G.Sudan

Afrika'nın en büyük ülkesi Sudan'ın bölünmesiyle ortaya çıkan ve kıtanın 54'üncü devleti olan Güney Sudan artık resmen bağımsız. (TRT-AFP)

120720111Afrika’nın en büyük ülkesi Sudan’da uzun yıllar boyunca süren iç savaş bağımsız bir ülkenin doğmasıyla sonuçlandı. Juba’da düzenlenen kutlama törenlerinde Salva Kiir’in devlet başkanı olarak yemin etmesiyle Güney Sudan, resmen bağımsızlığına kavuştu. Dünya’nın siyasi haritası bir kez daha değişti ve ikiye bölünen Sudan, Afrika’nın en geniş topraklara sahip ülkesi unvanını yitirdi. İç savaşta, iki milyondan fazla kişinin hayatını kaybetti, dört milyondan fazla kişi de evini terk etmek zorunda kaldı. Bağımsızlık ilanıyla tüm bu acı günlerin geçmişte kalması umuluyor. Referandum sonucunda bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan’da büyük coşku yaşanıyor. Güney Sudan’ın arkasında Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gibi büyük ülkelerin yanı sıra çok sayıda ülkenin desteği var. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 20 dolayında ülke ilk günden Güney Sudan’ı resmen tanıdığını açıkladı. Dünya’nın en yoksul ülkeler kervanına katılan Güney Sudan’ın önündeki en büyük sorun, petrol gelirinin paylaşımı. Petrol yataklarının çoğu Güney Sudan sınırları içinde bulunuyor ancak petrolü işlemek ve ihraç etmek için limana taşıyan boru hattı Kuzey’den geçiyor.

Mısır

Ülkede ikinci devrim adıyla cuma günü başlatılan gösteriler sürüyor. Göstericiler, başbakan Şeref'in istifasını istiyor. (AP)

120720112Başkent Kahire’deki Tahrir meydanında toplanan göstericiler, cuma gününden bu yana alanı terketmiyor. Meydanda kamp kuran on binler, hükümeti ve Mısır Yüksek Askeri Konseyi’ni protesto ediyor. Tahrir Meydanı’ndan sık sık ikinci devrim sloganları yükselirken, göstericiler, talepleri yerine getirilinceye kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı. İstekleri ise Hüsnü Mübarek’in ve yakınlarının yargılanması, Başbakan İsam Şeref’in istifası ve halk ayaklanması sırasında şiddet kullanan polislerin yargılanma sürecinin hızlanması. İskenderiye ve Süveyş kentlerinde de benzer gösteriler yapılıyor. Mısır Başbakanı İsam Şeref’in gerilimi düşürmek için yaptığı televizyon konuşması da göstericileri ikna etmedi. Tahrir Meydanı’nı dolduran protestoculara seslenen muhalefet temsilcileri, Şeref’in giderek eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e benzediği iddiasında bulundu. Öte yandan Devrim Koalisyonu, milyonları salı günü Tahrir’de düzenlenecek gösteriye katılmaya davet etti. Mısır’da 25 Ocak’ta başlayan halk ayaklanması sonucunda bin kişi hayatını kaybetmiş, 10 bin kişi yaralanmıştı. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ayaklanma sonucunda istifa ederek yetkilerini orduya devretmişti

Libya

Libya’da devam eden halk hareketlerinde önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Kaddafi’ye yönelik operasyonlarını sürdüren koalisyon güçlerine yönelik iddialar gündemi meşgul ediyor.

Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyf Kaddafi, Fransa ile görüştüklerini açıkladı. Cezayir’de çıkan El Haber gazetesine demeç veren Seyf Kaddafi, "Gerçek şu ki, muhaliflerle değil fakat Fransa ile görüşmelerde bulunuyoruz." dedi. Libya’ya düzenlenen NATO harekatında başı çeken ve muhaliflere silah yardımı yapan Fransa’dan da ılımlı bir açıklama geldi. Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, muhaliflerin Kaddafi’nin yenilgisini beklemek yerine görüşmelere başlamaları gerektiğini söyledi. Libya hava harekatında başı çeken diğer ülke Amerika Birleşik Devletleri ise tutumunda ısrarlı. Washington yönetiminin açıklamasında, Muammer Kaddafi’nin görevinde kalamayacağı bir kez daha vurgulandı.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)