Libya

Libya'da yakalandığı iddia edilen, Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi Trablus'ta sürpriz bir şekilde ortaya çıktı ve isyancıların "belkemiğini kırdıklarını" söyledi.(BBC)

İsyancıların kurduğu Geçici Ulusal Konsey Pazar günü Seyfülislam Kaddafi'nin ellerinde olduğunu ve mahkemeye teslim edilmek üzere güvenli bir yerde tutulduğunu açıklamıştı.Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı da, savaş suçu işlediği iddiasıyla hakkında iddianame hazırlanan Seyfülislam Kaddafi'nin yakalandığı konusunda kendilerine bilgi verildiğini söylemişti. Fakat dün gece Seyfülislam Kaddafi, bir askeri araçla hala Kaddafi birliklerinin denetiminde bulunan, yabancı gazetecilerin kaldığı otele geldi. Seyfülislam Kaddafi, "Babanız iyi mi, burada mı?" sorusuna "Tabii ki" diye yanıt verdi. Seyfülislam Kaddafi, BBC muhabiri Mathew Price'a başkentin hala kendi kontrollerinde olduğunu savundu, "İsyancıların belkemiğini kırdık. Trablus'a girerek tuzağa düştüler. Biz kazanıyoruz" dedi. Kaddafi'nin diğer oğlu Muhammed Kaddafi'nin de gözaltından kurtulduğu haber veriliyor. 39 yaşındaki Seyfülislam Kaddafi, 42 yıl iktidarda kalan Muammer Kaddafi'den sonraki Libya lideri olarak görülüyordu. Muammer Kaddafi'nin nerede olduğu bilinmiyor. Libya liderinin karargahı Bab el Aziziye sıkı bir şekilde korunuyor. Bir diplomatik kaynak AFP ajansına Kaddafi'nin hala burada olabileceğini söyledi. Muammer Kaddafi aylardır sesli mesajları yayımlanmasına karşın halkın önüne çıkmadı. Libya lideri Pazar günü, Trablus'un isyancılardan kurtarılması çağrısında bulunmuştu. İsyancıların bir komutanı Trablus'un yüzde 80'inin denetimleri altında olduğunu söyledi. Hükümet sözcüsü Musa İbrahim ise kente dörtte üçünde hakimiyeti ellerinde tuttuklarını savundu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Etiypya'dan Libya'ya geçerek, Bingazi'de isyancıların temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Davutoğlu dün Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yaptığı açıklamada, "Bugün Libya için yeni bir gün. Yeni bir Libya'nın inşa edilmesinin önündeki en önemli aşamalardan biri gerçekleşiyor" demişti.Kaddafi karşıtlarının oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ni desteklediklerini ve Libya'ya bir ziyaret düzenlediğini hatırlatan Davutoğlu, Konsey ve Başkan Mustafa Abdülcelil yönetiminde birleşik bir Libya'nın kurulacağına inandığını ifade etti. Ahmet Davutoğlu, Bingazi'ye yapacağı ziyareti yalnızca Türkiye dış işleri bakanı sıfatıyla değil aynı zamanda Libya Temas Grubu sıfatıyla da gerçekleştireceğini belirtti. Temas grubu, NATO'ya bağlı ülkeler, Arap devletleri ve diğer örgütleri bir araya getiriyor. Türkiye Temmuz ayı başlarında, Geçici Ulusal Konsey'i Libya halkının meşru temsilcisi olarak tanıdığını açıklamıştı.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)