Libya

 

Libya’da hükümet güçleri ile uzun süredir devam eden çatışmalarda muhalifler önemli bir başarıya daha imza attılar. Ülkenin önemli bir kenti konumunda bulunan Zaviye geçtiğimiz günlerde ele geçirildi.(TRT-AP)

Libya’da hükümet güçleri ile uzun süredir devam eden çatışmalarda muhalifler önemli bir başarıya daha imza attılar. Ülkenin önemli bir kenti konumunda bulunan Zaviye geçtiğimiz günlerde ele geçirildi.Kentten silah sesleri yükselmeye devam etse de şiddetli çatışmaların artık yaşanmadığı haber veriliyor. Muhalifler, sıradaki hedeflerinin başkent Trablus olduğunu söylüyor.Reuters haber ajansından gelen bilgilere göre ise, kent merkezinde halen Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerin bulunduğu ve binaların çatısından keskin nişancıların muhaliflere ateş açtığını belirtiliyor. Muhalif güçlerin başkente bu kadar yaklaşmış olmalarının Kaddafi yanlılarına psikolojik darbe indireceği ifade ediliyor.

Libya Devlet Televizyonu Muammer Kaddafi'nin canlı bir konuşmasını daha yayınladı.

Libya Devlet Televizyonu Muammer Kaddafi'nin canlı bir konuşmasını yayınladı.Kaddafi konuşmasında Libya halkını ülkelerini ''NATO ve hainler''den kurtarmak için silahlanmaya çağırdı. İsyancıların, başkent Trablus'a saldırısından bu yana halka ilk kez seslenen Kaddafi'nin konuşmasında herhangi bir görüntüye yer verilmezken sadece ses kaydı yayınlandı. Libya'da 6 ay önce, 41 yıllık Kaddafi iktidarına karşı başlayan ve binlerce kişinin katıldığı çatışmalar, bölge ülkeleri olan Tunus ve Mısır'daki ayaklanmadan esinlenmişti. Tunus ve Mısır’a nazaran çok daha uzun süreli ve kanlı olan Libya çatışmaları, bütün uluslararası baskılara rağmen yakın bir gelcekte sonlanacak gibi gözükmüyor.

Mısır

 

Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in ikinci kez hakim karşısında. Mübarek, 25 Ocak'da başlayan gösterilerde, muhalif protestocuların öldürülmesi için polise talimat vermek ve yolsuzluk gibi birçok suçlamayla yargılanıyor.

Hüsnü Mübarek ile çocukları Alaa ve Cemal bugün çelik kafes içinde hâkim karşısında. Mısır televizyonu tarafından canlı yayınlanan duruşmada, müdahil olarak, ölenlerin yakını olan 1630 tanık var. Mahkeme başkanı bu tanıkların dinlenip dinlenmeyeceklerine karar verecek.Mübarek duruşma salonuna tekerlikli sandalyeyle geldi. Yargılamanın yapılacağı Polis Akademisi ve çevresinde ise güvenlik önlemleri hat safhada. Başkent Kahire'nin 40 kilometre dışındaki Polis Akademisi'nde gerçekleştirilecek duruşma öncesi, bölgede kuş uçurtulmuyor. Güvenlik kuvvetleri, binanın etrafında üç kilometrelik bir güvenlik kordonu oluşturdu, içeriye neredeyse kimse giremiyor. Bu arada, Mübarek'in duruşmasının başlamasıyla taraftarları ve karşıtları arasında çatışma çıktığı, yaralıların olduğu bildirildi. Şeffaf bir süreç işlemesini isteyen Mısırlılar, başkentteki mahkemeyi büyük bir dikkatle takip ediyor. Devrik lider ve oğulları, suçlu bulunması halinde ölüm ya da ömür boyu hapis cezası alacak. 25 Ocak'da başlayan gösterilerde bine yakın gösterici hayatını kaybetmişti.

Mısır ordusunun tankları, Kuzey Sina'da yer alan Ariş, Refah ve Şeyh Zuvaid kentlerine 32 yıl aradan sonra ilk kez girdi.

Mısır ordusunun tankları, Mısır ile İsrail arasında imzalanan 1979 Camp David Antlaşması'ndan bu yana ilk defa Kuzey Sina'da yer alan Ariş, Refah ve Şeyh Zuvaid kentleri ile bu kentlerin çevresinde konuşlandırıldı.Mısır'da yayımlanan bağımsız El Masri El Yovm gazetesinin haberine göre, zırhlı birlikler, halk ayaklanmasının ardından Kuzey Sina bölgesinde kaybolan otoriteyi tekrar sağlamak üzere yerleştirildi. Mısır ile İsrail arasından 1979 yılında imzalanan Camp David Antlaşması'na göre, Mısır, C Bölgesi olarak bilinen İsrail ve Gazze sınırına yakın bölgelerde asker, silah ve radar gibi teçhizat bulunduramıyor. Resmi bir kaynak, Mısır ordusuna bağlı tankların bölgeye yerleştirilmesinden, İsrail'in haberdar edildiğini ve İsrailli yetkililer ile uzlaşmaya varıldığını ileri sürdü.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)