzenleyerek hükümet güçlerine ait cephanelikleri vurdu. Libya lideri ise, 1 Mayıs’ta oğlunun ve 3 torununun ölümü ile sonuçlanan NATO saldırısından bu yana ortalıkta gözükmüyor. Söz konusu saldırıda Kaddafi’nin ölmüş olabileceği yolunda haberler çıkmış ancak CIA Başkanı Leon Panetta, " Halen hayatta olduğunu düşünüyoruz " açıklamasını yapmıştı.

NATO, Akdeniz'de, Libya lideri Muammer Kaddafi rejiminden kaçan mültecilerin ölüme terk edilmesinde sorumluluğu bulunmadığını söyledi. (AA)

NATO, Akdeniz'de, Libya lideri Muammer Kaddafi rejiminden kaçan mültecilerin ölüme terk edilmesinde sorumluluğu bulunmadığını söyledi. NATO Sözcüsü Carmen Romero, Akdeniz'de mültecilerin öldüğü yönündeki trajik haberlerin Libya halkının, Kaddafi rejimi karşısında yaşadığı çaresizliği yansıttığını belirterek, yaşanan insani krizin "şiddet rejiminin doğrudan sonucu olduğunu" ifade etti. Bu tür haberlerin Kaddafi rejiminin hiçbir meşruiyeti kalmadığını bir kez daha gösterdiğini anlatan Romero, Akdeniz 'de yaşanan trajediden Kaddafi'yi sorumlu tuttu. NATO'nun Libya misyonunda temel görevin sivilleri ve sivil alanları korumak olduğunu hatırlatan Romero, bununla birlikte uluslararası deniz hukukuna uygun davrandıklarını ve farklı misyonlardaki NATO gemilerinin zor durumdaki sivil gemilerin yardım taleplerine mutlaka karşılık verdiğini söyledi. Sözcü Romero, "Uluslararası deniz hukukuna göre bu bir görevdir ve kaptanlarımızın aksini yapacağını iddia etmek adaletsizlik ve saygısızlıktır. Örneğin 26 Mart'ta NATO gemileri, 500'dan fazla insan taşıyan iki göçmen gemisinin zor durumda olduğu bilgisini edinince, helikopter göndererek 2 kadın ve yeni doğmuş bir bebeği tıbbi yardım için almış ve İtalyan makamları gemilere yardım götürmüştür" şeklinde konuştu.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)