Libya

Libya liderinin öldü yönündeki haberler üzerine Libya hükümeti Kaddafi'nin dün çekildiği söylenen görüntüleri yayınlandı. (TRT)

Libya’da uzun süredir devam eden halk hareketlerinde gün geçmiyor ki yeni gelişmeler yaşanmasın. Ülkeden son gelen haberlerde ise özellikle lider Kaddafi’nin öldüğüne yönelik vurgular yapılıyor. Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin öldüğü yönündeki haberlerin artması Libya hükümetini harekete geçirdi. Günlerdir ortalıkta görünmediği için öldüğü iddia edilen Kaddafi’nin dün çekildiği söylenen görüntüleri yayınlandı. Libya Devlet televizyonunda yayınlanan görüntüde Kaddafi, Trablus’ta kabile liderleriyle yaptığı toplantıda görülüyor. Kaddafi’nin ölmediğini göstermek için yayınlanan görüntü kaydının Çarşamba günü çekildiği iddia ediliyor. Ancak görüntünün hangi tarihte çekildiğinin tam olarak bilinmemesi tartışmaları da beraberinde getirdi. NATO’nun, 1 Mayıs’ta evine yaptığı bombalı saldırıdan sonra ortaya çıkmayan Kaddafi’nin öldüğü öne sürülüyordu. Kaddafi’nin öldüğünü öne sürenler ise görüntülerin Kaddafi’nin villasına yapılan saldırıdan önce çekildini iddia ediyor.

Libya’da yaşanan bu gelişmelere ek olarak ülkede çatışmalar da devam ediyor. Ülkenin başkenti Trablus’ta dün gece sabaha kadar şiddetli patlamalar duyuldu. (AA)

Libya'nın başkenti Trablus'ta dün gece şiddetli patlamalar meydana geldi. Basın mensupları, karanlıkta uçakların geçtiği sırada Albay Muammer Kaddafi'nin ikametgahının bulunduğu kompleksin yer aldığı Bal El Aziziye bölgesinde dört şiddetli patlama meydana geldiğini, patlamaların geniş bir alanda hissedildiğini bildirdiler. Patlamaların ardından kentin üzerinden iki beyaz duman bulutu göğe yükselirken, yardım araçlarının sirenleri çalmaya başladı ve ateş açıldığı duyuldu. Öte yandan, Libya rejiminin Kaddafi'yi öldürmeye çalışmakla suçladığı NATO'nun hava taarruzundan bu yana ilk kez Albay Muammer Kaddafi'yi gösteren görüntülerin dün saat 19. 30'a doğru çekildiği ve aynı gün devlet televizyonu tarafından yayımlandığı belirtildi. Libyalı bir yetkili, Kaddafi'yi ülkedeki aşiret liderleriyle beraber gösteren bu görüntülerin NATO'nun 30 Nisan'da düzenlediği ve Kaddafi'nin oğullarından Seyfi El Arab ile üç torununun öldüğü hava taarruzundan bu yana Libya liderinin ilk görüntüleri olduğunu kaydetti.

Nijerya

Afrika’nın petrol rezervleri bakımından oldukça önemli bir ülkesi olan Nijerya’da petrol kaynakları üzerindeki anlaşmazlıklar çatışmalara neden olmaya devam ediyor. (Reutres)

Afrika’nın petrol kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülkesi konumunda bulunan Nijerya, ülke içerisinde bulunan farklı grupların çıkar çatışmaları sonucunda çatışmalara sahne olmaya devam ediyor. Bu çerçevede ülkeden gelen son haberlere göre, geçtiğimiz Çarşamba günü Nijerya ordusu ile militanlar arasında, petrol deltasında çıkan çatışmalarda pek çok kişi hayatını kaybetti. Nijerya ordu yetkililerinden gelen açıklamalarda, petrol deltasında çıkan çatışmada öldürülen militanların John Togo liderliğindeki örgüte mensup oldukları belirtildi.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)