Libya

Avrupa Birliği Komisyonu, insan hakları ihlali yaptığı gerekçesiyle iki Libyalı kuruluşun daha malvarlığını dondurdu.(TRT-AP)

Avrupa Birliği, Libya lideri Muammer Kaddafi yönetimini hedef alan yaptırımları genişletiyor.Kişi ve kuruluşların mal varlıklarını dondurmaktan seyahat yasağına kadar uzanan yaptırımlar çerçevesinde Libyalı 2 yeni kuruluşun daha mal varlıkları donduruldu. Avrupa Birliği, Libya'da binlerce altyapı projesini finanse eden ve Kaddafi'ye kaynak sağladığı iddia edilen "kalkınma organizasyonu" ile petrol dağıtım şirketi El Şarara'yı yaptırım listesine ekledi. Böylece, insan hakları ihlaline karışan 49 kuruluş ve 39 Libyalının Avrupa Birliği sınırları içindeki mal varlıkları dondurulmuş oldu. Başta Muammer Kaddafi ve bazı aile üyeleri olmak üzere 39 Libyalının Avrupa Birliği'ne seyahat yasağı da bulunuyor.

Libya televizyonu, geçen hafta muhaliflerin öldüğünü iddia ettiği Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Hamis Kaddafi'nin görüntülerini yayımladı.

Televizyonun dün çekildiğini bildirdiği kayıtta, Hamis Kaddafi'nin, başkent Trablus'un doğusunda Zlitan yakınında NATO'nun düzenlediği hava saldırısında yaralanan Libyalıları ziyaret ettiği görülüyor.Görüntülerde, üzerinde üniforma ve başında turuncu bir bere bulunan, Hamis Kaddafi'ye çok benzediği görülen kişinin, yaralılarla konuştuğu izleniyor. Hamis Kaddafi'nin, sedyede yatan bir kadına, "Evinizi bombaladılar. Bombalanmayı beklemediğinizi mi söylemek istiyorsunuz?" diye sorduğu duyuluyor. Libyalı muhaliflerin sözcüsü, geçen hafta NATO uçaklarının bombardımanda 27 yaşındaki Hamis Kaddafi'nin öldüğünü ileri sürmüştü. Libya hükümeti ise bu iddiayı yalanlamıştı.

Mısır

Mısır'ın başkenti Kahire'deki metro istasyonun "Mübarek" olan isminin "Şehitler" olarak değiştirilmesi, devrik lider Hüsnü Mübarek yanlıları ile yetkililer arasında çekişme yarattı.

Mısır'da yayımlanan El Masri El Yovm gazetesinin haberine göre Mübarek yanlıları, dün duvar yazısıyla istasyonun ismini tekrar "Mübarek" olarak değiştirdi. Mübarek yanlılarının "Şehitler" tabelasını da kaldırdığı, tabelanın daha sonra yetkililerce yerine konduğu belirtildi.Mübarek yanlıları, sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden, metronun isminin değiştirilmesini yaptıkları operasyonlardan sadece birisi olarak ilan ettiler. 25 Ocak'ta başlayan halk ayaklanması sonucunda istifa eden Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, güvenlik güçlerine protestocuları öldürme emri vermek ve yolsuzluk yapmak suçlamalarıyla yargılanıyor.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)