Libya

Libya'da muhaliflerle Kaddafi güçleri arasında yaşanan çatışmalar çöllerden yerleşim merkezlerine kayıyor.(TRT-AP)

Kaddafi güçlerinin, Nisan ayından beri elinde tuttuğu stratejik Brega kenti şiddetli çatışmalara sahne oluyor.Libya’nın petrol rezervlerinin büyük bölümünü barındıran Brega bölgesinde daha önce kırsal alanda yaşanan çatışmalar kent merkezine kaydı. Brega’da Kaddafi güçleri ile muhalifler arasında ağır silahların da kullanıldığı şiddetli çatışmaların aralıksız sürdüğü bildiriliyor. Muhaliflere destek veren NATO’ya bağlı savaş uçaklarının, Kaddafi güçlerine bomba ve füze yağdırdığı haber veriliyor. Muhaliflerin Brega’ya taarruz başlattığı Perşembe gününden bu yana süren çatışmalarda 15 muhalifin öldüğü, 300’ün de yaralandığı bildirildi. Öte yandan Rusya, Libya konusundaki tavrından ötürü Batı’ya yönelik eleştirilerini sürdürüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı’nın muhalifleri desteklemesini doğru bulmadıklarını belirtti. Lavrov, "Bu bir savaşta taraf tutmaktan başka bir şey değil, Batı’nın bu tavrını tasvip etmiyoruz" dedi. Rusya Dışişleri Bakanı, Bingazi merkezli hareketin Ulusal Geçiş Konseyi şeklinde meşru bir aktör olarak tanınmasının da yanlış olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Libyalı yetkililer ile ABD temsilcileri görüştü.Libyalı yetkililerin diyalog çağrısına, Washington'ın mesajı netti: " Kaddafi gitmek zorunda "

Kaddafi yönetiminin temsilcileri Amerikalı yetkililerle biraraya geldi.Libya tarafı görüşmenin Cumartesi günü Tunus’ta yapıldığını açıkladı. Libya hükûmet sözcüsü Musa İbrahim, görüşmelere ilişkin açıklamasında, diyalog ve barış girişimlerine açık olduklarını ve batılı her ülke ile görüşebileceklerini belirtti. İbrahim, görüşmelerde ön koşul olmamasını isterken; " Bu ülkenin geleceğine Libya halkı karar versin" diye konuştu. Amerikan Dışişleri Bakanlığı ise görüşmeyi doğrularken, bunun bir "müzakere" niteliğinde olmadığının altını çizdi. Açıklamada, "Bu bir müzakereden ziyade mesaj iletmek şeklindeydi" ifadesi kullanıldı.

Somali

Birleşmiş Milletler, son 50 yılın en ağır kuraklığına maruz kalan Somali'nin bazı bölgelerinde açlık salgını yaşandığını ilan etmeye hazırlanıyor.(BBC)

Örgüt, yardım çabalarına karşın ülkedeki insani durumun hızla kötüleştiğini açıkladı.Bölgede son olarak 19 yıl önce kıtlık ilan edilmişti. Öte yandan, BM ve ABD yardım örgütlerinin çalışanlarını gönderebilmek için Somali'deki silahlı gruplardan daha fazla güvenlik garantisi istediklerini açıkladı. Somali'nin güneyi ve iç kesimlerini kontrol altında tutan El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü, 2009 yılında yabancı yardım gruplarının bölgeye girişine yasak getirmişti. Örgütün bu yasağı hafiflettiği bildiriliyor. Afrika'nın doğusundaki kuraklık en az 10 milyon kişiyi etkilemiş durumda. Çaresiz durumdaki onbinlerce Somalili, komşu ülkeler Kenya ve Etyopya'ya kaçmaya çalışıyor. BBC'nin Afrika muhabiri Andrew Hardig, BM'nin en az iki bölgede, çatışmaların, kuraklığın ve yoksulluğun hüküm sürdüğü Bakool ve Aşağı Shabele'de açlık salgını ilan edeceğini kaydetti. Çocukların yüzde 30'unun yetersiz beslenmesi ve günde her 10 bin çocuktan dördünün hayatını kaybetmesi açlık salgını ilanı için yeterli.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)