Mısır

Mısır’da gerçekleşen halk hareketi sonucu Hüsnü Mübarek yönetiminin sonlanmasının ardından ülkede yönetimi devralan askeri yetkililer, Mısır’da istikrarın yeniden sağlanması adına yaptığı çalışmaları sürdürürken, seçimlerin 6 ay içerisinde yapılması için gerekenlerin yapıldığını belirttiler.(Reuters)

160220111Tunus’ta yaşanan halk hareketleri ile başlayan ve daha sonra başta Mısır olmak üzere, Arap coğrafyasındaki diğer ülkelere de yayılan hükümet karşıtı gösteriler devam etmektedir. Mısır’da 30 yıllık lider Hüsnü Mübarek yönetiminin sonlanmasının ardından, ülkede tek yetkili kurum konumuna gelen ordu’nun, Mısır’da gerekli olan istikrarı sağlamaya yönelik çalışmaları hız kazanmıştır. Askeri yetkililerden gelen açıklamalarda; Ülkede seçimlerin yeniden yapılmasına yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Ordu bu süre zarfında nasıl bir geçişin yaşanacağına dair zaman çizelgesini belirlemiştir. Mısır halkı şunu iyi bilmelidir ki; Mısır Ordu’su 30 yıldır otoriter bir şekilde yönetilen bu halkın üzerinde baskı kurmak için herhangi bir yetkiyi kendisine meşru saymamıştır. Amacımız demokratik yollarla yapılacak bir seçime kadar ülkeyi idare etmektir. Bu seçimlerin de 6 ay içerisinde yapılması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.” ifadeleri dikkat çekmiştir.

Libya

160220112Hükümet karşıtı gösteriler Afrika Kıtası’nı etkisi altına almaya devam etmektedir. Tunus, Mısır, ve Cezayir’deki gösterilerden sonra şimdi de Libya’da başlayan gösteriler dikkat çekicidir. (Associated Press)

Tunus ve Mısır’da başlayarak gün geçtikçe Arap coğrafyasının büyük bir bölümüne yayılan halk hareketleri şimdi de Libya’yı etkisi altına aldı. Bugün ülkede yüzlerce protestocu hükümet politikalarını protesto etmek için ülkenin en büyük ikinci şehri olan Bingazi’de sokakları doldurdu. Görgü tanıklarının ifadelerine göre; Bingazi’de yüzlerce gösterici Libya Başbakanı Baghdadi al-Mahmoudi’nin istifa etmesi için miting düzenlediler. Sloganlarda ve pankartlarda Libya lideri Muammer Kaddafi’ye yönelik herhangi bir olumsuzluk gözlenmedi. Tunus ve Mısır’da yaşanan halk hareketleri sonucu bu ülkelerde uzun yıllardır hüküm sürmekte olan liderlerin devrilmesinin ardından, uluslararası basında, Libya’nın 40 yıllık lideri Muammer Kaddafi’nin de bu dalgadan etkilenebileceği düşüncesine dikkat çekildi.

Çin-Afrika İlişkileri

Günümüz uluslararası konjonktürünün yükselen gücü Çin’in gün geçtikçe artan Afrika ilgisi oldukça dikkat çekicidir. Afrika Kıtası’nda yatırımlarına hız veren Çin Hükümeti, şimdi de Dışişleri Bakanı’nı bölgeye göndermeye hazırlanıyor. (AFP)

160220113Günümüz uluslararası konjonktürünün hem ekonomik hem de siyasal anlamda yükselen gücü olan Çin’in, yon yıllarda Afrika Kıtası’na artan ilgisi dikkat çekicidir. Çin, Afrika ile tamamen ekonomik amaçlarla ilgileniyor gibi gözükse de, siyasal ve sosyal anlamda kıta sorunlarında aktör olma yolunda da önemli adımlar atmaya devam etmektedir. Buna örnek olarak Çin Dışişleri Bakanı’nın bu günlerde gerçekleştirmekte olduğu Togo ziyareti gösterilebilir. Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi’nin Togo ziyareti, ülkenin çeşitli sorunlarında daha aktif rol almak isteyen Çin Hükümeti’nin bir planı olarak algılanıyor. Jiechi’nin yaptığı açıklamada; “Togo’nun sağlık, eğitim ve gıda gibi sorunlarına yardımcı olmak için Çin hükümeti elinden geleni yapmaktadır. Bu çerçevede Togolu mevkidaşım ile bu alanlarda yapılacak çalışmalarda kullanılması için altı milyon Euro’luk bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşmaya görei Çin Hükümeti bu parayı karşılıksız olarak Togo Hükümeti’ne vermiştir. Umarım Togo gelecekte daha iyi koşullara sahip olacaktır. Bu anlaşma ile Çin-Togo ilişkilerinin daha da gelişeceğine inanmaktayım.” ifadeleri dikkat çekmiştir.

160220114Orta Afrika Cumhuriyeti

Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki muhalif kanadın önemli partilerinden biri olan The Collective Forces for Change (CFC) partisi yetkilileri, gerçekleştirilmekte olan seçimlerin ikinci ayağına katılmayacaklarını belirtti. (AFP)

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde muhalif kanadın önemli temsilcilerinden biri olan The Collective Forces for Change (CFC) partisi, gerçekleştirilmekte olan seçimlerin ikinci ayağına katılmayacaklarını açıkladı. Yetkililerden gelen açıklamalarda; “ ülkede yapılmakta olan seçimlerde hem siyasal hem de yargısal anlamda bazı usulsüzlüklerin yapıldığı görülmüştür. Bunun üzerine parti meclisimizde yapılan görüşmeler sonucunda, ülkede devam etmekte olan seçimlerde demokratik temsil hakkımızın sınırlandığına karar verilmiştir. Bu nedenle seçimlerin ikinci ayağına parti olarak katılımımız söz konusu olmayacaktır.” ifadeleri dikkat çekmiştir. Orta Afrika’da yapılan seçimlerin ilk ayağını Başkan Francois Bozize’nin partisi, parlamentoda elde ettiği 26 sandalye ile kazanmıştı.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)