Mısır

Mısır’da gerçekleşen halk hareketi sonucu ülkede yönetimi devralan askeri yetkililerin, halka ‘gösterileri sonlandırın’ çağrıları devam etmektedir. (CNN)

170220111Mısır’da gerçekleşen halk hareketleri sonucu yönetimi ordunun devralmasına rağmen, ülkede yakın gelecekte istikrarın sağlanması zor gözüküyor. Mısır’ın çeşitli bölgelerinde devam etmekte olan protestolar gün geçtikçe yoğunluğunu artırmaktadır. Bu nedenle ülkede halen bankaların ve borsanın açılamamış olması da, yaşanan istikrarsızlığın ekonomik külfetini telafi edilemez boyutlara ulaştırmaktadır. Bu çerçevede ordu görevlilerinin halka ülke genelinde devam eden gösterileri ve grevleri sonlandırmalarına yönelik çağrıları da devam ediyor. Buna ek olarak; Mısır Sağlık Bakanlığı, 25 Ocak’tan bu yana devam eden gösterilerde 365 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada, bilançonun, ölen polis ve mahkumları kapsamadığı belirtildi. Mısır’da altı ay sonra yapılması planlanan seçimlerde ise ülkenin önemli siyasi partilerinden Müslüman Kardeşler’in nasıl bir rol oynayacağı merak konusudur.

Libya

Hükümet karşıtı gösterilerin Afrika Kıtası’ndaki bir diğer adresi olan Libya’da, dün göstericiler ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda 4 kişi hayatını kaybetti, 10’u polis 14 kişi yaralandı. (Associated Press)

170220112Tunus ve Mısır’da yaşanan halk hareketlerinin Arap coğrafyasına olan etkisi gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. İran, Bahreyn ve Yemen’de devam eden gösterilerin son durağı ise Libya oldu. Libya’da bir insan hakları eylemcisinin tutuklanmasını protesto eden ve Başbakan Bağdadi el Mahmudi’nin istifasını isteyen yüzlerce kişi, polis ve yönetim yandaşlarıyla Bingazi’de çatıştı. Ülkenin ikinci büyük kentinde gece boyu devam eden çatışmada araçlar ateşe verildi, polise taş ve molotof kokteyli atıldı, 10’u polis 14 kişi yaralandı. Ülke yetkililerinden gelen açıklamalara göre sabaha kadar süren çatışmalarda en az 4 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, Libya hükümeti, halkı sakinleştirmek için, muhafazakar görüşlü 110 tutukluyu serbest bırakacağını açıkladı.

Cezayir

Hükümet karşıtı gösterilerin bir diğer adresi olan Cezayir’de de gösteriler ve istikrarsızlık devam ediyor. Hükümetin köklü reformlar yapmasını isteyen halk ile hükümet yetkilileri arasındaki pazarlıklar ise gün geçtikçe artıyor. (AFP)

170220113Tunus ve Mısır olaylarından cesaretlenerek başlatılan halk hareketlerinin bir diğer örneği ise Cezayir’de yaşanmaktadır. Hükümetin köklü reformlar yapmasını isteyen halk sokaklarda gösterilerine devam ediyor. Buna karşılık hükümet yetkililerinin, Mısır ve Tunus deneyimlerini baz alarak daha tavizkar ve ılımlı davranışlar sergilediği gözlemleniyor. Bu nedenle halk ile hükümet yetkilileri arasındaki pazarlıklar da oldukça çekişmeli geçiyor. Hükümetin halka karşı verdiği en önemli taviz ise; ülkede 19 yıldır uygulanan olağanüstü hal uygulamasının sonlandırılacağının açıklanmasıdır. Cezayir Başbakanı yaptığı açıklamada;” halkın isteklerini kulak arkası etmek gibi bir lüksümüz yok. Bu nedenle onların taleplerini dinleyip, uygun olan en olumlu şekillerde bu taleplerin gerçekleştirilmesi bizim için bir zorunluluktur. Bu çerçevede, hükümet olarak ülkemizde 19 yıldır uygulanmakta olan olağanüstü hal uygulamasının bu ay sonunda sonlandırılmasına karar verdik. Aslında bizim düşüncemiz bu uygulamanın terör ile mücadele için gerekli olduğu yönündedir. Ancak halkımızın istekleri de bizim için oldukça önemlidir.” ifadelerini kullanmıştır.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)