Libya

Libya lideri Muammer Kaddafi, NATO bombardımanlarına boyun eğmeyeceğini ve gitmeyeceğini söyledi.(TRT-AFP)

Libya lideri Muammer Kaddafi, NATO bombardımanlarına boyun eğmeyeceğini ve gitmeyeceğini söyledi.Muammer Kaddafi, başkent Trablus'un 50 kilometre güneyindeki El Aziziye'de
hoparlörler aracılığıyla yandaşlarına seslendi ve ''Milyonlarca Libyalı benim yanımda. Kendi evimizdeyiz, onurumuzu, petrolümüzü ve zenginliklerimizi savunmak için kanımızın son damlasına kadar savaşacağız'' dedi. Bu savaşın kendilerine diretildiğini de söyleyen Kaddafi, ''Bingazi'yi, Misrata'yı ve başkentin güneybatısındaki dağları kurtarmak için tek seçeneğimiz, kadın, erkek, çoluk çocuk, silahlı ya da silahsız savaşmaktır'' ifadesini kullandı. Kaddafi, ''hainlerin ve NATO'nun paralı askerlerinin elindeki bu kentleri geri almak için kentlere yürüyeceklerini'' de söyledi ve ''NATO'nun bombaları bizi korkutmaz'' dedi. Libya lideri son mesajında, atalarının topraklarını asla terk etmeyeceğini söylemişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Kaddafi’nin gücünü geri çekmesi halinde ülkede yaşamaya devam etmesinin mümkün olabileceğini ifade etti. (AP)

Fransa Dışişleri Bakanı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Kaddafi’nin bu savaşı bitirmesi durumunda ülkesinde kalmasının ve orada yargılanmasının mümkün olabileceğini ifade etti.Yaklaşık olarak 5 aydır devam eden mücadelede, Kaddafi yönetimi hem ülkeyi terk etmeye hem de iktidardan çekilmeye yanaşmıyor. Bu nedenle ülkeye uluslararası müdahalede bulunan NATO güçleri, sorunun acilen çözülmesi için yeni arayışlara girişmiş gibi gözüküyor. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde muhaliflerle görüşe Nikola Sarkozy; muhaliflerin Kaddafi rejimine karşı destek ve yardım aradığını ancak sipesifik olarak ülke bazında bir uygulamanın yapılamayacağını açıklamıştı.

Somali

Uluslararası Af Örgütü Amnesty International, Somali'de çocukların silahlı gruplara üye yapılmasının yaygın bir uygulama olduğunu açıkladı.(BBC)

Örgütün yeni raporu, çocuk askerlerinin çoğunun el-Şabab adlı İslamcı grup dahil edildiğini ancak ülkedeki geçiş dönemi hükümetinin saflarında yer alanlar da olduğunu söyledi.Çocuk askerlerin en küçükleri arasında sekiz yaşındakiler var. Rapor, el-Şabab'ın çocukları saflarına katmak için para ve cep telefonu vaad ettiğini, bazen de çocukları kaçırdığını yazıyor. Çocuk askerlerden bazıları savaşta yer alırken, diğerleri ise el-Şabab'ın kıyafet yasaklarına uymayan kız ve kadınları cezalandırmakta kullanılıyor. Af Örgütü, kuraklığın el-Şabab'ın kontrolü altındaki bölgelerde çok yoğun yaşandığını, bu durumun çocukları örgüt karşısında daha savunmasız kıldığını ifade ediyor.

Birleşmiş Milletler Güney Somali’de kıtlık ilan etti. (AFP)

Birleşmiş Milletler’den gelen açıklamaya göre Afrika’nın ‘Boynuz’ olarak nitelendirilen bölgesinde küresel ısınmanın etkisiyle yaşanan aşırı kuraklık bölge halkını oldukça olumsuz etkiliyor. Bu nedenle özellikle gıda sıkıntısı çeken bölge ülkesi olan Somali’de kıtlık ilan eden Birleşmiş Milletler; bölgedeki sorunun çözülmesi için uluslararası inisiyatifin gerekliliğine vurgu yaptı. BM, acil yardıma ihtiyacı olan yerleri ise Somali’nin Bakool ve Shabelle bölgeleri olarak belirledi.

Malavi

Afrika Kıtası’nda etkili olan hükümet karşıtı gösterilerin bir diğer adresi olan Malavi’de önemli gelişmeler yaşanıyor. (AFP)

Afrika Kıtası’nın hükümet karşıtı gösterilere sahne olan bir diğer ülkesi Malavi’de sokaklarda Devlet Başkanı Bingu wa Mutharika aleyhinde gösteriler düzenlenmeye devam ediliyor. Ülkenin güvenlik kuvvetlerinin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale ettiği olaylarda pek çok gösterici yaralandı. Mutharika’dan reformlar ve yeni düzenlemeler isteyen kalabalık gösterilerine yakın gelecekte de devam edecek gibi gözüküyor.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)