Libya

Libya'da muhaliflerin Trablus'a saldırmalarının an meselesi olduğu bildirildi.(TRT-AP)

Libya'da muhaliflerin aylar süren zorlu ilerleyişi Kaddafi yönetiminin kalesi başkent Trablus önlerine dayandı.Stratejik Zaviye kentinin ardından çevredeki beş kasabayı daha ele geçiren muhaliflerin nihai saldırı için Trablus'a girmeleri an meselesi. Muhalif güçlerin sözcüsü albay Ahmet Ömer Bani yeni ele geçirdikleri yerlerdeki mevzilerini sağlamlaştırdıktan sonra hedeflerinin Trablus olduğunu söyledi. Trablus'a giden bazı ana yolları ellerinde tuttuklarını ve NATO deniz kuvvetlerinin de şehrin kuzeyini kontrol altında tuttuğunu belirten Bani, saldırının ne zaman gerçekleşeceği hakkında ise herhangi bir tarih vermedi. Kaddafi yönetiminin sözcüsü Musa İbrahim de muhaliflerin Trablus yolu üzerindeki bazı kasabalara girdiğini ancak halen çatışmaların sürdüğünü ifade etti. NATO yetkilileri de Zaviye'de ve diğer beş kasabada Kaddafi güçlerinin direnişinin zayıf da olsa halen sürdüğünü, muhaliflerin katettiği aşamaların son derece kaydadeğer olduğunu ama kontrolün henüz tam olarak sağlanamadığını söylüyor.

Somali

Somali halkı, açlık ve kuraklığın yanında bir de hırsızlara karşı savaşıyor.

Kuraklığa bağlı kıtlıktan en çok etkilenen Somali halkı sığınma kamplarına akın ediyor.Kamplara gönderilen uluslararası yardımların çalınması ise yaşanan acıları daha da derinleştiriyor. Son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşayan Afrika'da kıtlıktan en çok etkilenen ülke Somali. Somalili mülteciler, Kenya-Somali sınırındaki Dadaap isimli bu kampa akın ediyor. 90 bin kapasiteli kampın nüfusu 500 bini geçmiş durumda. Kapasitesini katbekat aşan kamptaki mültecilere yardımlar zorlukla ulaştırılıyor. Kampa alınamayanlar ise kampı çevreleyen tel örgülerin dışında çaresizce bekleyerek uzun kuyruklar oluşturuyor. Evlerini terk edip buraya gelen insanlar için kamptaki yaşam koşulları ise içler acısı. Kampta hiçbir alt yapı yok. Kendi yaptıkları derme çatma çadırlarda kalan sığınmacılar için susuzluk sorunu da sürüyor. Kamptakiler taşıma suyla ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Şartlar bu kadar olumsuzken açlıktan dolayı ölümle karşı karşıya olan Somali halkına gönderilen yardımlardan bazılarının kamplardan çalınarak, marketlerde satıldığı ortaya çıktı. Skandal, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı tarafından da doğrulandı.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)