Libya

Hükümet karşıtı gösterilerin Afrika Kıtası’ndaki son durağı olan Libya’da gün geçtikçe artan gerilim dikkat çekiyor. Askerler ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısı 100’lerler ifade ediliyor. (Reuters)

210220111Afrika Kıtası’nda Tunus ve Mısır’dan sonra hükümet karşıtı gösterilerin patlak verdiği bir diğer ülke ise Libya’dır. Geçtiğimiz günlerde hükümet politikalarını protesto etmek için başlatılan gösteriler gün geçtikçe etkisini artırmaya devam ediyor. Göstericilere karşı uyguladığı asimetrik güç ile dikkat çeken askeri yetkililer, olayların önlenmesi için ne gerekiyorsa onu yapacaklarını belirttiler. Buna ek olarak göstericilerin başkent Trablus’ta Başbakanlık binasını ateşe verdikleri ülkeden gelen haberler arasında. Olayların başlamasından bu yana, göstericiler ile askerler arasında yaşanan çatışmalarda ölenlerin sayısının da 100’ü aştığı belirtiliyor. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı, Libya’da yaşayan Türk vatandaşlarının bölgeden transfer edilmesi için bölgeye iki uçak göndererek gerekli çalışmaları yaptığını açıkladı.

Sudan

210220112Sudan’da uzun süredir hüküm süren Devler Başkanı Ömer El-Beşir gelecek seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. (Associated Press)

Sudan’da uzun süredir hüküm sürmekte olan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir, ülkede yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olmayacağını açıkladı. Ömer El-Beşir yaptığı açıklamada; “ ülkenin demokratikleşmek için yoğun yaptırımlar üzerinde çalıştığı bu dönemde, Sudan’ın gelecekte daha demokratik ve saygılı bir devlet olması adına yapılacak olan seçimlerde aday olmayacağım.” ifadelerini kullanmıştır. 1989 yılında yapılan darbe ile iktidara gelen Beşir, o günden bu güne kadar ülke yönetimini elinde bulunduruyordu. 2010 yılında yapılan seçimlerde muhalefete karşı uyguladığı engelleyici politikalar yüzünden eleştirilere uğrayan Beşir’in bu kararı bölgede yankı buldu. Beşir’in ülkedeki iktidarının son bulmasını isteyen ABD gibi aktörlerin, Beşir’in bu kararını nasıl karşılayacakları ise merak konusudur.

Fas

Afrika Kıtası’nda değişim rüzgarları esmeye devam ediyor. Tunus, Mısır, Libya ve Cezayir’den sonra, kıtada reform hareketlerinin baş gösterdiği bir diğer ülke ise Fas oldu. (AFP)

Afrika Kıtası ve Ortadoğu coğrafyasını etkisi altına alan değişim rüzgarı gün geçtikçe etkisi altına aldığı bölgelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Tunus, Mısır, Libya ve Cezayir’den sonra Afrika Kıtası’nda değişim hareketlerinin baş gösterdiği bir diğer ülke de Fas oldu. Fas’ta kral 6. Muhammed’in yetkilerinin azaltılması ve ekonomik anlamda reformların yapılmasını isteyen binlerce Faslı ülke sokaklarında gösteriler düzenlemeye başladılar. Ülke Başkenti Rabat’ta toplanan ve sayıları 3000 ile 4000 arasında değişen protestocu; “İnsanlar değişim istiyor. Yönetimde yolsuzluklar son bulmalı ve demokratik kurumsallaşmalar derhal hayata geçirilmelidir.” soganlarıyla hükümet karşıtı gösterilerin adeta fitilini ateşlediler. Ülkenin nüfus olarak oldukça önemli bir diğer kenti olan Kazablanca’da da insanlar; “özgürlük, adalet ve saygınlık” sloganları atarak bu gösterilere verdikleri desteği vurguladılar. 210220113




TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)