Libya

Libya’da çatışmalar devam ediyor.Libya hükümeti, isyancılar ve NATO'nun Brega kentine kara, deniz ve havadan düzenlediği saldırıların püskürtüldüğünü öne sürdü. (TRT-AP)

Libya hükümet sözcüsü, NATO güçlerinin Brega’daki hükümet mevzilerine deniz ve havadan, isyancıların da karadan saldırdığını söyledi.Saldırıların geri püskürtüldüğünü açıklayan sözcü, NATO güçleri ve isyancılarla yakın çatışmalara girmenin tehlikeli bir gelişme olduğunu ifade etti. Libyalı muhalifler, ülkenin doğusunda hükümet güçlerinin elinde bulunan petrol bölgesi Brega’ya dün taarruza başlamış, çıkan çatışmalarda 1 muhalif ölmüş, 5 kişi yaralanmıştı. Buna ek olarak Kaddafi’nin olası Trablus saldırılarına karşı hazırladığı öne sürülen plan halen tartışılmaya devam ediliyor.Rusya'nın Libya özel temsilcisi, "Eğer muhalifler Trablus'u alırsa, Kaddafi kenti yerle bir edebilir" dedi.Rus diplomat, İzvestia gazetesine yaptığı açıklamada, bu ülkeyi ziyareti sırasında Libya Başbakanı’nın kendisine, "Eğer isyancılar Trablus’a saldırırsa Muammer Kaddafi başkenti havaya uçurmayı planlıyor" uyarısını aktardığını kaydetti.Yetkili, daha önce de çılgın tehditlerde bulunan Kaddafi’nin elinde önemli miktarda füze ve patlayıcı bulunduğunu da dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İstanbul’da yapılacak Libya Temas Grubu toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada ise, Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin akıbeti konusunda "günleri sayılı" ifadesini kullandı. Clinton, uluslararası toplumun, Kaddafi’nin gitmesi için ilerleyen günlerde baskısını artıracağını da ifade etti. NATO tarafından bu ülkede sivillerin korunmasına yönelik operasyonlara devam edilirken, ABD ve diğer ülkelerin, "Kaddafi’nin geleceğe yönelik planları konusunda Libya liderinin yakın çevresinden birbiriyle çelişen bilgiler almakta olduklarını" ifade eden Clinton, "ayrılması konusunda tam bir gün veya saat veremem ancak günleri sayılı" diye konuştu.

G.Sudan

Sudan’dan geçtiğimiz günlerde resmen ayrılarak bağımsızlığına kavuşan Güney Sudan, Birleşmiş Milletler’in en yeni üyesi oldu. (AFP)

Geçtiğimiz aylarda yapılan halk oylaması sonucu bağımsızlığı tercih eden Güney Sudanlılar, geçtiğimiz günlerde resmen bağımsızlığa kavuştular. Ülkede kutlamalara neden olan bu gelişme sonrasında, içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülke G. Sudan’ı bir devlet olarak tanımıştı. Yeni devletin tanınması açısından önemli bir diğer gelişme ise Birleşmiş Milletler kanadından geldi. Birleşmiş Milletler geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile G.Sudan’ın bağımsız bir devlet olarak tanındığını belirtti. Bina önündeki bayrak direklerine ülkenin bayrağının çekilmesi ile sonlanan seremoni sırasında G.Sundanlı yetkililer sevinç gösterilerinde bulundular. G.Sudan bu karar ile birlikte Birleşmiş Milletlere üye olan 193. Ülke konumuna erişirken aynı zamanda dünyanın en fakir ülkeleri sıralamalarında da birinci sırada yer aldı.

Mısır

Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, 900 göstericinin hayatını kaybettiği ayaklanmalara ilşkin suçlamaları reddetti. (AP)

Arap Baharı olarak nitelendirilen halk hareketlerinin başarılı olduğu ikinci ülke olan Mısır’da, devrik lider Hüsnü Mübarek adına önemli gelişmeler yaşanıyor. Mübarek ülkede yaşanan halk ayaklanmasında 900 göstericinin öldürülmesi olayının sorumluluğunun kendinde olduğu iddialarını reddetti. Kendisine yöneltilen suçlamaların tamamını reddeden Mübarek, ayaklanmaların yaşandığı dönemde ülkesinde tam bir kaos ortamının hakim olduğunu ve bu dönemde güvenlikten sorumlu bazı askerlerin aşırı güç kullanımının olmuş olabileceğini ifade etti.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)