Libya

Libya’da uzun süredir devam etmekte olan savaşta önemli gelişmeler yaşanıyor. Muhalif güçler çatışmaların başlamasından beri ilk kez Trablu’a girdiler.(TRT-Reuters)

220720111Libya’da uzun süredir devam etmekte olan savaşta önemli gelişmeler yaşanıyor. Muhalif güçler çatışmaların başlamasından beri ilk kez Trablus’a girdi. Muhalifler ilk kez Trablus'ta ordu güçlerini yenerek başkentin merkezinde askeri bir üssü ele geçirdi. Uluslararası basın kuruluşlarından gelen haberlere göre,  Muhalifler, Brega'da ise son bir haftada 50'den fazla kayıp verdi.Trablus kentinin doğu ve batı bölgelerinin muhaliflerin kontrolüne geçtiği bildirilirken petrol bölgesi Brega’da da şiddetli çatışmalar devam ediyor. Stratejik açından önem taşıyan kentte kontrolü ele geçirmeye çalışan muhalifler kan kaybetmeye devam ediyor. Son bir hafta inde bölgede 50'den fazla muhalifin öldüğü belirtiliyor.

Mısır

Mısır'da yeni kabine üyeleri yemin ederek görevlerine başladı.(AP)

220720112
Mısır'da yeni kabine üyeleri yemin ederek görevlerine başladı. Mısır Başbakanı Essam Şerif, yolsuzlukla mücadele komisyonu kurulacağı ve 30 yıllık olağanüstü halin kaldırılacağı sözünü verdi.Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından, halk, Mübarek dönemi yönetici ve bürokratlarının görevden uzaklaştırılması için hükümete baskı yapıyordu. Bu talepler doğrultusunda hükümet kabinede değişikliğe gitti ve kabinenin yarısından fazlası değişti. Mısırlı muhaliflerin hedefi haline gelen içişleri ile adalet bakanlıklarında ise değişiklik olmadı. Öte yandan muhaliflerden bazıları kabine değişikliğini yeterli bulmadı. Kabinede hala Mübarek rejiminden isimlerin olduğunu söyleyen muhalifler, taleplerinin gerçekleşmediğini söylüyor.

Somali

Somali’de Kadın ve Aile İşlerinden sorumlu Bakan Ayşe Osman Akiil'in radikal dinci Eşşebab üyeleri tarafından kaçırıldığı bildirildi.(TRT-AFP)

220720113Somali’de Kadın ve Aile İşlerinden sorumlu Bakan Ayşe Osman Akiil'in radikal dinci Eşşebab üyeleri tarafından kaçırıldığı bildirildi.Yetkililer ve görgü tanıkları, çarşamba günü Kadın ve Aile İşlerinden Sorumlu Bakan olarak atanan Ayşe Osman Akiil'in Balad kentinde kaçırıldığını aktardı. Eşşebab örgütünün üstlendiği saldırı ülkede şok etkisi yarattı. Uzun süreden beri Somali hükümet güçleri ile çatışmalarını sürdüren bir radikal örgüt konumunda olan Eşşebab, daha önce böyle bir eyleme imza atmamıştı. Somali hükümet yatkililerinden gelen açıklamalara göre, Akiil’in bulunması ve görevine devam etmesi için gereken çalışmaların yapıldığı, sorunun kısa sürede çözüme kavuşturulmasının beklendiği ifade edildi.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)