Libya

Libya’da devam etmekte olan hükümet karşıtı gösteriler şiddetini her geçen gün artırmaya devam ediyor. Göstericilerin ‘Öfke Günü’ olarak nitelendirdikleri olaylarda pek çok gösterici hayatını kaybetti. (Reuters)

180220111Tunus ve Mısır’da yaşanan halk hareketlerinin Arap coğrafyasında etkili olduğu bir diğer ülke olan Libya’da geçtiğimiz günlerde başlayan hükümet karşıtı gösteriler gün geçtikçe etkisini ve şiddetini artırmaktadır. Göstericilerin ‘Öfke Günü’ adı verdikleri olaylar, ülkede yaşanan istikrarsızlığı ve çatışmaların artan boyutunu gözler önüne serdi.
40 yıldan fazladır Libya’yı demir yumrukla yöneten Kaddafi, muhalefete göz açtırmıyor. Bingazi’de başlayan ve diğer kentlere yayılan gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sert oldu. Ülke içinden sağlıklı bilgi akışı olmadığı gözleniyor. Yabancı kaynaklara göre Çarşamba ve Perşembe günkü gösterilerde ülke genelinde en az 24 kişi öldürüldü. Sadece Bingazi’de 10, el Bayda’da ise 5 kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor. Facebook ve Twitter üzerinden organize olmaya çalışan muhalefetin iddiasına göre ise olaylarda en az 50 kişi öldürüldü. Libya’nın en etkili yayın organı olan devlet televizyonu ise Kaddafi lehinde yoğun propaganda yayını sürdürüyor. Çok sayıda Kaddafi yanlısı da, liderlerinin resimleriyle karşı gösteriler yapıyor.

Mısır

Mısır’da yönetimi devralan askeri yetkililerin halka gösterileri sonlandırın çağrıları devam etmekteyken, ülke genelinde yapılan gösteriler ve grevlerin yakın gelecekte sonlanması beklenmiyor. (All Africa)

180220112Mısır’da meydana gelen halk hareketleri sonucu ülkede yönetimi devralan Ordu, ülkede istikrarı ve barış ortamını yeniden tesis etmek için çalışmalarına devam ediyor. Ülke genelinde devam etmekte olan gösteriler ve grevlerin sonlandırılması için halka çağrılarda bulunan askeri yetkililer, göstericilerin direnci ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu gün Cuma namazından sonra Başkent Kahire’nin Tahrir meydanında göstericilerin yeniden toplanması ve reformların hızla hayata geçirilmesine yönelik sloganlar atması bekleniyor. Tahrir meydanını bayraklarla süsleyen göstericilerin geniş katılımlı bir organizasyon düzenlemesi bekleniyor. Askeri yetkililerin ise bu gösterilere nasıl bir karşılık vereceği ise merak konusudur.

Uganda

Uganda’da yapılmakta olan seçimler sorunsuz olarak devam etmektedir. Uluslararası medya organları ülke tarihinde ikinci kez yapılan çok partili seçimlerin, ülkenin gelecekte nasıl bir yol izleyeceği açısından oldukça önemli olduğunu belirtiyorlar. (Associated Press)

180220113Uganda’da gerçekleştirilmekte olan seçimler sorunsuz bir şekilde devam etmektedir. Ülke geleceği açısından oldukça önemli olarak nitelendirilen bu seçimler, Uganda halkının gelecekte demokratik bir ülke mi yoksa Afrika Kıtası’nda yayılan anti- hükümet karşıtı eğilimlerin etkili olduğu bir ülke mi olacağı sorunsalının netleşeceği ifade edilmiştir. Uluslararası medya kuruluşlarına göre; Uganda Devlet Başkanı Museveni, yapılmakta olan seçimlerde başarıya oldukça yakın gözükmektedir. Ancak Museveni’nin bu seçimleri kazanabilmek için mücadele etmesi gereken yedi aday daha var.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)