Libya'da çatışmalar devam ediyor. Kaddafi'ye bağlı güçler, stratejik açıdan büyük önem taşıyan muhaliflerin elindeki Mîsrata kentine roket yağdırdı.(TRT-AFP)

Libya’da lider Kaddafi’yi devirmek için devam eden çatışmalarda Mısrata’daki bir yerleşim birimine 3 roketin isabet ettiği bildiriliyor.Kentten dumanların yükseldiği belirtilirken henüz can kaybı konusunda bir açıklama yapılmadı. Öte yandan Kaddafi’nin ordusundan 22 askerin daha kaçarak muhaliflerin saflarına katıldığı iddia edildi. Muhalifler, kaçan askerlerden dördünü Bingazi’de gazetecilerin önüne çıkarırken, askerlerin bu ay ülkenin güneyindeki Katrun’daki birlikten kaçtıklarını kaydetti. Muhalifler güneydeki üsten asker ve subayların yanı sıra üç de sivilin kaçtığını belirtti. Bu arada NATO, Libya’nın başkenti Trablus’un 70 kilometre batısındaki Sorman’da yeni bir hava taarruzu düzenlediğini kabul etti. NATO’dan yapılan açıklamada, uçakların Sorman’daki bölgede bir askeri komutanlık ve kontrol merkezini hedef aldığı belirtildi. Libya yönetimi, bu sabah NATO’nun düzenlediği yeni bir hava saldırısında 3’ü çocuk 15 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Mısır

Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek hakkında gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Mübarek’in sağlık durumu hakkında yapılan son açıklamaya göre, Mübarek’e kanser teşhisi kondu.

Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in kanser olduğu öne sürülüyor. 3 Ağustos’ta mahkemeye çıkması beklenen Mübarek’in avukatı, müvekkilinin mide kanseri olduğunu açıkladı.Hüsnü Mübarek’in son haftalarda durumunun ağırlaştığı ve kanser olduğu yönünde haberler yayınlanmıştı, ancak eski liderin sağlık durumuna ilişkin ilk resmi açıklama avukatından geldi. Mübarek’in avukatı Faid el Dib, eski liderin mahkemeye çıkabilmesi için sağlıklı olup olmadığını değerlendiren tıbbi rapor ile ilgili, "Mübarek kanser, tümörler giderek yayılıyor. Ve bu son tıbbi rapora eklendi" şeklinde konuştu.Amerikan Washington Times Gazetesi de, 82 yaşındaki Mübarek’in mide ve pankreas kanserine yakalandığını yazdı. Gazete, Mübarek’in başkanlık seçimlerinden önce ölebileceği ihtimalinin güçlendiğini kaydetti.

Tunus

Tunus'un devrik lideri Bin Ali ve eşi 35'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Zeynel Abidin Bin Ali ve Leyla Trabelsi, gıyabında yargılandılar.(Reuters)

Bin Ali çiftini zimmetine para geçirmekle suçlayan yargıç, hapis cezasının yanısıra, Bin Ali’yi 25 milyon Avro, Leyla Trabelsi’yi de 20 buçuk milyon Avro para cezası ödemeye mahkum etti.Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda silah ve uyuşturucunun ele geçirilmesini konu eden ikinci davada sadece Bin Ali yargılanacak. Tunus’ta halk ayaklanması sonucu ülkesini terk etmek zorunda kalan Bin Ali ve eşi Leyla Trabelsi, 14 Ocak tarihinde Suudi Arabistan’a sığınmıştı. Bin Ali’nin yargılanacağı başka bir dava da 30 Haziran’a ertelendi. Bin Ali’ye zaman içerisinde çok sayıda dava açılması bekleniyor. Saraylarda yaklaşık 2 kilo uyuşturucu ve 27 milyon dolar nakit para bulunduğu iddia ediliyor. Bin Ali’ye karşı aynı zamanda, cinayet, yetkinin kötüye kullanılması, arkeolojik eser kaçakçılığı ve para aklanması şüpheleriyle inceleme başlatıldı.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)